Vacaturesite top 10: positief begin december

Vacaturemonitor, positiefDe eerste week van december is begonnen met een duidelijk lager vacaturevolume dan de laatste twee weken van november. Tegelijkertijd is het vacaturevolume over de afgelopen drie weken nog altijd duidelijk hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. December is dus begonnen waar november is geeindigd. Met een positief saldo.

Het aantal vacatureplaatsingen is duidelijk hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (4,9%). Dit geldt ook voor het volume aan unieke vacatures (4,1%) en het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk (+7,3%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Het is interessant om te zien dat Nationale Vacaturebank en Monsterboard nu beiden een marktaandeel hebben dat hoger is dan vorig jaar. Hebben de pay-to-post vacaturesites eindelijk hun posities weten te stabiliseren ten opzichte van de freemium sites? Time will tell, maar het is ongetwijfeld prettig nieuws voor deze sites dat er blijkbaar nog altijd bedrijven zijn die zonder enige resultaatgarantie willen betalen voor een plaatsje op een electronisch uithangbord.

Er is een fraaie driedeling in de top 10 te zien met een tweetal absolute koplopers (Jobbird en Banenmatch) een middenveld van 5 vacaturesites en een achterhoede met drie kleintjes (DOVAjobs, Jobselectie en Gus.nl).

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Geen opvallende resultaten of het moet het hoge aantal social media berichjes bij Werk.nl zijn zonder stijging van het negatieve sentiment. Het lijkt er oprecht op dat UWV de zaken enigszins onder controle heeft.

LinkedIn en Joof zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie