Beyond wil geld verdienen met patenten?

Logotype BeyondBeyond is een career network dat ondertussen 38 miljoen gebruikers claimt te hebben. Tijdens mijn bezoek aan Beyond medio dit jaar heb ik me vooral verbaasd over dat aantal gebruikers terwijl de site geen enkele meerwaarde biedt. En mogelijk is dat gebrek aan meerwaarde een reden voor Beyond om zich toe te leggen op het verkrijgen van patenten binnen het online recruitment domein. Om zo tenminste geld te kunnen verdienen aan het juridisch vervolgen van meer succesvolle ondernemingen onder de beschuldiging van inbreuk op die patenten.

De site zegt meerdere patenten in bezit te hebben, maar ik heb er maar 1 kunnen traceren bij het United States Patent and Trademark Office. En dat is patent 8.543.515, dat als volgt wordt omschreven:

A system for social recruiting including an employment system server including a user database, where the user database includes a recruiter profile and a job seeker profile, and a recruiter network for the recruiter profile includes the recruiter profile associated with the job seeker profile.

En dit is de claim:

 1. A system for social recruiting comprising: an employment system server comprising at least one user database; the user database comprising at least one recruiter profile and at least one job seeker profile, wherein a recruiter network for the at least one recruiter profile comprises the at least one recruiter profile associated with the at least one job seeker profile, wherein the employment server is configured to hide the recruiter network from a job seeker profile that does not match a criteria for the recruiter network so that a request cannot be made to associate the job seeker profile with the recruiter profile.
 2. The system of claim 1, wherein the at least one job seeker profile in the recruiter network is not associated with another job seeker profile in the recruiter network.
 3. The system of claim 1, wherein a house network comprises the at least one job seeker profile associated with the house network.
 4. The system of claim 3, wherein a first job seeker profile and a second job seeker associated with the house network share a common attribute.
 5. The system of claim 1, wherein the employment system server is configured to receive a referral request and send the referral request to at least one job seeker profile associated with the recruiter profile.
 6. The system of claim 5, where the referral request is a request for boost.
 7. The system of claim 5, wherein the referral request includes a spiff.
 8. The system of claim 5 wherein the referral request includes a job opening.
 9. The system of claim 5, wherein the employment system server is configured receive a referral in response to the referral request of a party with no job seeker profile or with a job seeker profile that is not associated with the recruiter profile.
 10. The system of claim 9, wherein the referral is anonymous.
 11. The system of claim 9, wherein the employment system server is configured to pay a spiff to a job seeker associated with the job seeker profile that sent the referral is the referred party is hired.
 12. The system of claim 1, wherein the employment system server is configured to receive a request to associate a job seeker profile with a recruiter profile.
 13. The system of claim 12, wherein the employment system server is configured to decide on the request using at least one auto-acceptance rule.

 

Wat is hier zodanig uniek aan dat het een patent kan verkrijgen?

Bij het doornemen van het patent viel mijn ook op de aanvragers:

image

Dit is het voormalige management team van Jobfox die dit patent kort voor het overlijden van Jobfox blijkbaar heeft aangevraagd. En blijkbaar heeft Beyond dit uit de boedel overgenomen? Want de andere assets van Jobfox zijn door Doostang overgenomen, die vervolgens de database van Jobfox als een malloot ging spammen.

Ook uit de afbeeldingen die bij het patent worden getoond blijkt ook dat het om Jobfox gaat:

image

Dus waarom doet Beyond alsof zij dit patent heeft aangevraagd en verkregen? In hetzelfde persbericht claimt Beyond zelfs een leiderschapspositie:

Beyond.com manages over 500 talent communities already, comprised of more than 38 million members, and the network has evolved to become the voice of the job seeker, actively helping people grow in their career and succeed professionally. This new patented technology is the next logical evolution of the employment industry, and by better harnessing the power of social media a company can recruit more effectively, form lasting connections and save valuable time.

Gezien het absoluut vage karakter van dit patent is iedereen met een matching engine in combinatie met een ATS/CRM die sociale netwerken incorporeert nu vogelvrij verklaard. Ik ben benieuwd wanneer Beyond haar eerste rechtszaak begint, en tegen wie.

Geef een reactie