Megajobs belazert werkzoekers

Megajobs is een vacature aggregator die zich graag als een vacaturesite wil voordoen. Maar soms loop je tegen zulke onzin aan dat je weet wat de werkelijke aard van deze site is. Een opvallend, maar absoluut geen uniek, voorbeeld is de vacature voor een stageplaats Procestechnologie bij ketchupgigant Heinz. Dit is de vacacture volgens Megajobs:

Vacature Heinz volgens Megajobs

Dit lijkt in eerste aanblik op een normale vacaturetekst waarbij weliswaar de kerngegevens van de functie en informatie over het bedrijf ontbreken. Maar dat is niets bijzonders in vacatureland. Maar als je de tekst iets nader inspecteert lijkt er van alles aan te haperen.

Zo begint de Functieomschrijving met een onvolledige zin “e invloed op het bereiken van een optimale kwaliteit”. En ook de laatste zin eindigt in het luchtledige. Bijzonder onzorgvuldig en uiterst merkwaardig. Maar het wordt nog merkwaardiger als je de andere onderdelen (Functie-eisen, Inlichtingen) leest. Want ik moet op de sollicitatiebutton klikken om meer te weten te komen over de functie of om informatie te krijgen over het bedrijf? Dat slaat toch helemaal nergens op?

Overigens is de knoptekst op ‘sollicitatiebutton’ van Megajobs een hilarische variant op de stompzinnge ‘Direct solliciteren’ knoptekst. Want wat zou iemand willen doen? Offline solliciteren? Met kleitablet solliciteren?

Maar ik moet me niet laten afleiden door dit soort idiotie. Tenslotte gaat het om de vacature. En die vacature ziet er op de Heinz site zo uit:

Vacature Heinz

Dit is een volledig andere vacaturetekst. De onder Functieomschrijving met getoonde tekst begint ergens middenin de alinea van de tekst onder het kopje De opdracht bij de Heinz vacature. En eindigt ergens halverwege de eerste bulletpoint. En de overige onderdelen van de op Megajobs gepubliceerde vacature zijn helemaal niet van Heinz, maar van Megajobs.

Dan is er nog de locatie, Utrecht volgens Megajobs, Zeist volgens Heinz (waar Heinz Utrecht ook daadwerkelijk gevestigd is). Megajobs maakt er dus ook nog gewoon een andere locatie van…

En alsof dat nog niet genoeg is zet Megajobs ook nog een iframe om de vacature die je niet weg kan klikken. Hoe fout kan je zijn?

Maar er is meer. Wat met grote regelmaat loop ik hier tegenaan als ik doorklik op een ‘vacature’ op Megajobs:

404

En dat voor vacatures die in de afgelopen week zijn geplaats. Volgens Megajobs natuurlijk. Heel fijn…

Conclusie
Megajobs doet niets minder dan werkzoekers belazeren. De site fabriceert vacatureteksten en gaat daarmee niet slechts voor de tweede maar zelfs voor de derde klik. Terwijl een fatsoenlijke vacature-aggregator (toch een beetje een contradictio in terminis) de gebruiker direct doorstuurt. Het gedrag van Megajobs is bijzonder onfatsoenlijk maar helaas niet ongebruikelijk bij de bottom feeders in vacaturesiteland. Bedrijven zouden er goed aan doen om dit soort sites te mijden als de pest. Zelfs als ze gratis zijn. Want uiteindelijk straalt dergelijk wangedrag af op de bedrijven waarvan vacature op dit soort sites staan. Recruitmentafdelingen zouden er goed aan doen om regelmatig te controleren of hun vacatures op onvermoede plaatsen staan.

Geef een reactie

3 Comments
  • Marc Drees
   says:

   Er zijn talloze manieren om te solliciteren. Denk in dit verband ook even aan de potentiële knoppenkerstboom bij het solliciteren met een online profiel (Solliciteer via LinkedIn, XING, Indeed, etc.). Maar als ik bij een online vacaturetekst een knop Solliciteren bied dan is dat om een gebruiker een online sollicitatieproces te laten starten. Het woord online is in dat verband redundant. Net als het woord direct De sectie contactinformatie in een vacaturetekst biedt in zo’n situatie alternatieve mogelijkheden, zoals contact opnemen, of misschien wel via een brief solliciteren. 

   • Herman
    says:

    Wat een tunnelvisie weer. Dat jouw verwachting is dat er achter die button een formulier hangt wil niet zeggen dat het zo is. Het kan goed dat je op een pagina komt met daarop het adres of het telefoonnummer.