LinkedIn: big data gang bang?

Nick CorcodilosNick Corcodilos is één van mijn favoriete bloggers. Hij schrijft niet veel, maar wat hij schrijft is meestal bijzonder aangenaam leesvoer. Zijn laatste blog posting is hierop geen uitzondering: Join My LinkedIn Gang-Bang!. De titel laat weinig aan de verbeelding over. Corcodilos wil voortaan met iedereen op LinkedIn connecten, dit in volstrekte tegenstelling tot zijn vorige ‘policy’:

Don’t ask me to join your LinkedIn network if we don’t know one another or if we haven’t done business together.

Maar dat is dus verleden tijd. Voor Corcodilos althans. Want dit is zijn nieuwe beleid:

It doesn’t matter whether we know one another or have done business together. Send me your LinkedIn invitations, and I’ll accept them. No offense to you but, like LinkedIn, I want to use my connections to make money — and so do you. Unlike LinkedIn, I do have scruples — I’ll never sell your data to advertisers. But keep in mind that what I do with your data doesn’t matter. LinkedIn will sell our data to anyone that will pay for it.

En dat is dus zijn idee van een big data gang bang. LinkedIn heeft niet langer een moreel kompas, dus waarom zou ‘ik’ het wel hebben? Waarbij hij en-passant nog de grootste belediging aan LinkedIn uitdeelt die er in de wereld van Corcodilos bestaat:

LinkedIn is the new TheLadders, the world’s last failed “exclusive” network of businesspeople.

Zoek maar eens op zijn site naar TheLadders…

Corcodilos heeft drie redenen voor de vergelijking tussen LinkedIn en TheLadders:

  • Both companies are now the subject of consumer class action suits.
  • Both companies are manned by the same people who invented the “churn ‘em and burn ‘em” model of the job boards — alumni of HotJobs and Monster.com.
  • And both companies tout the value of high-quality “connections” while de-valuing those very connections. (Endorsements, anybody?)

Wat kort door de bocht, maar het gaat hier feitelijk om de hypocriete houding die LinkedIn sinds haar IPO heeft, waar haar ‘members’ min of meer heilig worden verklaard terwijl diezelfde members tegelijkertijd door LinkedIn meervoudig uitgebuit worden. Waarmee de big data gang bang inderdaad heel dichtbij is gekomen.

Als gevolg van de actie van Corcodilos heb ik kort getwijfeld over mijn nul connecties policy op LinkedIn. Maar waar voor hem het gebrek aan waarde van connecties tot een gang bang mag leiden hou ik het toch nog maar op volledige onthouding.

Geef een reactie