Video Recruiting, revisited

SmartphoneEnkele dagen geleden deed ik verslag van de stand van Video Recruiting volgens Gartner. Waarbij het adviesbureau een bijzondere mix aan aanbieders vermeldde: GreenJobInterview; Hirevue; InterviewStream;JobOn; Montage; Skype; Sonru; Take the Interview; VidCruiter; Wowzer (overigens hernoemd to WePow). Een opvallende afwezige is natuurlijk Google Hangout (tenslotte wordt Skype wel genoemd), maar vanuit Nederlands perspectief is ook de afwezigheid van Cammio een doorn in het oog.

Merkwaardig genoeg zijn een aantal van de oplossingen die door Gartner worden genoemd uitsluitend asynchrone oplossingen (Sonru, VidCruiter, WePow) en daarmee niet geschikt voor real-time interviews met potentieel geschikte kandidaten. Bij een asynchrone toepassing worden vragen (al dan niet via video gesteld) aan een kandidaat aangeboden die deze vervolgens op video beantwoord. Naderhand kunnen de reacties van de verschillende kandidaten worden beoordeeld en vergeleken.

Hoewel asynchrone toepassingen natuurlijk een uitstekende functie kunnen vervullen is het ontbreken van de mogelijkheid van een real-time interview beperkend. Er is geen live interactie mogelijk zoals direct inspelen op een bepaalde opmerking of reactie van een kandidaat. Asynchrone toepassingen zijn daarmee meer geschikt voor het reduceren van een longlist dan het verder verkleinen van een shortlist aan kandidaten voordat tot face-to-face interviews wordt overgegaan.

Een zichzelf respecterende aanbieder van video recruiting oplossingen hoort natuurlijk beide mogelijkheden te bieden. Wat de vermelding van een aantal uitsluitend asynchrone toepassingen door Gartner dus zo merkwaardig maakt. Overigens zou in dit geval ook het Nederlandse Clooks tot de aanbieders behoren. Of de van hilarisch Engels gebruikmakende Finse aanbieder Recruitby:

SNAGHTML421034ef

Geef een reactie

1 Comment