Verlink je vriendje voor een tientje (25 keer)

Logotype JobtippersHoe is het mogelijk? Lijkt online referral site JobAmbassadors ondertussen dood en begraven, komt er weer een nieuwe Nederlandse site aan het licht die volgens hetzelfde concept denkt geld te kunnen verdienen: Jobtippers. Met een video die als volgt begint:

Vriendin van Lulhannes: He, what’s up?
Lulhannes: Ik verveel me. Ik blader op Facebook door de foto’s van mijn vrienden en de vrienden van mijn vrienden en diens vrienden.
Vriendin van Lulhannes: Oh sukkel, wist je dat je daar geld mee kunt verdienen?
Lulhannes: O ja? Nee!
Vriendin van Lulhannes: Ja, check Jobtippers

De vriendin van Lulhannes weet ook nog te melden dat voor het uitbaten van ‘vrienden’ EUR 250 kan worden verdiend voor iedere ‘vriend’ die op deze manier aan een baan kan worden geholpen. En door je eigen netwerk van jobtippers op te bouwen kan je er ook nog eens een piramidespel van maken…

De homepage
Dit is de homepage van Jobtippers:

image

Ik kan overigens zonder in te loggen een vacature doorsturen naar 1 van mijn ‘vrienden’ waarbij ik me afvraag hoe ik die EUR 250 kan claimen als die vriend de baan uiteindelijk zou krijgen. Ik had me namelijk niet eens aangemeld als jobtipper.

Het piramidespel van Jobtippers ziet er als volgt uit:

Daarnaast kun je ook indirect geld verdienen door het aanbrengen van nieuwe jobtippers. Via een standaard mail kun je mensen uit je eigen netwerk uitnodigen om ook jobtipper te worden. Deze nieuwe jobtippers worden aan jou gekoppeld als ze de uitnodiging accepteren. Als er in dat netwerk dat jij hiermee bouwt ergens een vacature wordt ingevuld, blijf jij daar altijd geld voor ontvangen.

Als een door jou aangebrachte jobtipper succesvol is met het invullen van een vacature, dan ontvangt deze jobtipper € 250,=  en  jij ontvangt van ons € 50,=.  Als de door jou aangebrachte jobtipper nu ook weer nieuwe jobtippers aanbrengt en één van deze jobtippers is succesvol dan ontvang jij € 25,=. Dit gaat door tot 5 niveaus boven jou. Is iemand op 5 niveaus boven jou in jouw netwerk succesvol dan ontvang je nog steeds €2,50. Geweldig toch!

Geweldig…

Conclusie
Jobtippers is in opzet en uitvoering in niets onderscheidend van al die andere relatief recent gelanceerde online referral toepassingen die ondertussen ofwel de Deathpool in zijn geschoven of daar binnen afzienbare tijd in zullen verdwijnen. Dat zijn dus deze toepassingen: Whizper, Jobylon, CareerSonar, Whistetalk, GooodJob, WorkWith.Me, SocialCareer, SocialCruiter, Surge, PopHire, TopProspect, Bonu$box, Kenjijiemand, Jobadvisor, Usersix, Gooozup, techTribe, Nexi, Zao, Zalp, Referagig, Jobhuk, Employyd en MyJobCompany. Jobtippers zal binnen afzienbare tijd ook achteraan in deze file aanschuiven richting Deathpool. En dat is een goede zaak.

Achtergrond
Jobtippers BV kent een tweetal bestuurders, Dalmore Holding BV en Maassen Holding BV. Dalmore Holding kent als enig aandeelhouder Martin Dijk, Maassen Holding’s enige aandeelhouder is Karin Maassen. Beiden zijn volgens hun LinkedIn profiel Mede oprichter en eigenaar van Jobtippers. Zouden deze oprichters ooit van de reeds lang overleden Jobster, Zubka, Friendhunter of Spotajob hebben gehoord? Waarschijnlijk niet. Lessen uit het verleden zijn blijkbaar moeilijk te leren.

Geef een reactie

4 Comments
 • Jobtippers.nl
  says:

  Beste Marc,

  Allereerst bedankt voor je feedback op Jobtippers.nl.

  Uit je reactie blijkt echter dat je ons concept niet hebt begrepen, want Jobtippers.nl is in wezen geen referral site. Er zou sprake zijn van een referral site als onze jobtippers een vriend aanprijzen bij een werkgever. Bij Jobtippers.nl brengt onze jobtipper de vacature alleen onder de aandacht van vrienden en bekenden die volgens de jobtipper aan het profiel voldoen; dit kunnen actieve en latent werkzoekenden zijn. De beslissing om te solliciteren ligt net als bij reguliere jobboards bij de (potentiele) sollicitant; er wordt dus niemand verlinkt. Gelukkig zijn er veel positieve reacties van mensen die net als wij in kansen kunnen denken.

  Ook de definitie ‘piramidespel’ strookt niet met Jobtippers.nl. Bij piramidespelen heb je te maken met een inleg door de deelnemers en met hoge risico’s. Bij Jobtippers.nl legt niemand geld in en loopt geen enkele jobtipper, werkzoekende of werkgever risico. Het is niets anders dan een Multi level marketing systeem; komt heel vaak voor alleen nog niet in recruitment. 
  Jobtippers.nl is ontstaan vanuit het idee om kansen te creëren voor alle betrokken doelgroepen. De jobtippers hebben kans op een leuke beloning als er een vacature succesvol wordt ingevuld, (latent) werkzoekenden hebben meer kans op een geschikte(re) baan, werkgevers bereiken ook latent werkzoekenden en plaatsen hun vacatures op basis van ‘no cure, no pay’. Bovendien doneert Jobtippers.nl vijf procent van de uitgekeerde beloning aan jobtippers aan War Child. Op deze manier bieden we iedereen een kans.

  Bij Jobtippers.nl denken we graag in kansen en oplossingen. Je kritische noten uit bovenstaand artikel is voor ons dan ook eerder een motivatie om er nog eens extra de schouders er onder te zetten. De tijd zal het leren wie er gelijk krijgt.

  Met vriendelijke groet,
   
  Martin en Karin