Hoogopgeleide jonge Griek heeft minder kans op werk

De kansen op de arbeidsmarkt stijgen met het opleidingsniveau. Toch? Nou, niet als je een hoogopgeleide 25 – 30-jarige Griek bent. Want dan zijn je kansen zelfs fors lager dan die van een laagopgeleide Griek in dezelfde leeftijd:

Werkloosheid (%) Q1 1999 – Q2 2013 (voortschrijdend jaargemiddelde) Griekse jongeren (25 – 30 jaar) per opleidingsniveau. Bron: Eurostat.

Werkloosheid (%) Q1 1999 – Q2 2013 (voortschrijdend jaargemiddelde) Griekse jongeren (25 – 30 jaar) naar opleidingsniveau. Bron: Eurostat. Opleidingsniveau op basis van ISCED 1997 (Laag = ED0_2, Middel = ED3_4, Hoog = ED5_6)

In beide gevallen is de werkloosheid natuurlijk exteem hoog, maar onder laagopgeleiden ligt deze op 31,7% en onder hoogopgeleiden maar liefst 35,9%. Meer dan 4% hoger! De wereld op zijn kop? Of moeten we razendsnel interne migratie op basis van opleidingsniveau gaan stimuleren?

Geef een reactie

1 Comment
  • Maarten Lermytte
    says:

    Of misschien een deel van de oplossing voor de arbeidsmarkt hier waar er te weinig personen voortvloeien vanuit het onderwijs in vergelijking met het aantal openstaande vacatures in bepaalde sectoren.
    In België staat de arbeidsbemiddelingsdienst (VDAB) toch sinds kort op Griekse jobbeurzen.