Manpower: Q4 laat doorzettend herstel zien

Logo en logotype ManpowerVandaag publiceerde ManpowerGroup traditieigetrouw als eerste grote uitzender de financiele resultaten over het afgelopen kwartaal. En na het positieve nieuws van Q3 is er weer goed nieuws te melden, want de omzet is ten opzichte van Q4 2013 gestegen met 1,0% (0,7% in constant currency).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat CEO Jeffrey Joerres met een upbeat message komt:

The fourth quarter was a good quarter with solid performances from many of our major geographies and business units. Our team continues to execute very well which is contributing nicely to our cost recalibration efforts. We were able to achieve the upper end of our revenue targets as we are experiencing a slightly more positive environment, particularly in Europe.

Kijk eens aan! Voor het eerst is Europa bij een uitzender eens goed nieuws!! Maar laten we niet al te hard juichen want Joerres had ook dit nog te melden:

This said, while we are gaining increased confidence we remain guarded on revenue growth in the first quarter.

ManpowerGroup is er dus nog niet zo zeker van dat het herstel zich ook in 2014 blijft doorzetten…

Het financiele plaatje
De omzet- en marge-ontwikkeling sinds 2007 ziet er als volgt uit:

ManpowerGroup: Omzet en brutomarge, Q1 2007 – Q4 2013

ManpowerGroup: Omzet en brutomarge, Q1 2007 – Q4 2013

De omzetontwikkeling in de laatste vier kwartalen is wel zeer fraai gestegen, en in Q4 is ook de brutomarge ineens de hoogte in gegaan. Er is vast een feestje gevierd op het hoofdkantoor van ManpowerGroup. Geen feest, want de brutomarge blijft natuurlijk op een laag niveau. Maar lichtpuntjes zijn er om te vieren, zeker als je bedenkt dat in Q3 de brutomarge op het laagste punt sinds de financiele crisis was beland.

Europa laat een (veel) beter beeld zien
De recessie in Europa laat Manpower nog altijd krimpen in deze regio. Het segment Zuid-Europa laat een omzetstijging van 8,1% (2,9% constant currency) zien ten opzichte van 43 2012, met de volgende onderverdeling:

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Zuid-Europa, Q4 2012 vs. Q4 2013. Bron: Manpower

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Zuid-Europa, Q4 2012 vs. Q4 2013. Bron: Manpower

In Frankrijk en Italie valt er niets te juichen, eigenlijk komt de enige substantiele groei van Spanje en de andere landen in deze regio. Maar die komen natuurlijk van zo’n ongekend dieptepunt dat zelfs een in absolute termen kleine stijging procentueel tot een formidabele groei leidt.

Noord-Europa komt uit op een duidelijk kleinere groei van 2,3% (0,8% constant currency), met de volgende onderverdeling:

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Noord-Europa, Q4 2012 vs. Q4 2013. Bron: Manpower

Omzetontwikkeling geselecteerde landen regio Noord-Europa, Q4 2012 vs. Q4 2013. Bron: Manpower

Een zeer heterogeen beeld. Wondereconomie UK laat vreemd genoeg een zeer beperkte groei zien terwijl de Nrodica en Nederland krimpen (in constant currency). Ook Duitsland, de grootste wondereconomie van de Westerse wereld, is bepaald geen feest voor ManpowerGroup. Blijkbaar is de enige winst in de kleine landen te behalen…

Voorzihtigheid troef in 2014
Voor de omzetontwikkeling in het eerste kwartaal van 2014 is Manpower dus niet al te optimistisch:

Omzetontwikkeling voor het eerste kwartaal van 2014. Bron: Manpower

Omzetontwikkeling voor het eerste kwartaal van 2014. Bron: Manpower.

Misschien is de voorzichtigheid voor de buhne om vervolgens de markt positief te verrassen, misschien is het oprecht. We zullen tot het begin van Q2 moeten wachten tot we hierop een antwoord gaan krijgen. ManpowerGroup ziet in ieder geval in Europa voor Q1 een herstel ten opzichte van Q1 2013. Maar laten we eerlijk zijn, dat kwartaal was ook wel een ongekend rampkwartaal voor ManpowerGroup. Misschien is er inderdaad nog heel weinig om over te juichen?

Geef een reactie

34 Comments
 • Peter
  says:

  Grappig. Gekomen op dit blog omdat ik eens zocht hoe het met (admin: naam verwijderd) verging. Grappig (en terecht) haar naam tegen te komen als de verpersoonlijking van een slangenkuil. Sommige dingen veranderen blijkbaar nooit…

 • Frank
  says:

