Nuon: een cookie colporteur

Via een Nuon mail die mij adviseerde het termijnbedrag te controleren kwam ik op de Nuon site terecht waar ik tot een actie met betrekking tot cookies werd gedwongen. Waarbij ik vanzelfsprekend op de knop Cookies uitzetten klik:

image

Mijn verwachting bij het klikken op deze knop is dat hiermee de kous af is en er geen cookies op mijn computer worden gezet. Maar dat is toch iets de eenvoudig geredeneerd. Althans, volgens Nuon.

Want na het klikken op de knop Cookies uitzetten krijg ik dit te zien:

image

Als ik de cookies wil uitzetten moet ik dus drie checkboxes uitzetten en op de knop Verzenden klikken. Volstrekt verkeerd natuurlijk van Nuon die mij dwingt tot een drievoudigde actieve opt-out.

Op basis van de tekst Cookies aan of uitzetten? ga ik er vanuit dat ik dezelfde overlay te zien ga krijgen als ik op Cookies aanzetten klik. Waarbij het natuurlijk logisch zou zijn dat in dit geval alle checkboxes niet aangevinkt zijn. Maar wat schetst mijn verbazing? Als ik op de knop Cookies aanzetten klik accepteer ik in 1 klap blijkbaar alles, zonder ooit de overlay met keuzes te zien.

O ja, als ik helemaal niets doe accepteer ik automatisch alle cookies:

image

Iedere colporteur zou nog wat van Nuon kunnen leren. En Nuon heeft zelf nog heel wat te leren van fatsoenlijke interactie. Knoeiers.

Geef een reactie

1 Comment