Het gaat beter/slechter in de Eurozone

Griekse vlagHoe realistisch is een economisch herstel in Europa? Een dag voordat het Financieele Dagblad kritiekloos melding maakt van een uitsluitend op hopium gebaseerde toekomstverwachting van de Europese Commissie verscheen er een ‘iets’ ander bericht in het Griekse ekathimerini, onder de omineuze titel: Companies with tax debts trebled in September. Lees en huiver:

Hundreds of thousands of enterprises are unable to fulfill their tax obligations, according to the data published on Monday by the Finance Ministry. Within just one month, from the end of August to end-September, the number of corporations that have fallen behind on their taxes soared from 182,785 to 526,477.

Maar het is niet slechts de astronomische groei van het aantal bedrijven met een betalingsachterstand aan de Griekse belastingdienst, het is vooral het bedrag wat schokkend is:

According to a senior ministry official, most of those 343,692 additional enterprises that failed to meet their obligations have entered special payment programs in the hope of settling their debts in 12 installments. The total amount that corporations owe to the state comes to 39.3 billion euros, but only 647.69 million euros of that has been arranged for payment.

EUR 39,3 miljard aan uitstaande belastingschuld… Die natuurlijk al is ingeboekt op de Griekse begroting. Voelt iemand een gigantische begrotingstekort aankomen, of zal onze eigen minister Dijsselbloem uitleggen dat het allemaal wel meevalt?

Er is ook nog fijn nieuws uit Griekenland:

Surprisingly, the opposite trend is apparent in taxpayer debts, as debtors numbered 2.8 million at the end of August, a figure which fell to 2.59 million at end-September. In total, they owe 22.6 billion euros.

A ministry source pointed to the improvement in debt collection, as total receipts in the year to end-September amounted to 2.13 billion euros, up by 35 percent year-on-year.

September revenues grew by 37.2 percent from September 2012, which the general secretary for public revenues, Haris Theoharis, attributes to “the high level of collection of past years’ debts.

Kan iemand uitrekenen wat het verschil tussen EUR 39,3 miljard en EUR 2,13 miljard is? En vertellen hoeveel van die EUR 22,6 miljard uiteindelijk daadwerkelijk in de schatkist terecht gaat komen?

Geef een reactie