CPB: december raming werkloosheid

Vandaag is CPB uitgekomen met een nieuwe raming van de werkloosheid. En voor het eerst in jaren lijkt het CPB een keer redelikjk op koers te hebben gezeten met de ramingen voor het lopende jaar, zoals blijkt uit onderstaande grafiek:

Werkloosheidsramingen CPB voor 2013 en 2014 sinds augustus 2012. Bron: CPB

Werkloosheidsramingen CPB voor 2013 en 2014 sinds augustus 2012. Bron: CPB

Waarschijnlijk valt de werkloosheid in 2013 zelfs lager uit dan die 8,5% maar daarvoor moeten we nog ruim een maand wachten. Dit alles dankzij de opvallende stagnatie van de werkloosheidsstijging sinds augustus. Een stagnatie die overigens ook door het CPB als tijdelijk wordt gezien, getuige de verwachting van een 9% werkloosheid in 2014.

En daarin staat het CPB niet alleen. Ook ABN AMRO (9,2%) en ING (9%) verwachten een stijging van de werkloosheid voor volgend jaar.

Hoewel het CPB haar blazoen met haar ramingen voor 2013 sinds juni van dit jaar weer enigszins heeft opgepoetst is er geen enkele garantie dat ons nationale gokinstituut de (zeer nabije) toekomst correct inschat. Voor 2014 is de raming ondertussen alweer wild aan het slingeren geweest, van 7,8%(!) in februari van dit jaar naar maar liefst 9,3% in augustus om vervolgens weer te zakken naar 9,0% vandaag. Een variatie van maar liefst 1,5% in een tijdsbestek van nog geen zes maanden. Dat klinkt toch weer sterk als met een blinddoek voor op een dartboard mikken.

Maar wie weet heeft het CPB haar helse machine eindelijk gecalibreerd. De toekomst zal het uitwijzen.

Geef een reactie

3 Comments