Banenmatch lanceert BeQuan

Icoon BeQuanHet heeft veel langer geduurd dan oorspronkelijk gedacht, maar vandaag is BeQuan dan officieel gelanceerd. Althans, volgens De Telegraaf, waar onder de wel zeer ambitieuze kop: Nederlands BeQuan valt LinkedIn aan het volgende valt te lezen:

Het Nederlandse sociale carrière-netwerk BeQuan bindt vanaf vandaag de strijd aan met LinkedIn. Meer dan LinkedIn dat in Nederland 4 miljoen leden telt, wil BeQuan zich richten op schoolverlaters, ouderen en werkzoekenden onder het HBO-niveau. Gemikt wordt op zeker 1 miljoen gebruikers binnen zes maanden.

1 miljoen gebruikers binnen zes maanden? WTF?

Maar er is meer.

Want niet alleen valt BeQuan LinkedIn aan, het wil ook op Facebook lijken:

BeQuan wil een soort Facebook worden voor werk; makkelijker en minder zakelijk dan LinkedIn. “Net als bij Twitter kan je iemand volgen zonder daar toestemming voor te vragen,” zegt initiatiefnemer Rogier Visser die in 2009 Banenmatch.nl begon, inmiddels een van de grootste vacaturesites in Nederland.

Waar Hyves is verdwenen verschijnt BeQuan?

Het meest opvallende vanuit het perspectief van online recruitment vond ik overigens het volgende:

Op BeQuan is het mogelijk binnen twee minuten een profiel te maken, wat drempelverlagend werkt. Bij elk profiel wordt automatisch een lijst met passende vacatures gezet. Een vrachtwagenchauffeur kan zo meteen zien welke banen beschikbaar zijn. Visser: “Omdat werkgevers bij LinkedIn moeten betalen voor de plaatsing van vacatures, blijft hun aanbod in Nederland beperkt tot gemiddeld 3.000 per maand. BeQuan kan direct een veel groter aantal vacatures bieden door samenwerking met de grote internationale banenzoekmachine Indeed, die in 52 landen marktleider is.”

Met andere woorden, BeQuan gebruikt blijkbaar niet de vacatures van Banenmatch maar die van Indeed. Dus… wat gaat er dan met Banenmatch gebeuren? Overigens is Banenmatch op dit moment wel gewoon beschikbaar terwijl BeQuan een holding page laat zien. Da’s toch wel onhandig als je een artikel in De Telegraaf hebt waarin staat dat je vanaf vandaag live bent.

Als de site wel beschikbaar komt zal ik geen inhoudelijke evaluatie van BeQuan schrijven omdat ik feedback heb gegeven op het interaction design van deze site. Wie weet is er iemand anders die zich hiertoe geroepen voelt?

Geef een reactie

42 Comments
 • Jan
  says:

  ik heb ook geprobeerd me af te melden.Als ik inlog kom ik op een site terecht waar ik me kan AANmelden en nergens een button van AFmelden. Wat een teringzooi.

 • Henk van Oers
  says:

  Het valt me op dat er geen contactinformatie staat op be-quan.eu
   
  Maar gelukkig heb ik hiet een emailadres gevonden 🙂
   

 • Greg
  says:

  Overigens vind ik be-quan een erg hoog hyves gehalte hebben en dat is zeker geen compliment. Technisch rammeltje het platform aan alle kanten en ook inhoudelijk vind ik het prut, maar qualiteit zegt niets in deze markt heb ik al wel gemerkt… Dus het zal vast een groter succes worden dan niet nader te noemen kwalitatief goed in elkaar stekende start-up 🙂

 • Minke
  says:

  Lieve mensen,
  Na het lezen van alle bovenstaande reactie, krijg ik alleen een bevestiging op mijn heilige overtuiging geen deelname te wensen van alle social media die er op dit moment is.
  Binnen de kortste keren gaat het onderwerp namelijk naar zinloos niveau. Misschien moet iedereen die geen werk heeft zijn tijd nuttig besteden naar het zoeken van een nieuwe werkgever. En alle werkende mensen tijd besteden aan hun werk en niet de ganse dag online willen zijn.
  Storend aan de start van BeQuan; mijn mailbox puilt uit van de uitnodiginen waar ik helemaal niet op zit te wachten. Ik heb al vrienden en heb geen behoefte aan nieuwe zinloze contacten.
  Sorry, voor alle enthousiaste mensen, maar dring jezelf niet zo op!
   
  Groet,

 • Tony
  says:

  Beste allemaal,
  Een vraag aan de BeQuanners: Ik ben wel nieuwsgierig naar de lancering van BeQuan, gaat het allemaal zoals gehoopt? Gaan we die miljoen gebruikers binnen 6 maanden halen? Ik heb namelijk het idee dat er heel weinig mensen lid zijn van BeQuan?
  Als ik namelijk zoek op Jan in de contacten zie ik een kleine pagina met contactpersonen die de Jan bevatten. Daarnaast heeft misschien 25% de moeite genomen zijn profielfoto te veranderen, de rest gebruikt BeQuan du s niet?
  En aan de overige leden, wat is jullie mening over BeQuan? Persoonlijk heb ik er niet veel mee. Ik vind de website erg druk en de lay-out niet meer van deze tijd. Daarnaast vind ik Charly bijzonder kinderachtig. Ik ben er nu een keer of 10 geweest en vraag me elke keer af wat de toegevoegde waarde is? 
  En over het idee: “een Facebook voor werk”, ik vind het juist wel heerlijk dat privé en werk gescheiden kunnen blijven.
  Graag jullie mening…

  • Marc Drees
   says:

   Niet voor mij, maar het is zeker ook relevant dat twee zeer dicht bij elkaar liggende IP-adressen kort na elkaar met een vrijwel identieke inhoud een reactie plaatsen. Toeval? Misschien. Opvallend en twijfelachtig? Zeker. Maar ik moet er vanuit gaan dat het toeval is, want ik kan natuurlijk niet bewijzen dat hier sprake is van een en dezelfde persoon.

 • Gilbert van Straalen
  says:

  Ik wil me eigenlijk helemaal niet mengen in deze “nutteloze” discussie want waarom zou Maarten eerst met zijn eigen naam een reactie plaatsen en een paar uur later met een andere naam.
  Los daarvan is het erg kort door de bocht om te concluderen dat dit om dezelfde personen/huishoudens gaat als de ip range hetzelfde is…
  Dat kan gewoon dezelfde provider zijn,de laatste 3 cijfers schijnen niet overheen te komen,dus is niet vanuit hetzelfde adres gepost.
   

 • Maarten Wienbelt
  says:

  @Marc Drees,
  zou je s.v.p. daadwerkelijk even kunnen/willen nagaan of Diane en ik van hetzelfde IP adres gebruik hebben gemaakt want dat lijkt me oprecht onmogelijk? Mijn reactie van zaterdag was in elk geval vanaf mijn smartphone thuis in de buurt van Arnhem, ik weet niet wat voor een IP-adres die heeft.      
  @Stijn als ik al commentaar had willen geven vanuit verschillende namen op 1 topic dan had ik zeker niet met mijn achternaam gereageerd en was ik lekker betrekkelijk anoniem gebleven. Het berust hier volgens mij op het toeval, dat twee mensen vrij snel na elkaar ergens positief over zijn en ook nog eens over een app beginnen. Wellicht dat Marc het kan nagaan en duidelijkheid kan geven. Want zo heb ik natuurlijk de schijn wel tegen.  

     • Greg
      says:

      Het kan zelfs zo zijn dat het laatste octet over meerdere isp verdeeld is. Het zal niet snel voorkomen, maar technisch gezien is het mogelijk. Zeker nu https://www.ripe.net/internet-coordination/ipv4-exhaustion Hoe dan ook, dat ip-adressen “vlak bij elkaar zitten” zegt helemaal niets over geografisch afstand. Al helemaal niet als het een ip-blokje van een mobile provider betreft.

   • Greg
    says:

    Oh, oh Marc… jij n00b.. Dat zegt toch helemaal niets? Er kunnen 253 totaal verschillende aansluitingen zijn. Zelfs wanneer het ip-adres exact het zelfde is zegt dat nog niets als het b.v. van het mobiele netwerk is. IP(v4) adressen worden meestal dynamisch uitgedeeld en kunnen zeker bij mobiel gebruik snel veranderen.
     

 • Gilbert van Straalen
  says:

  Allen bedankt voor jullie over het algemeen positieve reacties.
  Jammer dat Stijn in tegenstelling van Maarten anoniem reageert want ben wel heel benieuwd wie er achter deze bescheiden mening schuil gaat.
  Onze app is binnen een aantal weken klaar om opgeleverd te worden.
  Thomas,ik zou jou graag bijpraten over de vragen die je hebt gesteld dus leuk als je tijd kan vrij maken voor een kop koffie.
  Mocht je daar behoefte aan hebben mail me dan even op gilbert@be-quan.com

 • Stijn
  says:

  Ik denk dat het een doodgeboren kindje is. Ik hou van ondernemers die hun nek uitsteken en dat zijn de mannen van bequan wel. Maar het is van alles een beetje, een beetje linkedin, een beetje jobboard,een beetje facebook. En van alles een beetje wordt dus helemaal niks. Sorry jongens, de waan van de dag regeert, ik denk dat jullie over een maand of zo zitten te kijken naar de stats en denken ‘maar we hebben zo’n mooi concept, waarom meld niemand zich aan? ‘. No offense, ik heb echt respect voor jullie ondernemerschap, en meestal komt van het ene weer het andere dus dan komt er wel iets anders uit. Maar Bequan gaat het niet worden, althans dat is mijn bescheiden mening. 

