Vacaturesite top 10: Werk.nl op nr. 1…

Vacaturemonitor, positiefIn de voorlaatste week van 2013 heeft Werk.nl met een plotselinge sprint de eerste positie in de Vacaturesite top 10 overgenomen van Jobbird. Een opmerkelijke ontwikkeling die vooral het gevolg lijkt van een technische correctie in week 49 waardoor Werk.nl plotseling naar ongekende hoogte is gestuwd.

Mede als gevolg van deze correctie is het aantal vacatureplaatsingen duidelijk hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden (+6,7%). Het volume aan unieke vacatures blijft echter steken op een vergelijkbaar niveau als verleden jaar (-0,3%). Het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is weer groter (+5,3%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Het fraaie beeld van verleden week waar acht van de tien vacaturesites een marktaandeel hadden dat groter was dan een jaar geleden halen we deze keer niet. Maar toch weten Banenmach, Nationale Vacaturebank, Joof en LinkedIn er toch nog vier van de tien van te maken. Waarmee we nog altijd op een redelijk vrolijke noot richting het einde van het jaar gaan.

Maar niet alleen Werk.nl heeft een sterke come-back gemaakt, ook Jobselectie is uit de doden opgestaan. En ook hier lijkt het vooral een technische correctie te zijn.

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

image

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Verleden week was Werk.nl nog op een historisch laag niveau aanbeland als het om negatief sentiment (11%) ging. Maar gelukkig heeft de slechtste vacaturesite van Nederland de weg naar beneden weer gevonden, getuige de stijging van het negatieve sentiment naar , deze week staat de teller stil op 14%. Tegelijkertijd is het positieve sentiment van 9% naar 7% geduikeld. Ik begon me al zorgen te maken dat het goed zou komen met Werk.nl maar de site heeft mijn gebrek aan vertrouwen in het UWV met deze cijfers weer helemaal hersteld.

LinkedIn en Joof zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie

1 Comment
  • donny
    says:

    Werk.nl behoort niet tot een normale vacature site. Het is een verplichte site gemaakt door het UWV/overheid, dus je kan de resultaten van werk.nl niet meenemen naar een conclusie. Dat het heeft gestegen zegt alleen dat er meer werklozen zijn bij gekomen. Werk.nl is gewoon de slechtse website ooit gemaakt. Het is constant in onderhoud of is gewoon offline en er staan alleen oude vacatures.