Vacaturesite top 10: 2013 gaat als een nachtkaars uit

Vacaturemonitor, positiefIn de laatste week van 2013 heeft het vacaturevolume zoals te doen gebruikelijk een scherpe daling laten zien. Maar ondanks een week waarin Kerstmis op twee werkdagen valt, is die daling lang niet zo scherp als een jaar geleden. Waar in 2012 het aantal unieke vacatures tot net onder de 10.000 afnam is het dit keer niet verder gedaald dan tot net onder de 15.000. Een zeer fors verschil.

Het aantal vacatureplaatsingen is duidelijk hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden (+14,0%). Het volume aan unieke vacatures komt iets hoger uit (+4,9%) terwijl het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk maar liefst 10,7% hoger uitvalt.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Werk.nl weet de eerste positie ook deze week te behouden maar wordt op de huid gezeten door Banenmatch en Jobbird. De derde freemium vacaturesite, Joof, heeft Nationale Vacaturebank van de vierde plaats weten te verdrijven. Net als vorige week laten Banenmach, Nationale Vacaturebank, Joof en LinkedIn een hoger marktaandeel zien dan een jaar geleden. Waarbij Joof de overweldigende winnaar is met een verdrievoudiging van dat marktaandeel.

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Voor wat het waard is. Werk.nl sluit alsnog op een redelijk hoog negatief sentiment het jaar af terwijl enkele weken geleden het er toch op leek dat de site richting een negatief sentiment van onder de 10% afstevende. Maar dat lijkt eerlijk gezegd ook iets teveel van het goede.

LinkedIn en Joof zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie