Griekse werkloosheid in augustus 2013 naar 27,3%

Griekse vlagHet Griekse bureau voor de statistiek (Elstat) heeft vandaag voor de maand augustus een werkloosheid van 27,3% gemeld. Dit is dezelfde werkloosheid als in juli, waar de werkloosheid overigens met 0,3% naar beneden werd bijgesteld (van 27,6% naar 27,3%). Tenslotte is het erg moeilijk om de werkloosheid met enige nauwkeurigheid te bepalen voor Elstat. Dat blijkt al jaren, ook al loopt dit bureau ver achter bij alle andere Eurolanden in de rapportage van haar cijfers.

Op basis van deze cijfers lijkt de Griekse werkloosheid in mei te hebben gepiekt (op 27,5%). Laten we hopen dat dit inderdaad het geval is voor de Griekse bevolking. Maar ik zou nog even geduld hebben want Elstat kan echt maanden na dato nog zeer forse correcties uitvoeren. En misschien is er ook nog zoiets als een vakantieperiode die tijdelijk verlichting heeft gegeven…

Zo ziet de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage van Griekenland (en Spanje, het tweede rampeland in de Eurozone als het om de werkloosheid gaat) er over de afgelopen jaren uit:

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – augustus/september 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – augustus/september 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Tja, de twee doodzieke landen in de Eurozone doen nog altijd nauwelijks iets voor elkaar onder. En hoewel er vanuit de politiek positieve geluiden worden geuit is de onderliggende economie en de bankensector in beide landen nog altijd het beste met een bloedbad te vergelijken. Dus of de werkloosheid niet verder zal gaan stijgen blijft nog altijd uiterst onzeker.

De jeugwerkloosheid (volgens Elstat…) maakt bizar grote sprongen en is daarmee notoir onbetrouwbaar. In januari was de jeugdwerkloosheid 59,3%, in februari 64,5%, in maart 58,3%, in april 57,5%, in mei 64,9%, in juni is het 58,8%, in juli wordt 55,1%  en in augustus word 60,6% gemeld. Het is volstrtekt lachwekkend om deze extreme verschillen per maand te zien. Het enige dat we (vrijwel) zeker weten is dat de jeugdwerkloosheid in Griekenland angstaanjagend hoog is. Is er daar geen ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid nodig? Want wij hebben er wel eentje in de aanbieding die we niet zullen missen.

Geef een reactie