Vacaturesite top 10: wat gaat december ons brengen?

Vacaturemonitor, positiefDe maand november is afgesloten met een relatief normale week vanuit het perspectief van het vacaturevolume. Maar dat laat onverlet dat november de eerste maand van dit jaar gaat worden waarin het vacaturevolume hoger ligt dan de vergelijkbare maand in 2012. Is dit de kentering waar iedereen amechtig op hoopt of slechts een outlier in een verder uitsluitend negatieve reeks? Wie weet gaat december hier een eerste antwoord op geven.

Het aantal vacatureplaatsingen is hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (3,7%). Dit geldt ook voor het volume aan unieke vacatures (3,5%) en het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk (+3,8%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

De positie van Werk.nl blijft buitengewoon opvallend, maar misschien gaat het vacaturevolume na de ‘verbeteringen’ van dit weekend weer omhoog. Hoe dan ook, na de drie freemium vacaturesites zijn de vroegere leiders Nationale Vacaturebank en Monsterboard de nummers 4 en 5 in deze top 10. Waarbij Nationale Vacaturebank zelfs een kleine stijging van haar marktaandeel kan laten zien ten opzichte van vorig jaar. Apart.

Aan de staart van de top 10 is Gus.nl weer eens terug en dat gaat ten koste van dat andere knipperlicht, CareerBuilder. Wat hier vooral opvalt is hoelang een site het nog vol kan houden terwijl er eigenlijk geen aandacht meer aan wordt besteed. Ik heb het natuurlijk over Jobselectie.

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl lijkt ondertussen aangekomen op een all-time low als het om negatief sentiment gaat. Een gevolg van verbeteringen aan de site, het uitblijven van zichtbare blunders of meldingsmoeheid? Geen idee, maar laten we het gewoon maar positief benaderen en er vanuit gaan dat het meldingsmoeheid is. Tenslotte is de site nog altijd een etterende puist op het Nederlandse vacaturesite landschap.

LinkedIn en Joof zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie

5 Comments