We zwendelen rustig verder

LinkedIn heeft een certificeringsprogramma aangekondigd voor recruiters. Door je te verdiepen in ‘tutorials, webinars and tip sheets’ leer je de kneepjes van het systeem kennen. Want laten we wel wezen: als je het recruiters allemaal zélf laat uitzoeken met een product dat zo verfijnd en waardevol is als LinkedIn Recruiter, dan leidt dat alleen maar tot ééndimensionaal gebruik, verkeerd aangeleerde gewoonten en daardoor slechte resultaten, zoals LinkedIn zelf ter promotie aanvoert. Wie het examen overleeft – afgenomen door “an industry leader in certification exams”, dus het zal de meesten wel lukken – komt in het bezit van “The LinkedIn Certified Professional—Recruiter certification”. Tja. Misschien kan het inderdaad véél beter. Maar persoonlijk krijg ik opeens een sterke WC-Eend-geur in mijn neus. En het roept – opnieuw – een belangwekkende discussie op.

Zoals Tim Sackett zegt: “It does really open up a broader conversation about why no one has really been able to create a recruiter certification program that is widely respected and used”. Dat vraag ik me inderdaad óók al een hele tijd af: hoe kunnen we van recruitment in hemelsnaam een echt vak maken? Er is een grote hoeveelheid alternatieven – variërend van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en ERI tot de ‘minors’ die sommige hogescholen aanbieden – maar desondanks is er niet bepaald overeenstemming over de inhoud van het vak en wat nu onderbouwde ‘good’ en ‘bad’ praktijken zijn. Laat staan dat er een onbetwiste certificering is. En dit ‘initiatief’ gaat daar natuurlijk ook niet bij helpen.

Vallen en opstaan

Het is de vraag of iemand een goede recruiter wordt door het volgen van een programma dat vooral neerkomt op preken voor eigen parochie. Ben je daardoor ook goed in alle andere zaken die komen kijken bij recruitment? Zoals daar zijn: employer branding, intakes, selectievaardigheden, mensenkennis en noem maar op? Neuh. Het punt is alleen dat veel mensen wel zullen dénken dat je er een betere recruiter door wordt. Maar een paar uur zelfstudie of een poosje voor de PC hangen voor een online college over één tool, kwalificeert voor geen meter. Dan ben je na afloop hooguit goed in LinkedIn. Hier begint het voor Tim Sackett – en ook voor mij – zwendelachtige trekjes te krijgen. Een verdenking die LinkedIn toch al op zich laadt met hun ‘double dipping’. En nu we het toch over ‘double dipping’ hebben, dat is blijkbaar een specialiteit: “You make me pay another $199 every two years to show you I know how to use the system I’m paying for”. Een systeem dat praktisch iedereen zichzelf kan aanleren. Met vallen en opstaan misschien, maar niettemin.

“It’s designed to help you showcase your LinkedIn Recruiter skills”, zegt LinkedIn. En dat is precies wat het is: een LinkedIn certificaat laat zien hoe handig iemand is met de functionaliteiten van het netwerk, en dan vooral met de duurbetaalde onderdelen ervan. Niets minder. Maar vooral: niets méér. Want “boosting your professional reputation among your peers” lost het probleem van het ontbreken van een goede opleiding, inclusief onafhankelijke certificering, echt niet op.

Geef een reactie

2 Comments
  • Jan Bernhart
    says:

    En de echte waardevolle linkedintips (hoe je zonder betaald account iedereen kan zien, alle groepen kunt doorzoeken en je response rate verdubbeld) zullen ze in dat certificeringsprogramma vast niet leren…
     
    Desalniettemin kan zo’n programma best nuttig zijn voor mensen die recruitment erbij doen, me dunkt.