  Misschien werk ik wel bij een andere Manpower dan jullie maar ik heb het prima naar mijn zin. Het is een moie organisatie waar nog veel mogelijk is. Vanuit directie krijg je alle vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Als ik ergens niet mee eens ben, kan ik daarmee terecht bij betrokkenen. Het is niet mijn stijl om te reageren op blogs maar ik mis een tegengeluid. Natuurlijk hebben we het moeilijk, wat wil je? Het gaat niet goed met de omzet en we hebben veel kosten. Enigste punt van aandacht is dat er minder tijd is voor begeleiding. Gewoon je werk doen is al wat je hoeft te doen. Niet zo moeilijk denken mensen. Kansen zijn er genoeg. Ik vind ook juist dat de laatste anderhalf jaar er een duidelijker verbeterding is. Ook de aanpak met tenders is verbeterd. Vooral als je bedenkt wat we allemaal doen met een niet zo hoog budget. We hebben mooie kansen gehad en gepakt en sommige tenders zijn niet gelukt. Ik ben heel tevreden als ik kijk naar het laatste 1 jaar/ 1,5 jaar. Ik merk het ook in mijn klantcontact. Mijn klanten zijn tevreden met de arbeidsmarktonderzoek en het geeft mij een mooie gelegenheid om langs te gaan bij de klant. IT lijnen zijn verbeterd en dat zien we ook terug in mijn omzet. Ik merk ook niks van een gespannen sfeer op het hoofdkantoor of bij directie of management. 

 • Pieter
  says:

  Nu pas tijd om het artikel plus reacties te lezen. Herkenbaar in de mentaliteit en cultuur van Manpower. Ik heb bij Manpower zes jaar gewerkt en ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik weg ben. Ik hou niet van die angst cultuur en haantjes gedrag. Dat je nergens veilig bent omdat iedereen een eigen ‘hidden’ agenda hebt. 
  Voor de mensen die feedback hebben gegeven in de trant van ‘niet zeuren of oppleuren’ en  ‘bevalt het niet, ga dan weg in plaats te zeuren op deze weblog’ kan ik alleen zeggen dat het allemaal niet zo gemakkelijk is. Je bent toch afhankelijk van salaris dus van je werk. Ik heb zelf bijna 2 jaar erover gedaan om iets anders te vinden. In die twee jaar moet je wel je gedragen naar hoe iedereen dat wilt. En klagen bij HR helpt ook niet, sterker: dat wordt tegen je gebruikt. Bij de directie hoef je al helemaal niet aan te komen. Ik heb het gevoel dat er verkeerde mensen op de afdelingen zitten. Misschien is het verstandig als juist de mensen die al zo lang bij Manpower werken, weg gaan. Dat maakt de boel veilig. Ik noem geen namen maar ik denk dat iedereen wel weet wie het zijn. 
  We hebben veel tenders verloren door onbekwaambaarheid binnen de organisatie. En wat ontbreekt is een visie die ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Nu is het organisatie dat veel praat en zegt en daarvoor heel veel woorden nodig heeft plus interessante termen maar als je kijkt wat we nou precies doen dan is het LEEG. Manpower is een lege huls met weinig inhoud waarin niet geinvisteerd wordt vanuit de VS. 
  Het is een logge machine dat langzaam opereert en vooral veel te laat reageert op de markt. Terwijl we juist beweren dat we daarin zo goed zijn en de leiders zijn. Nou vergeet het maar. 
   
  Ik kan iedereen adviseren om weg te gaan bij Manpower wanneer je hetzelfde beleeft maar soms is dat wat makkelijker om te zeggen dat te doen. Succes iedereen!

 • Jankert
  says:

  Als iedereen nou gewoon is iets nuttigs of zinnigs gaat posten waar je wat aan hebt ipv al die onzinnige IQ-loze posts of beter nog als iedereen gewoon is gaat werken en geld gaat verdienen voor Manpower zodat Manpower geen banen hoeft te schrappen, Manpower nog meer winst gaat maken! Dat zou veel beter zijn voor jezelf en voor Manpower. Voor degene die hier op deze blog in een bedrijfs depressie zitten, er zijn zat andere organisaties waar je kan werken en al jouw negatieve energie kwijt kan dus ik zou zeggen: TAKE IT and be positive OR LEAVE IT!

 • Cindy
  says:

