Niks 8,9% werkloosheid in 2015. 4,5% zal je bedoelen!

grafzerkVandaag kreeg ik een bedelmaIltje of ik bereid zou zijn een gastblog met daarin een verwijzing naar een e-book te plaatsen op RecruitmentMatters. Dat e-book was bijgesloten. Nieuwsgierig geworden opende ik het e-book (met als titel: Talent is niet schaars (waar heb ik dat toch eerder gehoord…)) om al op de tweede tekstpagina met de kop: Dag recessie, hallo ‘War for Talent’! te worden geconfronteerd.

En onder die kop was onder meer deze alinea te vinden:

De werkloosheid in Nederland schommelt nu nog rond de 8,6 % (CBS. september 2013). In 2 jaar tijd kan het werkloosheidspercentage terugvallen tot de kritische grens van 4,5%. Bij deze grens en een economische groei van circa 2%, neemt schaarste in de breedte toe, wat leidt tot looneisen en een steeds grotere concurrentie tussen bedrijven om het beschikbare talent. De ‘War for Talent’ zal weer in alle hevigheid losbarsten.

ABN AMRO slaat de plank dus helemaal mis met haar prognose van 8,9% werkloosheid in 2015. Het ROA ziet het totaal verkeerd als ze geen groei van de werkgelegenheid tot 2018 ziet. De (drie) auteurs van dit e-book voorspellen eind 2015 een werkloosheid van 4,5%! Overigens niet gehinderd door enige onderbouwing. Een gastblog lijkt me daarom geen goed idee. Voor eenieder die het risico wil nemen is hier het e-book te downloaden. Maar achteraf niet zeuren. U bent tenslotte vooraf gewaarschuwd.

Geef een reactie

9 Comments
 • Bas Spaapen
  says:

  Het is september 2017, prima moment even terug te kijken en de afgegeven prognoses van 2013 te checken met wat we nu weten. 
   
  We zaten er allemaal naast, zoals Maarten Wienbelt eigenlijk al voorspelde. Volgens CBS bedroeg de werkeloosheid in juli 2015 6,8% van de beroepsbevolking en in april 2017 5,1% van de beroepsbevolking. De prognoses van ABNAMRO sloegen nergens op, het ROA voorspelde veel te somber en wij (de schrijvers van het e-book) waren te optimistisch.
   
  De geschetste scenario’s, die wij voorspelden voor 2015, voltrekken zich in 2017-2018. De war for capacity is weer terug en de war for talent (in specifieke beroepsgroepen) is eigenlijk nooit weg geweest. 

  • Marc Drees
   says:

   Hou er wel even rekening mee dat het CBS haar rapportage over de werkloosheidscijfer per januari 2015 heeft aangepast van de nationale naar de ILO definitie. Dat scheelt meer dan een procent; waarmee de werkloosheid (volgens de nationale definitie) op dit moment nog altijd rond de 6% zit.

 • Maarten Hack
  says:

  Beste Marc,
  Vandaag zag ik jouw publicatie van 5 december. Prachtig! Kan er hard om lachen. Mijn collega die contact met jou had gezocht was overigens not amused :-).
  Maar jij bent toch geen cijfertjesfreak of wel? De essentie is dat werkgevers veel meer zouden kunnen bijdragen aan een verbetering van de match tussen individu en werk. En dat ze daar vervolgens zelf ook beter van worden.
  Ik groet jou vanuit het mooie Wageningen!
  Maarten Hack
   

  • Marc Drees
   says:

   Tja, als je me iets toestuurt loop je natuurlijk het risico dat ik er iets mee doe…
    
   Daarnaast ben ik geen ‘cijfertjesfreak’ maar ik vind cijfers toch wel iets steviger als vertrekpunt dan de gutfeel van enkele niet geheel onbevooroordeelde ondernemers. 
    
   Met een hartelijke groet vanujit het bijzonder  fraaie Voorschoten

 • Chris Stapper
  says:

  Beste Maarten,
   
  Dat vind ik een mooie en prettige benadering van talent. Ik ben het ook zeker met je eens dat positiviteit en complimenten een rol spelen. Heb je toevallig de TED talk van Ken Robinson gezien?

  Persoonlijk ben ik er nog niet uit of ik vind dat de war for talent bepaalde mensen uitsluit, dus of het betekent dat bepaalde mensen uitvallen – of dat het juist betekent dat een mismatch vooral betekent dat je ergens anders moet gaan werken (waar de match beter is en je talent dus meer tot ontplooiing komt). Ongetwijfeld ligt de waarheid er tussenin, maar waar precies, daar twijfel ik nog over.

 • Maarten Wienbelt
  says:

  Chris, talent verkoopt zichzelf en is zeker van zichzelf. Iedereen leert zijn of haar vak pas echt op de werkvloer en door te blijven leren. Veel mensen zijn of worden onzeker door wat ze meemaken of meegemaakt hebben. Ik zie nul onzekerheid in de klas als ik mijn zoontje van 2 wegbreng naar school  ik zie dan alleen maar talent. We doen ons het elkaar aan en de sterksten winnen en lijken talent. Als je ergens goed in bent complimenten daarvoor krijgt dan stijgt je talent. Breken we alles af zoals heden daags dan maken we elkaar alleen maar ongelukkig en verdwijnt talent. Dus de kans is groot dat door mismanagement er een war for talent komt. 

 • Chris Stapper
  says:

  Het onderscheid tussen een war for capacity en een war for talent blijft belangrijk. De war for capacity hebben we voorlopig (voor lange tijd?) achter ons gelaten (afgezien van bepaalde niches inderdaad), maar de war for talent gaat altijd door, hoewel de term natuurlijk rekbaar is, want wat verstaan we onder talent?

 • Jan Bernhart
  says:

  In niches is inderdaad wel degelijk een war for talent gaande. Maar een alles omvattende oorlog in Nederland hoeven we voorlopig niet te vrezen gelukkig/helaas.
   

 • Maarten Wienbelt
  says:

  Marc,
  niet uitkering gerechtigden tellen niet mee in de officiële cijfers volgens mij. Met de verkorting van de WW zal het gepubliceerde percentage werklozen dus wel gaan teruglopen de komende jaren denk ik. Evenals dat het aantal discouraged workers verder zal oplopen door dat mensen niet langer willen zoeken naar werk. Daarnaast verdwijnen de komende 5 jaar de helft van de banen vernam ik op een bijeenkomt van Randstad bij Randstad, dus iedere reële voorspelling is onzinnig vrees ik. Als we de zzp-ers zonder opdracht, niet uitkering gerechtigden en discouraged workers mee tellen dan zitten we denk ik nu aan een werkloosheid van rond de 15% van de beroepsbevolking. Blijft dat in bepaalde niches gewoon een war for talent gaande is.