Eurostat: werkloosheid stabiel op 12,1%

Logotype EurostatEurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over november gepubliceerd. En de  werkloosheid van de Eurozone is stabiel gebleven ten opzichte van oktober, op 12,1%. Overigens heeft het correctiespook ervoor gezorgd dat de werkloosheid in augustus en september achteraf is verlaagd van 12,2% naar 12,1%. Waarmee we nu, volgens Eurostat, sinds april 2013 op een werkloosheid van 12,1% staan. En dat betekent natuurlijk maar 1 ding, na stijging en stabilisatie komt daling. En wat zou mooier zijn dan 2013 af te sluiten met een daling van de werkloosheid? Het zou me dan ook niets verbazen als volgende maand een klein minnetje uit de koker van Eurostat rolt.

De werkloosheid in de PIIGS-landen is zeer gevarieerd. Italie en Griekenland laten een stijging zien, Spanje blijft stabiel en Portugal en Ierland laten een daling van de werkloosheid zien. Ondertussen is de werkloosheid in Italie hoger dan die in Ierland.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland (bron: Elstat) en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – november 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – november 2013). Bron: Eurostat, Elstat

De Griekse werkloosheid is weer gestegen, van 27,3% naar 27,4% en dat is slechts 0,1% onder de piek van mei en juni van afgelopen jaar. De Spaanse werkloosheid is gelijk gebleven op haar piek van 26,7%. De werkloosheid in Cyprus blijft nog altijd als een gek groeien en gaat naar alle waarschijnlijkheid ergens in 2014 door de 20% grens. De meest ongeloofwaardige werkloosheidsontwikkeling is die in Frankrijk. Tegen de achtergrond van tegenvallende economische cijfers krimpt daar de werkloosheid. 

Wat (onder meer) een hoge werkloosheid met haar burgers kan doen laat deze schokkende grafiek zien:

image

Ik ben benieuwd waar deze trendlijn op dit moment staat, want bovenstaande data is tot aan 2013. Maar ik ben bang dat de trendlijn niet is gedaald… Het gaat steeds beter met Griekenland…

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor september 2013) uit op 54,8% 58,1%. Een maand geleden was het nogruim 58% hoewel Griekenland nu over augustus 57,7% rapporteert. Maar wie let op een procentje meer of minder als bijna tweederde van de Griekse beroepsbevolking onder de 25 jaar werkloos is? Ongekend. Spanje schiet naar 57,7%, een stijging van 0,3% ten opzcihte van vorige maand.  Italie staat nu op 41,6%, een groei van 0,4%.

Portugal stijgt naar 36,8%, een zeer opvallende ontwikkeling gezien de daling van de overall werkloosheid met meer dan 2% sinds begin van 2013. Het zou een stuk normaler zijn om de jeugdwerkloosheid juist zeer sterk te zien afnemen, sterker dan de overall werkloosheid. Is er in Portugal iets bijzonders aan de hand? In Ierland daalt de jeugdwerkloosheid naar 24,8% (-0,3%), in Frankrijk stijgt het juist naar 25,6 (+0,3%).

Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,4%, na Duitsland (7,5%), Oostenrijk (8,6%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie