Ausbildung, Talent und Genie

betweter

Recruiters, opgelet. Bedrijven schreeuwen om talent. Ambitie is echter veel belangrijker. Hoe ze daarvan te overtuigen? Simpel. Leer  de volgende quote van Calvin Coolidge uit je hoofd.

Nothing in the world can take the place of Persistence. Talent will not; nothing is more common than unsuccessful men with talent. Genius will not; unrewarded genius is almost a proverb. Education will not; the world is full of educated derelicts. Persistence and Determination alone are omnipotent. The slogan “Press On”, has solved and will always solve the problems of the human race.

De betweters onder jullie merken op dat Coolidge het over Persistence heeft en niet over ambitie. Heel scherp. Is dit dan hetzelfde? Neen. Dus, leer ook maar de volgende quote van Bill Bradley uit je hoofd.

raising-hand

Ambition is the path to succes, persistence is the vehicle you arrive in.

Oké?

Für die Liebhaber, schließlich, der Unterschied zwischen Talent und Genie, nach Arthur Schopenhauer.

Das Talent gleicht dem Schützen, der ein Ziel trifft, welches die Uebrigen nicht erreichen können; das Genie dem, der eines trifft, bis zu welchem sie nicht ein Mal zu sehn vermögen.

(Talenten kunnen doelen raken die anderen niet kunnen raken. Genieën kunnen doelen raken die anderen niet eens kunnen zien.)

Bedrijven schreeuwen om talent. Ambitie rendeert beter. Dus, om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen en, while your at it, de problemen der mensheid op te lossen weet je wat je te doen staat. Ga niet zelf argumenten lopen verzinnen, maar verlaat je op de meesters.

Let erop dat je één vinger in de lucht steekt als je deze wijsheden debiteert.

Geef een reactie

9 Comments
 • Dirk Goossens
  says:

  Hier dan wat definities.

  Talent: aangeboren aanleg om minder hard dan anderen te hoeven streven naar prestaties.
  Ambitie: het voortdurend en gearticuleerd streven naar prestaties.
  Doorzettingsvermogen: zelfs als je er geen zin in hebt blijven streven naar prestaties.

  De definitie van prestaties is hier, zoals Thomas het uitdrukt, het verlichten van de werkdruk die de werkgever ervaart.

 • Thomas Waldman
  says:

  Wat mij betreft zorgt het najagen van eendimensionale platitudes als talent, doorzettingsvermogen of ambitie nog altijd voor meer werkeloosheid dan het zorgvuldig in kaart brengen van vereiste competenties en persoonskenmerken en het op basis daarvan samenstellen van een complementair personeelsbestand.Het zal zoals Jan zegt ongetwijfeld aan definities liggen. Mijn felle reactie is vooral omwille van het achteloos platslaan van de heterogene natuur van een organisatie. Er is niet 1 meetlat voor potentie en er zijn geen onbegrensde mogelijkheden voor eenieder. Alleen mensen met ambitie aannemen gaat voorbij aan de “worker-ant” en creert een cultuur waarin er meer chiefs dan indians zijn. Dat is niet alleen slecht voor je bedrijf maar tevens een volstrekt oneerlijke belofte aan je mederwerker.

 • Jan Bernhart
  says:

  Doorzettingsvermogen is niet hetzelfde als ambitie. Ik durf te wedden dat jullie het best met elkaar eens worden als jullie dezelfde definities hanteren.

 • Dirk Goossens
  says:

  Voor de werklozen die door de Waldmannen van deze wereld verstoken blijven van nieuw werk: ambitie en doorzettingsvermogen zijn ook de belangrijkste ingrediënten voor het vinden van nieuw werk. Geef dus niet op.

