Vacaturesite top 10: Joof is terug

Vacaturemonitor, positiefSommige vacaturesites weigeren het op te geven. Joof is zo’n vacaturesite. Eind september verdween Joof voor de laatste keer uit de Vacaturesite top 10, maar blijkbaar heeft de site aan Jobfeed kunnen aantonen dat ze geen trucs meer uithaalt met vacatures om zo haar volume op te blazen.

Als een gevolg van de terugkeer van Joof en de daarmee samenhangende explosie van het aantal vacatures is het aantal vacatureplaatsingen veel hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (9,8%). Hetzelfde is het geval voor het volume aan unieke vacatures (9,3%). Ook het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is veel hoger (10,7%) aan vorig jaar. En die stijging van het volume aan unieke vacatures is natuurlijk niet uitlsuitend het gevolg van Joof.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Banenmatch neemt weer eens de koppositie van Jobbird over, de twee freemium sites stijgen op dit moment qua marktaandeel ver uit boven de overige partijen, inclusief Werk.nl. En waar enkele maanden geleden LinkedIn nog onderweg leek om Monsterboard van de troon te stoten lijkt het professionele netwerk daar nu ver van verwijderd. Joof keer terug in de Vacaturesite top 10 op de achtste positie, als een gevolg hiervan valt Ranstad weg uit de top 10.

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Geen bijzonderheden te constateren, afgezien van het onverminderd hoge negatieve sentiment bij Werk.nl. Waarbij moet worden bedacht dat 22% negatief sentiment blijkbaar het meest positieve resultaat is als er geen problemen met de site zijn. En dan moet ook nog even worden bedacht dat negatief sentiment exclusief ironie en sarcasme is, want dat kan door aan algoritme niet of nauwelijks worden geconstateerd.

LinkedIn en Joof zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie

4 Comments
 • Peter
  says:

  Banenmatch is toch net als Jobbird niet gratis meer? Is er nog wel een serieuze freemium jobsite overgebleven? Of gaan ze nu langzaam richting schift delete.

 • Recruiter
  says:

  Ligt het dan de partijen of Jobbird dat men niet bereid is om te investeren? Ik ben benieuwd wat de afwegingen zijn en of het zin heeft om te investeren in hun aanbod.
  Kwaliteit van sollicitanten valt tot nu toe nog tegen!

  • Herman
   says:

   Mijn ervaring is ook dat de kwaliteit en de kwantiteit te laag is tov de prijs die je moet betalen. De huidige koers gaat ze veel vacatures kosten.

 • Herman
  says:

  De reden dat Jobbird zo snel zakt is het feit dat nu alle partijen die nu geautomatiseerd plaatsen moeten gaan betalen. Alleen partijen die handmatig plaatsen kunnen dat nog gratis (dat is een zeer klein percentage).
  Niet echt freemium meer als je het mij vraagt.