De fictie van werkloosheidscijfers

Amerikaanse vlagRuim 1 miljoen Amerikanen hebben een akelige Kerst gehad. Zij zijn namelijk vanaf 28 december het slachtoffer van een politieke impasse waardoor zij niet langer een werkloosheidsuitkering ontvangen. Maar waarom treuren dat deze 1 miljoen Amerikanen zich mogelijk bij het almaar groeiende leger der daklozen gaan voegen? Want het ‘verdwijnen’ van deze 1 miljoen uit het leger der werklozen levert de VS een enorme daling van het werkloosheidscijfer op. Daarmee zou de werkloosheid in 1 keer van 7,0% naar 6,5% dalen. Hoezee!

En dat terwijl het werkloosheidscijfer in de VS in de afgelopen maanden al spectaculair is gedaald. Niet als gevolg van een zich herstellende economie maar door een immer dalende arbeidsparticipatie. Er worden gewoon steeds minder mensen tot de beroepsbevolking gerekend. Een beetje zoals de bizarre daling (van 8,5% naar 8,2%) van de werkloosheid in Nederland van afgelopen maand. Maar in de VS is dit al veel langer aan de gang. En zo lijkt de ontwikkeling van de werkloosheid het sprookje van economisch herstel te ondersteunen. Niets is echter minder waar.

Geef een reactie