Randstad: ook in Q3 krimpt de omzet nog

Logo en logotype RandstadRandstad kwam vanochtend voorbeurs met haar resultaat over het derde kwartaal van 2013. Het persbericht heeft als titel Q3 2013: growth in September. Wat onverlet laat dat de omzet over Q3 (juli, augustus en september) nog altijd een dalende lijn laat zien, –1,1% ten opzichte van Q3 2013. Maar waarom zou je in je kwartaalrapportage je richten op het hele kwartaal als je ook selectief kan zijn? Ben Noteboom (CEO Randstad) spreekt:

September saw a return to growth and we achieved the highest profitability since 2008

Dus. Nou maar hopen dat er niets negatiefs gebeurt in de maanden oktober – december…

De ontwikkeling van omzet en brutomarge voor Randstad in de afgelopen jaren ziet er zo uit:

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2013

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2013

Zowel omzet als brutomarge zijn vrijwel gelijk aan Q3 2012, maar van herstel is dus nog altijd geen sprake. En daarmee blijft Randstad achter bij concurrent Manpower, die wel groei wilde melden (+0,3%) hoewel in constant currency ook hier nog altijd krimp was. Maar die krimp was wel een stuk kleiner: –0,3%.

Wat ik overigens niet begrijp is het volgende: vanaf Q3 zou Randstad de resultaten van de van USG People overgenomen onderdelen meetellen. Dus als er –1,1% omzet ten opzichte van Q3 2012 is gedraaid, is dat dan inclusief of exclusief die extra omzet uit de voormalige USG People onderdelen? Als het inclusief is, dan is het resultaat van Randstad toch slechter dan die –1,1%? Want op jaarbasis ging het om een paar honderd miljoen additionele omzet

En verder snap ik dit niet:

Average headcount (in FTE) amounted to 28,470 for the quarter, up 4% compared to Q2 2013. We added over 750 FTEs due to the acquisition of the activities of USG.

Terwijl de omzet vrijwel gelijk blijft met vorig jaar en er 750 FTE’s bijkomen blijft de brutomarge vrijwel gelijk? Ik snap er helemaal niets meer van. Maar ik krijg het gevoel dat ik naar een boehoudkundige truc zit te kijken.

Europa: voornamelijk krimp
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken is het nieuws bijzonder gevarieerd, hoewel er vooral krimp te melden is:

    • Frankrijk, omzetdaling van 6% (ten opzichte van Q3 2012),  USG People (0%), Manpower -4%
    • Nederland, omzetdaling van 4% (-2%, +2%)
    • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 6% (-5%, +2% (alleen Belgie))
    • Duitsland, omzetgroei van 4% (-2%, +3%)

Met andere woorden, Randstad heeft het in vergelijkbare landen (veel) slechter gedaan dan Manpower en zelfs USG People. Slechts Duitsland vormt een uitzondering. Een opvallend, een bijzonder mager, resultaat voor onze nationale trots op uitzendgebied.

Tempo Team blijft binnen de Randstad groep nog altijd een zorgenkindje. Waar de omzet met 4% daalde, ging die van Tempo-Team met maar liefst 9% onderuit. Met de volgende verklaring:

Tempo-Team had benefited from good growth in Inhouse throughout 2012, partly due to projects that were not recurring. Moreover, our focus on client profitability combined with lower demand put revenue further under pressure.

Vertaling: Tempo-Team heeft klanten verloren.

Vooruitzicht
Ondanks het juichgeluidje in de titel van het persbericht is de outlook voor het vierde en laatste kwartaal bijzonder vaag:

Revenue per working day grew by 0.6% in September. Last year, revenue growth slowed from -/-3.2% in September to -/-4.9% in December. This offers an easier comparison base. We witness normal seasonal patterns in our business. As a result, we expect a continued improvement into the fourth quarter.

Dus…?

Geef een reactie