Vacaturesite top 10: Vacature-explosie!

Vacaturemonitor, positiefDe krachtige start van 2014 zette zich in de afgelopen week nog eens versterkt door. Het is een ware explosie van vacatures! Waar dat positieve sentiment zo plotseling vandaan komt is me een raadsel, maar het feit blijft dat er een enorme stijging van het vacaturevolume is te constateren.

Het aantal vacatureplaatsingen is nog altijd fors hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden (+11,3%), het volume aan unieke vacatures is hier vrijwel aan gelijk (+11,6%). Het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk valt 14,6% hoger uit. Dit zijn natuurlijk cijfers om van te smullen als je vacaturesite bent! Na de magere jaren zit er eindelijk weer een randje vet op de botten.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2013 – 2014 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2013 – 2014 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Een bijzonder gemixed beeld. Van de grote vacaturesites laat Joof een enorme groei zien, Banenmatch is iets hoger en de rest is lager dan vorig jaar. Van de ‘kleintjes’ laat alleen LinkedIn een groei zien, de rest is lager tot fors lager (Jobselectie). Maar die laatste vacaturesite claimde eind vorig jaar een revival in 2014. Ik ben benieuwd wanneer dat gaat gebeuren…

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Het negatieve sentiment bij Werk.nl is in een week tijd gestegen van 17% naar 23%. Maar eerlijk gezegd is dat een wat overdreven stijging omdat Coosto ook onderstaande tweets als negatief heeft gekwalificeerd:

image

En dat lijkt me toch nauwelijks terecht. Toegegeven, het verbeteren van Werk.nl duurt nu al net zo lang als de site bestaat en het afsluiten van de site op de zaterdag is natuurlijk niets minder dan amateuristisch geklungel, maar de inhoud van de tweet is in mijn optiek neutraal en zeker niet negatief.

De stijging kwam verder door de nodige retweets over een artikel in het Volskrant Magazine waarin de ervaringen van een ontslagen journalist met het UWV werden beschreven. Er werd in de (re)tweets gesproken over een vernietigend artikel, maar dat bleek nogal mee te vallen.

LinkedIn en Joof zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie

1 Comment