Faillissementen in december 2013

FaillissementenIn de laatste maand van het jaar is het aantal faillissementen weer boven de 20 gestegen, nadat november een scherpe daling had laten zien tot slechts 14. En dat was ,de laagste score sinds april van dat jaar. Daarmee is maar weer eens aangetoond dat het aantal faillissementen van maand op maand sterk fluctueert en dat de enige maatstaf het gemiddelde aantal faillissementen over de afgelopen 12 maanden is.

En dat gemiddelde is met het resultaat van december helaas weer gestegen, van 19,2 naar 19,5. Als referentie, vlak voordat de financiele crisis uitbrak stond dit gemiddelde kort op het ongekend lage aantal van 5,6. Dat is 3,5 keer zo laag als het huidige gemiddelde. Maar verder gaat alles lekker…

Dit is het beeld van het aantal faillissementen over de afgelopen jaren:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend 12-maands gemiddelde, januari 2007 – december 2013

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend 12-maands gemiddelde, januari 2007 – december 2013

Het aantal faillissementen per maand gaat bijzonder hard op en neer, maar de trendlijn van het voortschrijdend 12-maands gemiddelde gaat nog altijd omhoog. We eindigen 2013 dus met de hoogste stand van dat jaar en de huidige score is ook nog eens de hoogste sinds maart 2010. Het einge lichtpuntje is een minder sterke stijging van de trendlijn. En over een paar maanden kunnen we een daling van de trendlijn verwachten als er in de tussentijd tenminste geen scherpe stijging van het aantal maandelijkse faillissementen gaat plaatsvinden. Maar er valt nog altijd geen zonnestraaltje voor dit marktsegment te bespeuren.

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de SBI-code 78(Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s/personeelsbehoefte) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie