Vacaturesite top 10: vacaturevolume blijft groeien

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: CoostoHet is ondertussen duidelijk, november wordt een goede maand als het om het vacaturevolume gaat. Want in de afgelopen drie weken is het crescendo gegaan. Hoewel een niet onaanzienlijk deel het gevolg is van de terugkeer van Joof op het vacaturefront, met bijbehorende en tijdelijke piek in het vacaturevolume, is dit niet de enige verklaring. Er lijken eenvoudigweg meer vacatures te zijn.

Het aantal vacatureplaatsingen is duidelijk hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (7,2%). Dit geldt nog sterker voor het volume aan unieke vacatures (10,9%) en het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk (+10,7%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Goed, we hebben weer eens een top 3 van freemium vacaturesites, dit keer samengesteld uit Jobbird, Banenmatch en Joof. Met name de positie van Joof is buitengewoon opvallend gezien het marktaandeel dat de site vorig jaar had. Van minder dan 2% naar meer dan 4%, bepaald indrukwekkend.

Minstens zo opvallend is de positie van Werk.nl, weggedrukt naar de 6e plaats. De site die vorm en inhoud moet geven aan een meer transparante arbeidsmarkt laat hier wel heel erg weinig van zien. Aan de onderkant is CareerBuilder weer eens aangeschoven. Dit is ten koste gegaan van Gus.nl.

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Dankzij een langduriger periode zonder opvallende blunders is Werk.nl gezakt naar een negatief sentiment van ‘slechts’ 15%. Nog altijd factoren hoger dan enige andere site in de Vacaturesite top 10, maar een prestatie van formaat voor deze slechtste vacaturesite van Nederland. Ik hoor de champagnekurken al ploppen ten kantore van het UWV.

LinkedIn en Joof zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie