Entelo Inside: een soort full box ATS

Logotype EnteloPeople aggregator Entelo heeft zeer recent Entelo Inside gelanceerd, een service waarmee de kandidatendatabase van een ATS kan worden gekoppelde met de (aanzienlijk grotere) database van Entelo. En dat is natuurlijk verdomde handig. Want op deze manier heb je via je eigen ATS altijd toegang tot de meest recente informatie van kandidaten. En naar alle waarschijnlijkheid ook toegang tot veel, veel meer informatie dan ooit tevoren.

Overigens is Entelo Inside niet een onzichtbare service die op de achtergrond van het ATS draait en daarmee extra mogelijkheden binnen dat ATS biedt. De koppeling bestaat eruit dat eindgebruikers de Entelo interface moeten gaan gebruiken. En daarmee dus eigenlijk gewoon een Entelo gebruiker zijn geworden. Maar dan met extra data tot hun beschikking die uitlsuitend door henzelf gezien en gebruikt kan worden.

Dat Entelo Inside niet echt inside is, blijkt uit onderstaand scherm:

image

Ik moet mijn cv-database importeren naar Entelo. Dat zal voor sommige bedrijven al een onoverkomelijk obstakel vormen, vanuit de gedachte dat ze hiermee hun waardevolle kandidaten aan de wereld tentoon stellen. Angst is een slechte raadgever zullen we maar zeggen. Of misschien ook niet…

Er zijn nogal wat partijen afwezig in bovenstaand rijtje, waarbij Lumesse toch wel een van de meest opvallende is. Maar wie weet gaat dat nog komen.

Overigens lijkt het me niet een eenmalige koppeling die tussen cv-database en Entelo Inside tot stand moet worden gebracht, maar een continue. Ik ga er tenminste vanuit dat er over en weer dingen naar de andere kant kunnen worden geschoten om beide omgevingen up to date te houden. Of is er sprake van een real-time verbinding vanuit Entelo Inside richting ATS?

Afijn, vervolgens is dit mijn interface:

image

Dit is dus de standaard Entelo interface, met een klein verschil. En dat is het (verdomd onhandige) schuifje, waarmee je tussen profielen in heel Entelo en profielen in de eigen cv-database kan schakelen:

image

Nu kijk ik alleen naar kandidaten die in mijn ATS zitten, en het zijn er meteen een stuk minder geworden. Maar dit zijn dus kandidaten waarvan de informatie actueel is, en dat is zelden of nooit het geval in het ATS. Da’s verdomde handig. Alleen… ik weet niet welke infomatie gedateerd is.

Het enige dat ik kan zien is wanneer er voor het laatst contact met een kandidaat is geweest (als ik met mijn muis over de bedrijfsnaam ga) en dat geeft me wel een indicatie. Ik kan overigens binnen deze interface niet zoeken op allerlei interne criteria. Het zijn alleen de criteria die Entelo als standaard aanbiedt waar ik gebruik van kan maken. Overigens kan ik daar mijn voordeel mee doen, maar de combinatie zou de toepassing een stuk sterker hebben gemaakt.

Als ik doorklik op een kandidaat krijg ik dit te zien. Aan de rectherzijde is er de contactinformatie uit het ATS te zien, ik kan ook naar het ATS springen om de kandidaat daar te bekijken. Want hier zit ik uitsluitend naar de binnen Entelo beschikbare informatie te kijken:

image

 

Zijn er vergelijkbare oplossingen op de markt? Dit is wat ik weet:

Ik ben niet bekend met de mogelijkheden die andere people aggregators op dit terrein bieden maar het zou me niets verbazen dat als deze nog geen oplossing hebben ze binnen afzienbare termijn met vergelijkbare oplossingen zullen gaan komen. Want Entelo Inside kan bijzonder waardevol zijn voor gebruikers van een ATS.

En daarmee bijzonder waardevol voor ATS leveranciers. Hoewel ze met deze koppeling de kat wel een beetje op het spek binden. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel toegevoegde waarde biedt de cv-database van een ATS boven een people aggregator? Ik durf te stellen dat binnen sommige beroepsgroepen die meerwaarde weinig tot niets voorstelt. Dit kan op termijn weleens problemen opleveren, waarmee Entelo Inside, en vergelijkbare oplossingen, eigenlijk een paard van Troje zijn. Maar of dat ook werkelijk staat te gebeuren kan alleen de toekomst uitwijzen. En wie weet zijn people aggregators dan allang opgekocht door de grote ATS’en…

Conclusie
Met Entelo Inside is het full-box ATS principe weer een stukje dichterbij gekomen. En met full-box bedoel ik natuurlijk een ATS van waaruit alle personen en alle vacatures gevonden kunnen worden. Zodat je niet slechts functionaliteit tot je beschikking hebt maar ook alle relevante en publiek beschikbare data. Want dat is natuurlijk waar iedereen op zit te wachten.

Overigens is het wel een full-box ATS principe waarbij de full-box buiten het ATS staat. Maar dat zal in principe altijd het geval zijn tenzij ieder ATS een eigen people en vacature aggregator gaat maken of kopen. Het wachten is op een soort clearing house van personen (en vacatures) om een generieke oplossing te hebben waar iedereen op aan kan sluiten. Maar dan gaan we het dus over een VMS structuur hebben, niet een ATS, of CRM of wat voor ander vraaggestuurd systeem dan ook. En dat gaat nog veel, veel langer duren.

Geef een reactie

5 Comments
 • Jan Bernhart
  says:

  Gaaf. Op dit moment moeten sourcers praktisch altijd op 2 plekken ‘checken’ of er eerder contact is geweest met de prospect kandidaat. En als je ook op 2 plekken gegevens toevoegd krijg je dus een dubbele boekhouding. Lijkt erop dat de oplossing van deze horror een stukje dichterbij is gekomen.
  (Vooralsnog vind ik geen enkele aggregator voldoen voor puur sourcing overigens, dus ook daar is voldoende winst te behalen).
   
   

  • Marc Drees
   says:

   Volgens mij zou het omgekeerde veel gaver zijn. Ik kan vanuit mijn vertrouwde ATS omgeving ook de rest van de wereld zien, en tegelijkertijd gebruik blijven maken van de zoekfunctionaliteit en andere mogelijkheden waar ik dagelijks mee werk. Nu moet ik een nieuwe interface leren gebruiken en met andere zoekfunctionaliteit werken. Het blijft nog steeds een technologische oplossing en daarmee een suboptimale oplossing voor de gebruiker

   • Jan Bernhart
    says:

    Mag ook. Dan moet zo’n ATS een 360social achtige plugin eraan plakken die extra info gooit tijdens sourcen en waarin je notities kan maken, zodat je niet iedere profiel dat je hebt bekeken in je ATS hoeft te proppen (wat waarschijnlijk ook niet mag en volledig onweselijk is, gezien die data snel veroudert).
     
    Er is dus hoop voor ATS-boeren. Moeten ze wel snel zijn.
     
     

    • Marc Drees
     says:

     Dat is 1 manier, maar de andere is natuurlijk dat de samensmelting van je eigen cv-database met de people aggregator je niet dwingt om de people aggregator interface te gebruiken, maar dat je gewoon je eigen vertrouwde interface laat gebruiken. En vanuit privacy perspectief lijkt het me bijzonder onwenselijk om informatie uit sociale netwerken in de eigen database te pompen. Dat gaat voor grote problemen zorgen, zoveel is zeker. Hoewel sommige overheidsinstanties hier geen last van lijken te hebben…