Griekse werkloosheid in oktober 2013 naar 27,8%

Griekse vlagHet Griekse bureau voor de statistiek (Elstat) heeft vandaag voor de maand oktober een werkloosheid van 27,8% gemeld. Dit is een stijging van 0,4% in vergelijking met de maand september, ware het niet dat september met maar liefst 0,3% naar boven is bijgesteld. Waarmee de groei voor oktober dus op slechts 0,1% uitkomt. Tot 27,8%, waarmee Griekenland steeds dichter de volstrekt ondenkbare grens van 30% werkloosheid lijkt te naderen.

Hoewel de werkloosheid in de afgelopen maanden minder snel is gegroeid, is er nog altijd sprake van groei. Hardnekkige groei van een werkloosheid die ondertussen al meer dan 3,5 jaar boven de 20% staat. En zonder een economisch wonder ook in de komende jaren boven die 20% zal blijven staan. Een volstrekt onvoorstelbare situatie.

Zo ziet de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage van Griekenland (en Spanje, het tweede rampeland in de Eurozone als het om de werkloosheid gaat) er over de afgelopen jaren uit:

image

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – oktober/november 2013). Bron: Eurostat, Elstat

De groei van de werkloosheid gaat de laatste maanden een stuk minder snel, maar in beide landen is er nog altijd sprake van een stijgende werkloosheid.

De jeugwerkloosheid (volgens Elstat…) maakt bizar grote sprongen en is daarmee notoir onbetrouwbaar. In januari was de jeugdwerkloosheid 59,3%, in februari 64,5%, in maart 58,3%, in april 57,5%, in mei 64,9%, in juni is het 58,8%, in juli wordt 55,1%  in augustus 60,6%, in september 51,9% en in oktober 57,9% gemeld. Het is volstrtekt lachwekkend om deze extreme verschillen per maand te zien. Het enige dat we (vrijwel) zeker weten is dat de jeugdwerkloosheid in Griekenland angstaanjagend hoog is.

Geef een reactie

1 Comment