Jobnomads: mijden als de pest

Logo en logotype JobnomadsWe hebben er weer eentje die het einde van het cv voorspelt: Jobnomads. In plaats daarvan krijgen we een Personal Digital Passport:

Met behulp van de laatste psychometrische expertise en speciaal ontwikkelde algoritmes behoort de standaard cv straks definitief tot het verleden, voorspelt oprichter Henk Schouten.

Hoewel ik zo langzamerhand wel een beetje moe ben geworden van de zoveelste einde der tijden voorspelling zou ik mijn werk niet goed doen als ik Jobnomads zonder inspectie links liet liggen. Dus heb ik mezelf een kleine peptalk gegeven en me vervoglens naar de website gesleept. Om vervolgens te ontdekken dat Jobnomads niets minder is dan een ordinaire phishing operatie is.

De homepage
Dit is een deel van de long homepage van Jobnomads:

image

Een mosterdgele steunkleur. Dat ben ik nog niet vaak tegengekomen. Ik zou overigens graag het einde van mostergeel als steunkleur willen voorspellen. Tenzij je natuurlijk mosterdmaker ben. Dan mag het wel.

Hoe dan ook, van het zichtbare deel van de homepage word ik niet veel wijzer. Qatar wonders? Waar gaat Jobnomads in hemelsnaam over. Of denkt de site soms dat de donkerbruine (?) actieknop Free registration! voldoende motivatie is om tot actie over te gaan?

Ik heb echter geen keus.:image

Een opvallend interactie element. Een call-to-action die er uitziet als een decoratief element, de knop komt los van de pagina. Waarom? Helpt dit de conversie vergroten? Of is dit slechts een gevalletje: omdat het kan?

Na registratie krijg ik dit te zien:

image

OMG! Moet ik nu mijn (overbodige?) cv met de hand gaan invoeren? Dit meen je toch niet? En zie ik nou alweer van die flapperende knoppen? Waarom heb ik twee verschillende knoppen? En waarom zou ik nu alweer een nieuw wachtwoord willen aanmaken?

Ook om te lachen is de interactie bij het ingeven van mijn geboortedatum. Als ik op het betreffende veld klik krijg ik dit te zien:

image

1930? Is er nog iemand uit 1930 die werkt? Cool… Maar als ik dan 1 november 1930 denk te selecteren krijg ik dit te zien:

image

Ik heb steeds sterker het gevoel dat niet mijn cv overbodig is, maar de website van Jobnomads. Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen. Ik klik op Save and take the test!, waarbij ik me licht begin te irriteren aan het herhaalde gebruik van een uitroepteken in de knoptekst. Vervolgens krijg ik dit scherm te zien:image

Ik dacht dat ik net al op een knop met take the test had geklikt, waarom moet ik dat dan nog een keer doen? En wat is het toch met sitebouwers en hemeltergend stupide knopteksten? Start my online test right now! Serieus? Niet alleen een uitroepteken maar ook het volledig overbodige right now?  Wat zou de gebruiker denken als hij/zij op een knop met de tekst Start my online test zou klikken? Dat die test over een half uur gaat beginnen?

Maar zelfs na het klikken op Start my online test right now! is er nog geen test te zien. Dit keer krijg ik een uitleg over een tweetal tests die ik blijkbaar moet gaan maken. Waarmee ik blijkbaar 30 minuten van mijn leven weg ga pissen. En je kan het bijna al raden, onderaan de pagina staat een bladderende knop met de knoptekst: Start the test!

Als ik dan voor de derde keer op een knop met de belofte dat er een test wordt gestart heb geklikt wordt een nieuw browser window geopend en krijg ik dit te zien:

image

Altijd goed om een overbodige inline slider te zien. Maar ik zit nu ineens in een heel andere omgeving, naar alle waarschijnlijkheid in de omgeving van degene die de feitelijke test biedt. Op Next klikken levert vervolgens dit op:

image

Als het niet zo schunnig slecht was zou ik spontaan in schaterlachen zijn uitgebarsten. Goed om te weten dat ik een IT Character Profile Eng ga doen dat ook als IT_Karakterprofiel_EN te boek staat. Hilarisch.

Afijn. Na voor de vijfde keer als een bonobo op een knop te hebben geklikt ga ik eindelijk een test doen:

image

Na afloop van de test wordt het nieuwe browserwindow gesloten en zit ik met de grote vraag, wat nu? Want binnen Jobnomads sta ik nog altijd op het scherm met de knop Start the test! Met andere woorden, ik ben in limbo beland. Ondertussen heb ik wel mijn buik meer dan vol van Jobnomads, maar ik heb nu al zoveel tijd vergooid dat ik ook graag de resultaten wil zien.

Ik klik daarom in de linkernavigatie maar op To my dashboard om vervolgens dit te zien:

image

Ik ben een half uur bezig geweest met een test en mijn profiel is nog maar voor 33% compleet? WTF? Denkt Jobnomads werkelijk dat er ook maar 1 weldenkend mens rondloopt die bereid is uren van zijn/haar tijd te besteden om een volledig profiel van scratch te realiseren zonder enige duidelijke tegenprestatie? Want wat krijg ik eigenlijk terug van mijn inspanningen, anders dan dat Jobnomads mijn prostitueert richting ieder geinteresseerd bedrijf?