 • Thomas Waldman
  says:

  Succes in de context van recruitment is natuurlijk het verlichten van de werkdruk die de werkgever ervaart. Liefst langdurig en zonder alteveel afbreuk. Of dat is in een cruciale leadership positie of in een job in de postkamer maakt niet uit. Voor de een is wellicht een hoop ambitie nodig, voor de ander is ambitie misschien juist een probleem (kies zelf maar welke welke is). Een consistente, ambitieloze postkamer medewerker kan van grote waarde voor een bedrijf zijn door vlekkeloze ondersteuning te bieden aan de mensen die gedreven worden door de wens om verandering door te voeren. Een ziekenbroeder zal nooit de theorie achter open hart chirurgie ingrijpend veranderen maar er is geen chirurg die zich zonder een sterke assistent aan een dergelijk complexe ingreep zal wagen.Daarmee wil ik maar zeggen dat de suggestie dat doorzettingsvermogen of ambitie in directe correlatie staan tot waarde voor de werkgever kant noch wal raakt. Het is een gevaarlijke suggestie en de recruiter die een dergelijke insteek aanhangt zou ik verre van mijn bedrijf willen houden.

  • Dirk Goossens
   says:

   Nooit gehoord van van Karen Sakakeeny?

   Geen correlatie tussen doorzettingsvermogen, ambitie en waarde voor de werkgever? Seriously? De hoeveelheid wetenschappelijk bewijs voor deze correlatie is overweldigend. Educate yourself. Met dit soort reacties maak je jezelf belachelijk. 

 • Thomas Waldman
  says:

  Menig deelnemer aan Idols/Xfactor etc. etc. toont perseverance door >8 uur in de rij te gaan staan en zich door Gordon, grote smurf of god mag weten wie af te laten branden op TV. Toch zou ik ze zonder talent niet inhuren voor mijn feestje.
  Volgens mij is het niet de roeping van de schoonmaker om mijn wc bril vakkundig te laten glimmen. Ook zonder haar ambitie ben ik maar wat tevree dat ze het toch doet.
  “The slogan “Press On”, has solved and will always solve the problems of the human race.” Menig dictator was het met je eens. Hun volkeren (of die van hun vijanden) vaak minder.

  Het is zo jammer dat het allemaal 1 modewoord moet zijn. 2 jaar terug was het iemand met een sterk personal brand, vorig jaar was het talent terug van weg geweest en nu kom jij met je perseverance. Als selecteren zo makkelijk en eendimensionaal was geweest hadden wij allemaal zonder baan gezeten. Elke job vereist een uniek pallet aan competenties, kennis, persoonlijkheidskenmerken en ambitie. Bovendien bepaal jij niet alleen wat jij nodig hebt, maar vertelt de markt je wat er beschikbaar is. Dat maakt ons vak prachtig, complex en iedere dag anders. Zet dat maar lekker door!

  • Dirk Goossens
   says:

   In fragmenten.

   De meest talentloze X-factor deelnemers zijn zeer gewild op feestjes. Het doet me deugd dat jij voor hoogstaander vermaak kiest.

   Een wc-brillenpoetser met talent is geweldig. Het belangrijkste is echter dat deze blijft poetsen totdat zelfs het laatste restje van mijn voorganger verdwenen is.

   Je punt ten aanzien van dictators is ambigu; het lijkt alsof je nog nooit dicators geworven hebt.

   Over modewoorden gesproken, het citaat is bijna honderd jaar oud.

   Mijn punt is niet dat jouw prachtige, complexe vak eendimensionaal is. Mijn punt is dat er een belangrijke dimensie onderbelicht is.

  • Dirk Goossens
   says:

   Thomas, het is mooi om jouw liefde voor je vak te lezen. Daarnaast is jouw kennis daarvan groot en de mijne verwaarloosbaar. Ik ben wel benieuwd hoe jij succes definieert. Is dat slechts het plaatsen van een kandidaat? Of kijk je ook naar hoe lang deze persoon van waarde is voor de organisatie?

   Bij het orakelen van bovenstaande citaten had ik in mijn achterhoofd de MBO-stagiairs die net bij ons zijn afgezwaaid. Door hun mentaliteit van aanpakken en doorzetten waren ze van grote waarde voor ons. Dit in schrijnende tegenstelling tot de HBO-stagiairs.