Vacaturesite top 10: marktaandeel stijgt

Vacaturemonitor, positiefEr lijkt een interessante ontwikkeling aan de gang, de stijging van het marktaandeel van de 10 grootste vacaturesites. Nadat in afgelopen jaren er uitsluitend sprake is geweest van een fragmentatie van de markt lijkt er nu ineens een consolidatie plaats te vinden. De redenen hiervoor zijn onduidelijk maar het belooft weinig goeds vrijwel alle kleinere vacaturesites.

Het aantal vacatureplaatsingen is vrijwel gelijk aan dezelfde periode een jaar geleden (+0,2%). Het volume aan unieke vacatures is voor het eerst in een lange tijd weer kleiner (-3,5%) terwijl het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk juist iets groter is(+1,0%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Met uitzondering van Werk.nl en Jobselectie hebben alle vacaturesites een marktaandeel dat (fors) hoger is dan vorig jaar. En daarmee hebben de tien grootste vacaturesites over de afgelopen drie weken een gezamenlijk marktaandeel van ruim 35% terwijl dat een jaar geleden nog 30% was. Een forse groei, hoewel hierbij natuurlijk moet worden aangetekend dat er sprake is van redelijk grote variaties van week op week.

Ondertussen is Jobselectie afgegleden naar de 10e en laatste plaats van de Vacaturesite top 10. Hoe lang blijft deze voormalige freemium site nog onderdeel uitmaken van dit uiterst selecte gezelschap? Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de site ook de rode lantaarn zal gaan verliezen.

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Was vereleden week het negatieve sentiment bij Werk.nl nog 13%, deze week is dat nog slechts 11%. Nog altijd bijna het drievoudige van de eerstvolgende vacaturesite met het hoogste negatieve sentiment (Banenmatch met 4%) maar desondanks een opvallend goede prestatie. Nog nooit is het negatieve sentiment van Werk.nl in een maand zo laag geweest.

LinkedIn en Joof zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie

1 Comment
  • Andre Engels (medewerker Jobfeed bij Wise-Guys)
    says:

    De lage plaats van Jobselectie heeft er ongetwijfeld ook mee te maken dat de site afgelopen week een aantal dagen down is geweest. En nieuwe vacatures waren tot afgelopen weekend zelfs meer dan een week niet gevonden.