En wat moet ik precies met de getoonde functies? Denkt Jobnomads soms dat deze geschikt voor mij zijn? En waarom worden die functies op wat ik vermoed dat een billboard is, getoond? Is dat more engaging?

Gewoon om te lachen ook nog even dit:

image

De balloon is een uitleg bij het veld Which fields did primarily you work in? Afgezien van het tenenkrommende Engels van het veld is de uitleg in de balloon volstrekt verwarrend. Moet ik er nou in hebben gewerkt of gaat het om mijn interesse. En wat wordt bedoeld met het competence framework en wat is eCF en waarom zit er geen link bij?

En het allerbelangrijkste. Waarom zou ik dit in hemelsnaam allemaal moeten invullen. What’s in it for me??

Hoewel ik nergens een privacyverklaring heb geaccepteerd is het volgens Jobnomads blijkbaar goede sier om mij uit te venten. Ik zit in de Public pool:

image

Hij is fijn… En ik kan mijn ‘membership’ ook niet uitzetten. Dat resulteert namelijk in een foutmelding. Met andere woorden, als ik me inschrijf ben ik warm vlees voor Jobnomads geworden. Die per direct aan iedere geinteresseerde wordt aangeboden. Voor aantrekkelijke tarieven:

image

Aangezien Jobnomads geld aan haar naieve nomaden wil verdienen is het wel zaak dat iedereen vindbaar is voor bedrijven die bereid zijn EUR 500 tot maar liefst EUR 7.500 per jaar te betalen. Overigens zijn deze bedrijven in dat geval minstens zo naief als die nomaden.

En niet alleen kan ik mijn eigen zichtbaarheid niet regelen, Jobnomads is ook nog eens een Hotel California applicatie. Ik kan me namelijk niet uit Jobnomads verwijderen. Stel je voor. Dan kunnen ze geen geld aan me verdienen.

Conclusie
Waarom Jobnomads denkt het cv te kunnen elimineren is na een bezoek aan de site een volstrekt raasdsel gebleken. Wel is duidelijk dat de site beter nog in closed beta zou kunnen verkeren. Want het is op meerdere manieren een soepzooitje. Verder lijkt Jobnomads niets minder dan een phishing operatie te zijn die naieve werkzoekenden gegevens aftroggelt om deze vervolgens te verkopen. Mijden als de pest, dat Jobnomads

Geef een reactie

2 Comments
  • Henk
    says:

    Beste Marc,Ik heb zojuist je uitleg bij onze website aandachtig doorgelezen. Jobnomads is 6 maanden actief op de markt en wij hebben eerst uitgebreid getest voordat wij de software zijn gaan ontwikkelen. Wij zijn gaan matchen op basis persoonlijkheid en softskills en geven iedereen een kans en niet het mooiste CV. Buiten enkele stijlfouten is het een zeer degelijke applicatie geworden voor de professional die zijn werk aanbod zelf wil bepalen en voor de klant die de beste candidaat zoekt. Het CV blijft uiteraard bestaan maar de waarde wordt steeds minder relevant omdat het subjectief is. Voor een objectief CV moet je kunnen meten en dat doen wij voor iedereen die zich registreerd. Het Digital Passport is daarbij een extra service voor de progessional. De matching vraagt echter wel om veel data en dat wordt door de professional aangeboden door het invullen van velden en de test. Alle velden hebben een waarde en daarom kunnen wij niet met een API aan LinkedIn hangen. De registratie kan zeker wel 30 minuten duren maar heeft als resultaat dat het matching systeem proactief projecten kan aanbieden die voldoen aan je wensen. Dan de genoemde scherm verandering. Bij het starten van de assessments krijg je een afwijkend design omdat wij koppelen aan het bij NIP aangesloten iScreen systeem. Jobnomads kent 2 type pools waarin je kan zitten. De publieke (professionals die rechtstreeks registreren) en de private (professionals die door een klant worden uitgenodigd om te registreren). De informatie is in beide gevallen niet zichtbaar voor een opdrachtgever TOTDAT de professional zelf bevestigd geintresseerd te zijn. De billboard was een idee om functies te tonen die live staan. Jobnomads is geen jobboard dus je kunt er niet zelf op reageren.Ik wil met alle plezier meer informatie met je delen en sta open voor constructieve kritiek. Zoals je weet is iets nieuws neerzetten in een conservatieve markt als recruitment een behoorlijke uitdaging. Jobnomads is een nieuwe vorm van matching en wij vinden nog steeds betere manieren uit om nog meer mensen met plezier te laten werken. De klant betaald voor deze dienst en niet de professional en dat is geheel transparant in onze werkwijze. Als een professional niet meer mee wil doen dan kan hij/zij de beschikbaarheid uitzetten op het dashboard of ons een bericht sturen waardoor je niet meer door klanten kan worden gevonden.Met vriendelijke groetHenk Schoutenhenk@jobnomads.nl0652695699