  We weten het allemaal zo goed. Als je werk niet bevalt ga je toch weg, ect. Maar helaas gaat dat natuurlijk niet zomaar. Ook iemand in de reactie: geef feedback. Sorry maar zo werkt dat helaas ook niet. Niet bij Manpower. Ik werk er al meer dan zes jaar; eerst in het veld en de laatste jaren op het hoofdkantoor. En inderdaad is er veel veranderd in de organisatie. NIet elke leidinggevende is geweldig maar dat is in geen een organisatie. Maar 1 ding valt op en dat lees ik ook hier terug: de angst om iets te zeggen. Ik heb alle reacties gelezen en er lang over nagedacht om ook een reactie te geven. Niet omdat het niet loyaal is naar de organisatie; dat is nu eenmaal de situatie maar omdat ik niet zo goed wist wat ik ervan vond. Nu, het is zo dat er heel veel is veranderd op het hoofdkantoor en veel wisslingen van managers etc. Dat is niet altijd positief en een verbetering. En inderdaad door de druk en de arbeidsmarktsituatie en het verliezen van belangrijke tenders, staat Manpower er niet sterk voor. Dat voelt men al bijna twee jaar. Er is meer stress en we zijn veranderd in een orgasatie waar een afrekencultuur heerst. De vraag is of dat erg is, want ik vind het een logische ontwikkeling als dit gebeurd in een organisatie. Als het goed gaat is er niks aan de hand, maar als het slecht gaat dan ga je het pas voelen. 
  Ik vind het zeker niet goed dat er in de reacties wordt gesmeten met namen alsof het niks is. Dat ergert me en ik vind het ook eenzijdig in de reactie. Kom op, spreek dan inderdaad die mensen aan. ok, ik weet ook wel dat je dan je spullen kan pakken en dat je daarop wordt afgerekend maar dit is ook niet de manier. 
  Dat men deze reactie wel leest, blijkt wel uit de kick off praatje van de directeur die dit opnoemt. Jammer alleen dat het meer aanspreken is dan in gesprek gaan. Of in elk geval er iets aan gaan doen. Een oplossing zoeken. Dat is ook typerend voor onze organisatie: we gaan op zoek naar de dader en pakken hem of haar aan in plaats na te denken  of er een kern van waarheid in zit. We missen momenteel zelf reflectie. Dat hadden we wel maar nu is het altijd de fout van iemand anders. Dat is, denk ik, ook de reden voor zulke heftige reacties als op dit blog. 
  ik werk met veel plezier bij Manpower ondanks bepaalde veranderingen in de organisatie . Maar ik zie de problemen en nog geen oplossing. Het zou de directie sieren als ze eens meer openheid laten zien en het gesprek – desnoods op deze weblog- aan te gaan want er zit veel oud zeer. En zoals ik het nu heb gelezen is die pijn niet door dat mensen weg moesten maar hoe dat is gegaan. Jammer genoeg ken ik daar ook genoeg voorbeelden van. Dus, kom op directie en ga het gesprek aan. Het is geen schande om open te zijn en je fouten toe te geven. Of laat in elk geval een reactie horen van de woordvoerder of iemand van communicatie. Die waren toen wel zo stoer om een reactie te geven op de post van aankondiging Marije. 
  Kom op, Manpower, het blijft een mooie organisatie.

 • Oders
  says:

  Mensen..wat een mooie reacties
  Waar heb je invloed op…juist.Ben je weg bij een bedrijf; stop met huilenWil je weg bij een bedrijf; ga danWil je zeuren; zoek een relatieMensen bij naam noemen op een forum onder een schuilnaam; zoek een plekje bij de buurtwachtSnik snotter snik; wat een helden hier, iemand een zakdoekje?

 • Harrold
  says:

  Mensen mensen, ik heb alleen geruchten gehoord over dat Manpower gaat stoppen. Niks van waar, volgens mij. Wat heeft ManpowerGroup USA nou te winnnen daarbij? Meer te verliezen omdat ze Europa niet meer hebben. Dat lijkt me niet slim. Ik denk dat er een grote reorganisatie zit aan te komen. Ja, verleden jaar was al een grote reorganisatie waar management iedereen eruit heeft geflikkerd die ze eruit konden gooien maar vanuit Amerika zijn er wel signaleren dat het in elk geval niet langer zo door kan gaan. Ze zijn al begonnnen met sommige directors eruit te gooien en dat gaat zo door. Ik denk eerlijk gezegd dat groupsolutions ook gaat reorganiseren want het begin is misschien goed geweest, nu loopt het voor geen meter. Dat geldt ook voor Right. Over Experis maar te zwijgen want dat is de grootste fout geweest: niet alleen wat betreft organisatie (van Vitae) maar ook vooral cultuur (grote mond, beuken, arrogant) en directie. Maar die zijn al weg dus nu gaan we over naar de echte reorganisatie van Vitae naar Experis. Dit jaar vliegen er nog wat mensen uit, wat locals worden gesloten en het hoofdkantoor is weer tevreden. Kwaniteit in plaats van kwaliteit. Ik tel de dagen af dat ik eindelijk weg kan (nog 20 dagen). 

 • Martin
  says:

  Manpower zal niet meer lang actief zijn in NL; heb uit betrouwbare bron vernomen (Milwaukee) dat de stekker eruit wordt getrokken, samen met nog enkele Europese landen…logisch na jaren een negatief OUP en wanbeleid…prutsers!

 • Petra
  says:

  Haha dat herken ik Simone: braaf doen of we het belangrijk vonden en dan gewoon je eigen gang gaan. mijn area manager doet ook gewoon wat ze zelf wil want als we het hoofdkantoor moeten volgen met salesacties etc dan verlies je je klant. de Meos is echt een onzin onderzoeK waar klanten totaal geen interesse hebben. allemaal bla bla bla vanuit hoofdkantoor. 