 • Maarten Wienbelt
  says:

  Met apps bedoel ik bijvoorbeeld een cliënt volg systeem voor het UWV, zodat je als werkzoekende jouw data kan delen met het UWV. Dan is wat mij betreft werk.nl klaar. Voorts heb ik niet als Diana gereageerd. Ik denk dat ze bedoelt een app voor de smartphone. Maar ik snap de reactie twee erg positieve reacties en over een app beginnen.
  Dan maar een disclaimer ik ben op geen enkele wijze betrokken bij beQuan, ik heb een sneak preview gehad en gisteren eea zelf geprobeerd en ben erg enthousiast voor werkzoekenden.

 • Diana
  says:

  Ik heb zojuist ook gekeken en ben onder de indruk van de mogelijkheden die het platform te bieden heeft.
  Een eigen eventline,testen en opleidingen die op de site te vinden zijn en vragen die je kunt stellen zijn helemaal top…

  Kan iemand mij vertellen of er ook een app beschikbaar is?

 • Maarten Wienbelt
  says:

  Zit het zojuist te testen en denk dat iedereen die aan carrière management wil doen of gewoon werk zoekt er wat aan heeft. De interface is eenvoudig en herkenbaar voor een grote doelgroep. 
  Het bevat heel veel wat mij aanspreekt in een geslaagde jas. Eerdere projecten waar ik zelf bij betrokken was of naar gekeken heb zijn volledig ingehaald en outdated geworden door beQuan naar mijn mening.  Ik krijg zin om apps te gaan verzinnen hiervoor.

  • Thomas Waldman
   says:

   Ik ben slecht in dat soort statistieken. Zo snap ik ook niet hoe Linkedin 4m NL leden heeft terwijl er maar ~2m hoogopgeleiden zijn.
   Ik kan me voorstellen dat de “onderkant” van de arbeidsmarkt welliswaar onderbedeeld is qua social recruitment, maar ik vraag me ook af in hoe verre daar behoefte aan is.
   Vandaar mijn vraag; hoe groot is de doelgroep van Bequan?

   • Marc Drees
    says:

    Nou, nou, LinkedIn is niet voorbehouden aan HBO+, dus het grote aantal LinkedIn leden in Nederland is niet verbazingwekkend. Als je naar de beroepsbevolking kijkt (op dit moment bijna 8M) dan is zelfs 50% van die beroepsbevolking in Nederland lid. Waarmee we meteen een gigantische outlier in de wereld van LinkedIn zijn. 
     
    Overigens had BranchOut de ambitie een LinkedIn for the masses te worden maar dat is in ambities blijven steken. Overigens had dat meer met een volledig gebrek aan meerwaarde te maken, niet direct met een gebrek aan behoefte voor de totale arbeidsmarkt aan ‘social recruitment’.

    • Thomas Waldman
     says:

     Doelgroep en ledenbestand zijn natuurlijk twee verschillende dingen. Linkedin’s content en communicatie strategie lijkt zich vooralsnog nog steeds op de Intermediair-lezer van vroeger te richten. Dat ze daarbij rete-succesvol zijn in het aanspreken van een bredere doelgroep is alleen maar knap.
     Voordat Bequan daar is zal het echter eerst zijn eigen doelgroep voor zich moeten zien te winnen. Vandaar mijn nog immer onbeantwoorde vraag!

 • Stijn
  says:

  Gemakkelijke opmerking van Thomas Waldmann. Er staat: “BeQuan zich richten op schoolverlaters, ouderen en werkzoekenden onder het HBO-niveau”  Nee, ik ben niet van bequan of zo, ik hou gewoon niet zo van onder de gordel opmerkingen van iemand die zn nek zelf niet uitsteekt

 • Rogier Visser
  says:

  Point taken.
  We gaan proberen te zorgen dat jij in ieder geval de laatste bent die erover begint. Dat is een mooi streven lijkt me.
  En mopperen is niet erg, dingen worden mooier en beter als anderen meekijken en het doorgeven. ” Social Collaboration ” Dus dank daarvoor

  Groet
  Rogier

  • Dirk Goossens
   says:

   Tuurlijk, wil jij dan antwoord geven op de vraag? We have a right to know. Waarom laten jullie het afbreukrisico van krakkemikkig taalgebruik intact? Of ben ik de eerste die erover begint? Kun je daar open op antwoorden?
    
   De welkomstmail bevat een handvol interpunctiefouten en extragrammaticale hoofdletters en is een mix van Brits en Amerikaans. De quote van Senna is vervormd. De opmerking ‘We will be launching’ is stilistisch minder dan ‘We will launch’:
    
    
    

   Congratulations, You;re in! you are now one of the Ambassadors of Quan. 
    
   BeQuan will be your Social Career Network. We will be launching the network Friday 22nd November early in the morning.. We are excited to have you on board as one of our Ambassadors. 
    
   “With the power of your mind , your determination, instinct and experience, You can fly very high” – Ayrton Senna 
    
   by
    
   Team BeQuan