USG People veegt tweede echelon schoon

Logotype en logo USG PeopleNu USG People drie leden van de Raad van Bestuur heeft ontslagen, volgt het tweede echelon van managers. CEO Rob Zandbergen bevestigt dat de staven van de vertrokken RvB-leden nu ook inkrimpen.

Onder de vertrekkende bestuurders bevindt zich Walter Beyers, die als VP financieel verantwoordelijk was voor de buitenlandse dochters van het bedrijf. Beyers bevestigde tegen RecruitmentMatters dat hij per 1 december niet meer werkzaam is bij USG People.

Volgens bronnen staat het ontslag van Beyers niet op zich. Zo zouden ook VP’s Christine van den Eynde (Secretary Plus) en Nathalie Calle (Finance Professionals) bij de firma vertrekken. Beide dames waren niet bereikbaar voor een reactie. USG People zelf laat bij monde van CEO Rob Zandbergen weten dat de ‘structuur [is] vereenvoudigd.’ Zandbergen stelt het zo in een email:

Zoals je weet, is de RvB van 5 naar 2. Dat hun staven (rapporteerden ook aan hen) dan ook inkrimpen, lijkt me dan toch logisch?

Schoonmaakactie
De schoonmaakactie onder het tweede echelon komt niet uit de lucht vallen. Sinds USG People voor een appel en een ei de dochterbedrijven in Spanje, Italië, Polen, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk aan concurrent Randstad verkocht, moeten de VP’s moeten aanvoelen dat hun functie zou komen te vervallen – zeker toen hun bazen Hubert Vanhoe en Eric de Jong aan de kant werden gezet.

En afgelopen zomer, bij de presentatie van de tegenvallende halfjaarcijfers kondigde CEO Rob Zandbergen een ‘investering’ aan, die het ‘kostenniveau’ van de organisatie zou moeten terugdringen. Wat dat betekende, mailde Zandbergen in oktober:

‘Er zullen banen verdwijnen. Niet bij vestigingen, wel bij ondersteunende afdelingen en op de corporate afdelingen van USG People. We gaan met zeer grote zorgvuldigheid te werk. We nemen ruim de tijd om onze organisatie aan te passen.’

Belgen eruit?
Opmerkelijk is dat de ontslagronde vooral Belgische topmanagers lijkt te treffen. Beyers werkte eerder deze eeuw bij het later door USG People ingelijfde Belgische bedrijf Solvus en is sinds 2009 werkzaam bij USG People. Calle is sinds oktober 2012 werkzaam als VP en Van den Eynde is sinds 2009 VP voor het label Secretary Plus.

Volgens Zandbergen is de nationaliteit van de vertrokken werknemers ‘niet relevant’. Zandbergen: ‘Ik denk niet in nationaliteiten. Er zijn functies overbodig geworden en daarmee personen.’

Geef een reactie