 • Simone
  says:

  Ik heb ook gewerkt bij manpower en ik ben zeker blij dat ik weg ben. Ik had geen problemen met mijn collega’s maar was vooral verbaasd aan het gebrek aan visie bij directie en op het hoofdkantoor. Wij in het land moesten targets halen maar hulp konden we niet verwachten. Ja, rare salesacties. Waar we voorheen zelf mochten bepalen hoe of wat, is dat sinds 1,5 jaar centraal geregeld. Conclussie:op het hoofdkantoor wist wel wat wij wilde. Een lineaal voor klanten. Een snoeppot met 2e rangs tum tum die eruit zagen alsof ze radioactief waren. Op een gegeven besloot onze manager in het land om alles maar per direct weg te gooien en zelf salesacties te verzinnen. Veel goedkoper en het zag er nog beter uit. Ook gooide we de MEOS weg zonder ze open te maken. Het was al erg maar vanuit het hoofdkantoor hadden ze bedacht dat er een call kwam en nog erger een slechte infographic (mooi gemaakt hoor maar inhoudelijk slecht). En heel veel bla bla bla van directeur Thought Leadership/arbeidsmarkt Rovers (waar is die eigenlijk/ lang niks meer van gehoord). Misschien leuk voor de directie maar het sloeg natuurlijk nergens op. Wij moesten er altijd hard om lachen en gooide alles weg. Later gingen we dan op pad om met klanten te praten. Zonder de MEOS. Ons werd niks gevraagd. En dat is eigenlijk een korte samenvatting van mijn carriere bij Manpower: ik moest er vooral heel erg om lachen. Al dat bla bla, gelul in de ruimte over human age etc. Maar feitelijk deden we het gewoon zelf. We knikten braaf ja en lachten ze toe maar gingen ons eigen weg. Maar dat is me bijgebleven: bla bla bla human age bla bla talent ontwikkelen. o,ja een ding zou ik nooit vergeten: toen ik eens op het hoofdkantoor was voor een flauwekul cursus over jezelf ontwikkelen en vooral ‘wat is social media’ door iemand die wat open deuren intrapte, is mij vooral bijgebleven de argogantie van de mensen die daar werkte. Niemand zei gedag of zei iets. Zeer triest en ik ben blij dat ik nu ergens kan werken waar men wel werkt met visie en strategie en dat niet alleen zegt, waar je wordt gewaardeerd en mee kan denken omdat ze de organisatie beter willen maken.
   

 • Arjen
  says:

  Virginio, Ik heb ook bij Manpower gewerkt Ik weet niet of jij met deze houding daar past. Begrijp mij niet verkeerd ik kan wel waardering opbrengen voor de kritiek. Maar die is bij Manpower niet gewenst. Dit komt nog geen eens door de top. Die mannen nemen beslissingen in het belang van hun eigen carrière. Die zitten er niet voor Manpower.   Ik heb mijn conclusies getrokken en ben gegaan. Wat ik zie is dat Manpower vooral en probleem heeft in de directors en managers laag. De goede daar gelaten. Maar je struikelt over de directors. Als ik goed geïnformeerd ben stuurt een account director gemiddeld 1 account manager aan. Wel veel tijd en aandacht voor ontwikkeling denk ik dan. Maar niet is minder waar.
  De management laag waar ik zelf onderdeel van ben geweest heeft zijn laatste training in 2011 gehad. Dat laat zien wat een lege huls de human age is voor Manpower. Dus ja Succes is een keuze maar zoals elk succes vol persoon is coaching en training een belangrijk onderdeel. Maar daar slaat Manpower de plank finaal mis.
  Daar komt bij dat de gemiddelde drector weet dat hij te weinig kwaliteit heeft. Geen doorstroming en talent gaat weg of wordt dusdanig tegen gewerkt dat zij vanzelf gaan. Je komt binnen met mooie verhalen over ontwikkeling, training enz. Maar bottem line is nergens geld voor aangezien al die duren directors betaald moeten worden. Verder moet je tegenwoordig minimaal bij Randstad gewerkt hebben om director te worden. Ik ben het met Dennis eens dat het geen zin heeft om namen te noemen. Maar Virginio schijnbaar weet hij heel goed hoe het moet. Maar geef deze mensen dan eens advies hoe sla je de handen in een. Bij een verdeel en heers cultuur is dat lastig.
  Als ik de reacties zo lees is er nog niets verandert bij MP. Uiteindelijk wordt een bedrijf altijd beloont/gestraft voorde cultuur die er wordt gecreëerd. Als ik de resultaten bekijk heeft de top het gelijk aan zijn zijde ondanks de negatieve reacties hier. Wat ook kan gebeuren is dat deze cijfers een incident zijn en dat MP op ontploffen staat hoog verloop en of fors afnemende resultaten door demotivatie. Maar zolang de resultaten goed zijn lijkt het erop dat de medewerkers van MP goed functioneren in deze cultuur.  En zoals Simon Sinek al schreef “elke multinational is onderweg naar zijn ondergang”

  • Dennis
   says:

   Virginio, lees je wel goed de reacties: je kan wel een man zijn maar het is niet wensbaar om kritiek of feedback te spuien op de organisatie of leidinggevende of managers of directors. Met andere woorden: als je er zo gemakkelijk over denkt, dan wil ik je vooral aanraden om te solliciteren. Maar dan niet over een paar maanden huilen dat het niet eerlijk is want dat kon je weten. Het is zeer gemakkelijk om langs te zijlaan te staan. Bespreekbaar maken! Waarom denk je dat die mensen allemaal zijn ontslagen? Omdat ze zo slecht zijn? Juist niet, de beste mensen in de organisatie zijn weg; ontslagen, contract niet verlengd etc. Niet omdat ze slecht functioneerde maar juist omdat ze hun mond open deden. De mensen die er nu nog werken zijn de mensen die hun mond dicht doen en een andere kant opkijken. Ja, ik ook. Maar zoals je nu reageert doe je me denken aan de mensen die van Experis afkomen: succes is een keuze bla bla bla. Ja veel praatjes maar uiteindelijk niks waarmaken. Je weet echt niet waar je het over hebt en volgens mij mag en kan ik gewoon iets vermelden op een blog als ik dat wil. 

 • Virginio
  says:

  @Arjen. Jammer, erg jammer. Als je echt vindt dat het klopt wat ik schrijf dan hoef je geen kont te kussen en ook niet naar beneden te trappen. Om te overleven ook echt? Beetje aan de zware hand, niet? Zoek een andere baan als jij jezelf niet kan zijn.  Het gaat hier om ‘man’power! Dus als iets je niet aanspreekt dan moet je het bespreekbaar maken. Wees een Man! Ik vind het vrij sneu om zo zwartgallig op een forum te schrijven over anderen. @ Dennis. Ik ben inderdaad nog op zoek naar werk dank voor de tip! Je moet niet met de flow mee gaan. Succes is een keuze.. Als jij wilt dat Manpower succesvol is komt dat toch puur vanuit jouw ego omdat jij succesvol wilt zijn of geassocieerd wilt worden met een succesvol bedrijf dus laat angst niet jouw raadgever zijn maar spreek vrij uit en probeer gelijkgestemden te vinden en zorg voor eendracht. Als iets je dwars zit doe er wat aan maar ga niet op een forum zitten hakkelen. Daar maakt niemand een organisatie beter van. Zijn er nog vacatures?

 • Dennis
  says:

  ‘Het is maar werk’  inderdaad dat klopt. Maar werk is belangrijk om verschillende redenen: niet alleen omdat het de meeste tijd van je dag in beslag neemt maar ook omdat je op basis van je werk/salaris bepaalde dingen gaat kopen zoals een huis. Dus het is maar werk maar heeft invloed op je leven. Onbegrijpelijk deze reactie en ik hoop dat jij niet in de HR zit want dan ben je meer dan welkom bij Manpower met deze instelling. 
  Ik werk ook bij Manpower en ik onderken zeker niet de reacties hierboven maar zelf heb ik er geen last van omdat ik gewoon mijn werk doe. Ja, dat klinkt zonder ambitie en in zoverre dus gewoon maar werk doen. Maar ik heb een hypotheek en heb dus werk nodig. Vroeger zat ik vol ambitie ook bij Manpower maar ik heb al snel geleerd om mijn mond te houden, niet kritisch te zijn, vooral geen vragen te stellen en zo snel mogelijk de verantwoordelijkheid bij iemand anders te leggen. Vind ik dat erg? Mwa, ik wen er aan en ik heb een lieve vrouw en twee kinderen dus dat maakt het allemaal goed. Zou ik het anders willen? Jazeker maar dat gaat niet gebeuren. 
  Maar dat ben ik. Het is erg om te zien dat veel collega’s weggaan of overspannen raken. Het is verschrikkelijk om te merken dat mensen er onder lijden. Vooral de collega’s die opkomen voor anderen. De organisatie is ziek en ik weet het maar ik heb besloten om laf gewoon go with the flow te gaan. Maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat wij in een organisatie werken waarbij het Menselijk kapitaal voorop staat. In elk geval dat zeggen we. Maar doen is iets anders. 
  Mij maakt het niks meer uit; ik heb leuke klanten en ik voel de druk niet. Dat is blijkbaar de manier om te overleven bij Manpower. 
  Succes voor iedereen die het moeilijk heeft; het zijn zeker geen gemakkelijke tijden. 
  Een kritische opmerking: waarom worden er namen genoemd? Ik vind dat toch wel kwalijk. Ik bergijp het wel maar het kan iemand wel schaden. Geef tenminste die mensen een weerwoord. 

 • Arjen
  says:

  dat klopt virginio. Laat die mensen blij zijn dat ze nog een baan hebben. Voor de mensen die nog bij manpower werken heb ik een tip. Kicking down kissing up de beste methode om te overleven pas hem al een aantal jaar toe binnen Manpower. Vaar er wel bij.

 • Hans
  says:

  er is dus serieus echt iets aan de hand binnen Manpower. Toen ik er werkte werd Manpower de hemel ingeprezen en werd Randstad genoemd als een organisatie zoals het niet: hard, zakelijk, angst-cultuur. Zie hier: alle woorden die nu gebruikt worden voor Manpower.
  Ik heb er evenveel met plezier als met tegenzin gewerkt. De laatste jaren veranderde Manpower van een organisatie waar ik trots op was naar een organisatie waarin angstcultuur en dubbele agenda’s de boventoon voerde. Ik herken bovenstaande verhalen omdat ik zowel in het veld als op het hoofdkantoor heb gewerkt. In het veld was in het begin sprake van een team: wij gingen het regelen maar dat is veranderd in ‘ieder voor zich’. De afrekencultuur ontstond al snel en voordat ik wist, deed ik er zelf ook aan mee. Niet omdat ik zo ben maar omdat je zo werd gestuurd vanuit je leidinggevende.
  Collega’s gingen anders doen en werden vijanden. Grote concurrenten en het moment dat je zwakte liet zien, kon je erop rekenen dat je daarop werd aangesproken en dat het zelfs gevolgen had voor je contract. Zo werd er dus een cultuur ontwikkeld waarin er geen teams meer bestonden maar een cultuur van angst en dubbele-agenda’s. Jazeker, ik had deze ook. En ik was ook bang voor mijn baan. 
  Toen ik een nieuwe functie had op het hoofdkantoor, merkte ik pas echt hoe de organisatie was veranderd. Leidinggevende die mensen afblafde, bedreigde en vooral ook afvielen bij andere collega’s binnen het team. Ik zat erbij en keek er naar en deed niks. Ik heb daar spijt van maar goed, een nieuwe baan zoeken is niet zo makkelijk.
  Ook de recruiters spraken over een organisatie die kapot ging. Binnen afdelingen waren er mensen die gezien werden als ratten en vooral met dubbele agenda’s. Die niet werden vertrouwd omdat ze ten koste van andere alles doorbriefde aan sommige van de directie.
  Ik las in een vorig bericht iets van Jeroek Kerkhof maar als er een iemand was die deze cultuur kon veranderen was hij dat wel. Maar dat deed hij niet want hij had ook een dubbele agenda en dat geldt dus voor iedereen. Ik ben nu bijna een jaar weg en ik ben blij dat ik er niet meer werk. Achteraf heeft het ook iets met mij gedaan: het heeft iets kapot gemaakt: vertrouwen. Ik merk dat nu in mijn nieuwe baan: ik moet weer leren vertrouwen in het team en de directie. Ik moet erop vertrouwen dat mensen geen dubbele agenda hebben en dat je reactie of ondderbouwde feedback geen gevolgen heeft voor je functioneringsgesprek en je contract. Nee sterker nog dat ze naar je luisteren, blij zijn met feedback om de organisatie sterker te maken. 
  Manpower heeft een hele grote mond over ‘menselijkheid’ ’talent ontwikkeling’ en vooral ‘human age’ maar ze zijn niet in staat om dat zelf uit te voeren. Er is serieus een groot probleem in de organisatie en dat is jammer want het was een prachtige organisatie met een visie en met mensen die wilde bouwen. Nu is het gesloopt en is het net als Detroit: failliet maar het bestaat, mensen zijn weggegaan en de huizen staan er nog. Maar de ideologie is verdwenen. 
  Ik heb bij mijn afscheid een mail gestuurd met onderbouwing waaroom ik weg ging maar ik heb nooit een reactie gehad van iemand van HR, mijn leidinggevende of iemand anders.  
  Ik ben benieuwd wat Manpower hierover te melden heeft. Het heeft natuurlijk geen zin om te vragen om contact op te nemen met iemand van de organisatie want er is geen vertrouwen. En het is nu te laat. 
   

 • Mike
  says:

  Ik snap de reacties van de medewerkers. Mede ingegeven door eigen ervaring.Manpower zegt voorop te lopen in de veranderende wereld van werk maar in de praktijk loopt het achter de muziek aan.3 jaar geleden heb ik de huidige werkwijze al verteld en vlak daarna kwamen ze met een ander plan om het MKB en Key Accounts meer onderscheid te geven. Feit bleef echter dat dat niet het probleem was. Die zat het in de betrokkenheid van de medewerkers bij het overall gevoel(scoren voor manpower ipv je eigen vestiging) en de aansturing vanuit het management(budgetgedachten).Nu is het plan dan eindelijk uitgerold om vestigingen samen te voegen en vanuit 1 vestiging gebiedsverantwoordelijken te maken. Minder managers en dus ook een groter budget  belang. In mijn ogen 3 jaar te laat.Feit is dat binnen manpower men van elkaar niet weet wat men doet. Zo kan het gebeuren dat inhousevestigingen beconcurreerd worden door de eigen lokale vestiging die weer een apart budget heeft/had.De salesman wordt afgerekend op het binnenhalen van opdrachten. Louis Breukelmans is in mijn ogen een grotere bedreiging voor Manpower dan Jilko. Jilko heeft het goed gedaan door op het juiste moment zijn promotie te pakken en ruimte te maken voor zijn vriendje Frits, die veel harder/zakelijker kan zijn.Heer Breukelman schermt met projectomzetten die niet realistisch zijn. Nadeel is dat mensen daar ook op worden aangegekeken zonder naar de achtergrond te kijken. Over de schuttingpolitiek waar men in het veld mee wordt opgezadeld. NIet goed inregelen en dan gaan schoppen als potentieel niet wordt gehaald(vb Arnhem, Breda)Zoekt u  alleen al over de afgelopen 2 jaar naar ex werknemers van manpower. Ik weet zeker dat ze elders succesvol zijn.(admin: naam verwijderd) is de verpersoonlijking van de slangenkuil waarin Manpower zich bevind. Mensen dmv verborgen agenda’s proberen kapot te maken en je met ellebogen omhoog werken.Maar het wordt gewaardeerd dus is er geen reden om te stoppen.Manpower is een prachtige organisatie met bijzonder veel mogelijkheden en goede mensen. Zoals wel vaker verpesten de slechten het voor de goede

 • Paul
  says:

  Het is opvallend dat medewerkers zich in het openbaar gaan uiten op forums en websites. Dat zet mij aan het denken en na het bekijken van andere forums over Manpower valt me 1 ding op: er is nauwelijks reactie van de directie of voorlichter en de reacties van andere zijn allemaal in dezelfde termologie, namelijk gebruik makend van woorden als ‘angst’ , ‘onveilig’ etc. Om daarop maar te zeggen dat iemand een andere baan moet zoeken is behalve een beledediging (want ze willen niet weg, ze willen – zo heb ik het gelezen- gehoord worden en een signeel afgeven) en daarnaast een niet realistisch doel vanwege de hoge werkloosheid.
  Hoe ik dat weet? Ik werk zelf bij een wat onbekende onderdeel van ManpowerGroup. Ik weet uit ervaring dat de werkdruk hoog is en dat als projecten niet goed gaan (neem belastingdienst) mensen geoffered worden behalve diegene die daadwerkelijk verantwoordelijk zijn.
  Ik weet uit ervaring dat er -vooral in het land en op het hoofdkantoor- een cultuur heerst van ‘je bent voor of tegen ons’ waarbij geen ruimte meer is om kritisch naar jezelf, je collega’s of de organisatie te kijken. Ik weet uit ervaring dat de organisatie is veranderd en vooral kijkt hoe ze Amerika en de aandeelhouders tevreden kunnen houden in plaats naar een visie en strategie te kijken.
  Ik weet niet of Frits of Jilko hier echt iets aan kunnen doen en ik beschouw de heren zeer kundig en vakbekwaam. Maar ik denk wel dat ze een belangrijke rol hadden kunnen spelen in het veilig voelen binnen de organisatie. Er is veel gebeurd en de meeste reacties die ik hier lees over de gang van zaken bij Manpower kan ik onderschrijven.
  Neem bijvoorbeeld alleen die website http://www.manpowergroup.nl. Bedoelt als centraal website om kennis mee te delen met de klant. Grote woorden van de mensen die het opgezet hebben maar inhoudelijk leeg van vorm en visie. Ik heb momenteel twee visitekaartjes: een van het hoofdkantoor met die website en een eigen visitekaartje zonder die website. Ik heb gevraagd aan de betreffende afdeling of dit een slechte grap is. Maar de mensen die verantwoordelijk zijn voor die website zijn al lang weg. En de online manager heeft er niks mee te maken gehad! Niemand neemt verantwoordelijk en gooit het zo snel bij een ander neer. Want wie verantwoordelijk is, krijgt alle schuld. Dat is de culttuur.
  Hetzelfde geldt voor het arbeidsmarkt onderzoek. Leuk gedaan maar inhoudelijk stelt het niks voor. Daarover heb ik ook zovaak vragen gesteld maar kreeg ik uiteindelijk te horen dat zij dat op het hoofdkantoor ook weten maar dat het moet dus niet zeuren. Toen ik toch nog kritisch werd, werd ik later op de dag door de directeur die daarvoor verantwoordelijk was gebeld en eerst werd er vriendelijk gevraagd om geen vragen meer te stellen maar toen ik toch wilde weten waarom er niet naar ons – en wij waren bezig met een grote tender- werd geluisterd, kreeg ik toch een schreeuw partij waar ik werd uitgemaakt voor alles wat slecht is en uiteindlijk werd ik bedreigd dat als ik niet ophield met kritische vragen stellen, zij ervoor zorgde dat ik ontslagen werd! 
  En geloof me, ik ben niet iemand die zomaar kritiek of feedback uit, dat doe ik altijd onderbouwd. En bovenstaande zijn maar twee voorbeelden die ik heb meegemaakt. Ik prijs me gelukkig dat ik niet daar op het hoofdkantoor zit en dat mijn functie nogal specialistisch is zodat ik niet zo snel wordt ontslagen. Daardoor beschouw ik me ook niet als iemand van Manpower maar van dat andere onderdeel. Het is wel triest om te zien dat veel goede mensen zijn weggegaan bij de organisatie. 

  • Marc Drees
   says:

   Mijn reactie naar aanleiding van alle onvrede is zeker niet bedoeld als een belediging! Integendeel, ik denk dat het niet gezond is voor jezelf en voor de organisatie waar je werkt als een situatie bestaat zoals in de meeste reacties wordt omschreven. En ik ben me er terdege van bewust dat de arbeidsmarkt bijzonder moeilijk is. Het publiek ventileren van deze onvrede vanuit een gevoel van frustratue bijzonder goed voorstellen, het is echter de vraag of hiermee het gewenste effect wordt bereikt. Hoe het ook zij, ik wens jou en alle anderen die zich in een vergelijkbare situatie voelen zitten alle sterkte en wijsheid.

 • Robert
  says:

  Helaas hebben deze mensen helemaal gelijk. Eigenlijk is het mis gegaan toen Frits Scholte aan het roer kwam, ook al is hij inderdaad een praatpaal van Jilko. Er heerst een cultuur van angst, achterdocht en politiek. Je kunt je onvrede dus beter met klanten delen of op websites. Klanten ontevreden, medewerkers ontevreden, maar aandeelhouder wel tevreden. Goed gedaan! Wanneer gaat Hans Leentjes deze Randstad-kliek er uit zetten?

 • Jan
  says:

  Marc, ik ben het met je eens dat Peter iets moet doen als dit daadwerkelijk is zoals hij zegt. En inderdaad is dat zeer ongezond. Maar ja, in deze tijd. 
  Wat mij blijft opvallen is de negatieve kritische reacties over Manpower door het eigen personeel. Als ik dit allemaal zo lees en vorige posts en de reacties, lijkt me dat er iets fundamenteel fout zit bij Manpower. Dat lijkt me meer iets om verder in te duiken. Het is namelijk niet alleen op deze website maar ook op andere websites en nog erger: ik hoor het als ik met mensen van Manpower zelf praat. En niet alleen in het land maar ook als ik op het hoofdkantoor ben. Ik weet niet waarom, wat er is gebeurd of wat er aan de hand is, maar het is bijzondere ontwikkeling dat zich dus steeds meer manifisteerd in reacties op websites. Met andere woorden: de (terechte/ontrechte) geluiden vinden steeds meer plaats in het openbaar dan in de organisatie. Dat zegt al genoeg. 

  • Marc Drees
   says:

   Ik schrik van een dergelijke reactie. Het kan zonder meer zo zijn dat medewerkers van Manpower zich niet gehoord en/of gewaardeerd voelen door hun (directe) management, maar om deze gevoelens van onmacht en frustratie zo publiek te ventileren is in mijn optiek van een andere orde.De omvang van de negatieve reacties is zonder meer opvallend en dan heb ik het nog niet over de feedback die ik via het contactformulier van deze site of via direct email contact ontvang. Er lijkt dus zeker iets mis te zijn binnen de organisatie van Manpower Nederland. Ik vraag me alleen af of het publiekelijk ventileren van de eventuele misstanden de weg is naar een betere toekomst. Tenslotte is er bij werk altijd een keuze om te blijven en te trachten de situatie te verbeteren of je conclusies te trekken en op zoek te gaan naar een andere baan.

 • Analist
  says:

  Manpower heeft wel veel meer cash dan de Nederlandse uitzenders. Manpower heeft maar 1 miljard op de balans staan en Randstad 3 miljard. De balans ziet er stukken beter uit dan de Nederlandse uitzenders.   Manpower heeft lage marges en hoge omzet. Randstad heeft hogere marges, maar een lagere omzet en hierdoor sterk afhankelijk van de toekomstige marges. Het snijden in eigen vlees houdt een keer op.

 • Karin
  says:

  De extra winst die gehaald is, komt direct van het eigen personeel. Het aantal uitzenduren neemt in Nederland niet toe. Het vierde kwartaal was nog redelijk stabiel, maar nu zie je een duidelijke terugval. De aandeelhouders zijn de gelukkige en de werknemers de dupe.

 • Susan
  says:

  De extra winst die gehaald is, komt direct van het eigen personeel. Het aantal uitzenduren neemt in Nederland niet toe. Het vierde kwartaal was nog redelijk stabiel, maar nu zie je een duidelijke terugval. De aandeelhouders zijn de gelukkige en de werknemers de dupe.

 • Henk
  says:

  De werkdruk bij Manpower is enorm. De winst die wordt behaald gaat over de ruggen van het personeel.Manpower maakt handig gebruik van de crisis. Zij profiteren er van.

 • Peter
  says:

  Tja, dit kennen we ondertussen wel. Als je bedenkt dat in 2013 niet alleen landelijk maar ook op het hoofdkantoor talloze ontslagen, pesterijen om mensen weg te krijgen en contracten niet verlengd zijn gebeurd, dan uiteindelijk gaat het weer goed met een organisatie. In elk geval op papier en de cijfers. 
  Echter, wij zitten hier nu met een werkdruk die zorgt dat mensen overspannen thuis zitten; afdelingen al lang onderbezet zijn; landelijk op sommige plaatsen helemaal geen bezetting is, klanten weglopen, services slecht is en een gevoel van angst waar ik al eerder over heb gelezen. 
  Volgens mij moet er nu echt iets gaan veranderen want anders is 2014 het laatste jaar van Manpower in Nederland en de directie. Maar goed, in Europa zijn ook weer veel directieleden ontslagen en Hans is nog steeds de baas dus die mats zijn maatjes Frits en Jilko. 
  Hopelijk gaan er dingen veranderen want het kan niet langer zo doorgaan. 
  Maar leuk hoor dat de cijfers wat beter zijn. Alleen daar hebben wij als personeel niks aan. 

  • Marc Drees
   says:

   Hoewel de arbeidsmarkt natuurlijk bepaald niet gunstig te noemen is, lijkt me een dergelijk negatieve mening over de huidige werkgever een meer dan dwingende reden om per direct een andere werkkring te vinden. Dit klinkt als bijzonder ongezond voor jezelf en daarmee ook niet goed voor Manpower.