Faillissementen in oktober 2013

FaillissementenIn oktober is het aantal faillissementen binnen de arbeidsbemiddeling licht gedaald ten opzichte van september. Want waar in september het aantal faillissementen scherp steeg (ten opzichte van augustus) naar 26 is de teller in de afgelopen maand stil blijven staan op 24. Nog steeds fors boven de 20 dus.

Aangezien het aantal faillissementen van maand op maand sterk fluctueert is hiermee nog geen man overboord, maar de trendlijn van het gemiddeld aantal faillissementen laat ondertussen wel weer een zich versnellende stijging zien. En dat is zorgwekkend. Ondertussen staat het voorschrijdend gemiddelde op 18,4; exact gelijk aan de hoogste stand in 2012 die 13 maanden geleden werd behaald. Als er al economische groei is dan merken arbeidsbemiddelaars daar voorlopig nog niet veel van.

Dit is het beeld van het aantal faillissementen over de afgelopen jaren:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend gemiddeld maandvolume, januari 2007 – oktober 2013

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend gemiddeld maandvolume, januari 2007 – oktober 2013

Het aantal faillissementen per maand gaat altijd bijzonder hard op en neer, maar de trendlijn van het voortschrijdend 12-maands gemiddelde gaat duidelijk omhoog. En dat is natuurlijk waar het om gaat; de trend. We hebben ondertussen de piek van september 2013 geevenaard en het heeft er alle schijn van dat we hard richting de 20 gaan. Scores van boven de 20 hebben we alleen na het uitbreken van de financiele crisis gezien, en daarmee is deze ontwikkeling zonder meer zorgwekkend te noemen. Eens te meer omdat er aan allerlei kanten wordt gesproken over economisch herstel. Maar als er al een herstel is dan heeft de sector arbeidsbemiddeling daar nog geen kennis mee gemaakt. Laten we hopen dat dit snel gaat veranderen.

De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de SBI-code 78(Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s/personeelsbehoefte) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie