Vacaturesite top 10: waar gaat Jobbird naar toe?

Vacaturemonitor, positiefOndertussen is Jobbird al teruggezakt naar de vijfde plaats in de Vacaturesite top 10 en ironisch genoeg (Jobbird oprichter Jan-Peter Cruiming was ook oprichter van Nationale Vacaturebank) komt Nationale Vacaturebank akelig dichtbij het marktaandeel van Jobbird. Het zou me dan ook niets verbazen als Jobbird binnenkort achter Nationale Vacaturebank staat. Waarmee de herhaling van het kunstje van Cruiming definitief lijkt te zijn mislukt.

Het aantal vacatureplaatsingen is duidelijk hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (+9,5%), het volume aan unieke vacatures is nog wat hoger (10,8%). Het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk valt maar liefst 14,1% hoger uit.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2013 – 2014 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2013 – 2014 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Banenmatch maakt een groeispurt door en staat nu op een marktaandeel van 6,5%, Joof is een goede tweede en Werk.nl en Uitzendbureau.nl strijden om de derde plaats. Jobbird is ondertussen afgezakt naar de vijfde plaats en zal binnenkort moeite hebben om Nationale Vacaturebank achter zich te houden. De plaatsen 6 tot en met 10 wordt ingenomen door de kleintjes.

De enige reden dat Jobselectie nog in de Vacaturesite top 10 staat is de keuze om Gus.nl (de vacatute-aggregator van uitzender USG) niet langer op te nemen. Want anders was Jobselectie de eerste van de nieuwe generatie (voormalig) freemium vacaturesites geweest die alweer uit het beeld was verdwenen. En uit het oog is uit het hart in dit soort situaties.

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Ik wil even een momentje stilte in acht nemen. Voor het eerst in de geschiedenis van Werk.nl (althans, de periode dat via Coosto kan worden gemeten) is er sprake van een vrijwel gelijk positief en negatief sentiment. Ik kan het bijna niet geloven, maar cijfers liegen niet. Althans… Maar ik kan me zo voorstellen dat Bruno Bruins c.s. elkaar op dit moment met champagne aan het natspuiten zijn. Ik ga voorlopig uit van een Valentijnseffectje. Als het langer doorzet is het tijd om eens nader naar dat hoge positieve sentiment te kijken (van 11% naar 16% in slechts 1 week!)

LinkedIn, Joof en uitzendbureau.nl zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term uitzenbureau is generiek en de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie

20 Comments
 • Peter
  says:

  Als we allemaal denken dat het spookvacatures zijn bij Jobbird, misschien kan Mark er dan een aantal bellen en controleren, dan weet je het direct. Wellicht een leuk onderzoekje wie heeft de meeste spookvacatures? NationaleVacaturebank heeft trouwens ook vacatures van 2012, https://www.nationalevacaturebank.nl/vacature/890258/Deskundig+Toezichthouder+Asbestsanering/15210. Bij Monster is dit lastig te ontdekken omdat die zoekmachine niet echt werkt. Gaat Jobbird nog wel internationaal of is dat nu helemaal van de baan door de dramatische teruggang in vacatures?
   

 • Ramona
  says:

  Ach ook al heb je een miljoen vacatures op je site staan welke het dan ook mag wezen, meer dan de helft staat ook elders op vacacture sites en meer dan de helft zijn spookvacatures en dus nep

 • Jan-Peter Cruiming
  says:

  Beste allemaal,
  Dank voor jullie reacties!!Atos heeft mij verzekerd dat er geen oude vacatures (> 8 weken) online staan. Dus zijn wij, zoals eerder gesteld, 2x groter dan NVB.De vraag is alleen hoe we ervoor kunnen zorgen dat Jobfeed, onze vacatures op de juiste manier telt. Dus ook als klanten hun oude vacature hergebruiken (uit gemak, om even wat tekst aan te passen en dan weer live te zetten), die vacature gewoon weer wordt geteld als nieuwe vacature. Want dat is het.Suggesties zijn van harte welkom!Bedankt, Jan-PeterPS @ Andre, we zijn door ons eigen succes van het freemium model afgestapt. Door de grote populairiteit van Jobbird.com bij werkzoekenden, vulden de meeste bedrijven de vacatures die ze gratis bij ons plaatsten ook prima in. Daardoor was er voor hen vaak geen noodzaak om een betaalde Topbaan te nemen. Gevolg was een te lage omzet. Te laag om mooie campagnes te doen op Google, Radio en TV. Te weinig om fors te investeren in de site en de capaciteit. We hadden op die voet door kunnen gaan, weinig omzet en weinig kosten, maar dat is niet wat ik voor ogen heb. Ik wil jullie de beste vacaturebank bieden, waar je snel en voordelig al je vacatures invult. In Nederland, en straks ook in het buitenland. Door een kleine vergoeding per vacature te vragen (99,- euro ipv 299,- bij Monster en NVB), realiseren wij voldoende inkomsten om mijn droom waar te maken. Wij werken zonder winstoogmerk. Alles wat er binnen komt, wordt gebruikt om de site te verbeteren en meer traffic te genereren. Dat is een enorm verschil met commeriele vacaturebanken als Monster en NVB.. Onze klanten snappen dit, en waarderen ons. Wij werken voor u!

  • Mark
   says:

   Welke klanten heb je het hier nog over? de meeste klanten zijn allang afgehaakt en dat laat deze stats duidelijk zien. 
   Roepen dat je werkt voor een community en klanten aan zet, maar vervolgens doodleuk tarieven te verhogen met 100%???? 
   Wij moeten nu betalen om jouw droom waar te maken. Meer omzet nodig, maar alles gaat naar de website. Wat zijn dat voor lege kreten? Geef dan inzicht in je cijfers en sterker nog: laat de klant dan zelf bepalen wat ze willen betalen voor een vacature.
   100% verhoging van het tarief voor wat? Extra features of opties of betere aanvoer van cv’s, cijfers, inzicht, etc. Waarvoor betaal je nu wel?
   Ik wens je veel succes met het herhalen van je kunstje. Maar deze keer kom je er niet mee weg.

  • Joost
   says:

   Uhm, is Jobbird nu sinds vanochtend 4.000+ vacatures kwijtgeraakt? De teller staat opeens onder de 30 duizend, op 29.368 vacatures… Is ATOS misschien alsnog een correctie aan het uitvoeren?

  • Marc Drees
   says:

   Jan-Peter,Onbeschaamde zelfpromotie is in het algemeen reden om een reactie te verwijderen. En bovenstaande reactie heeft een zeer hoog onbeschaamd zelfpromotend karakter. Dus niet meer doen is het advies. Het lijkt me verder goed om het schuivende paneel die de positie van Jobbird is geworden eens terug te lezen. Van de altijd gratis 150.000 vacatures ambitie naar een betaalmodel van maar liefst EUR 99 en enkele tienduizenden vacatures (als dat al haalbaar is…). Ik ben dus erg benieuwd wat je huidige droom is die je waar wil maken. Verder heb ik in de afgelopen jaren nauwelijks enige verbetering waargenomen aan de site, wel heel veel persberichten en ander marketing ongerief. Misschien dat een daadwerkelijke focus op de kwaliteit van de site minder geroeptoeter noodzakelijk maakt. Maak je gebruikers blij en je hoeft minder traffic in te kopen…

   • Tim
    says:

    Beste Marc,Ik snap dat het makkelijk is om als moderator een dergelijk dreigement te uiten, maar ik ben van mening dat Jan Pieter al erg openlijk en professioneel is in het voeren van deze discussie. ‘Loze’ dreigementen voeren tegen iemand die een andere mening heeft komt bij mij minder professioneel over.Elk bedrijf maakt gaandeweg het bestaan keuzes, stelt doelen bij met als doelstelling om in deze lastige markt geld te maken om een business voort te zetten en te ontwikkelen. Het zou bijzonder zijn als bedrijven dit niet doen in een continue veranderende markt. Tevens zou jij niks meer te schrijven hebben als iedereen maar blijft doen wat ze deden….Meer vragen en minder schreeuwen is mijn advies.Begrijp me niet verkeerd, want ten opzichte van de cijfers van Jobbird en Jobfeed ben ik ook van mening dat het apart is dat oude vacatures als nieuw geladen worden, maar meer onderling respect lijkt me wel van toepassing. We zijn allemaal volwassenen niet?

    • Marc Drees
     says:

     Er zijn reacties om minder zelfverheerlijking verwijderd van RecruitmentMatters want er is in het commentaar van Jan-Peter geen sprake van enig inhoudelijke reactie. Daarnaast blijft hij zijn volledige vacaturevolume hardnekkig verwarren met de laatste drie weken aan vacatures, waar een zeer scherpe daling bij Jobbird waar te nemen is. En dat weet Jan-Peter ook, geloof me. Er is overigens geen sprake van een loos dreigement maar van een simpele waarschuwing, een volgende keer wordt een dergelijke marketing boodschap verwijderd.

 • Andre
  says:

  Jobbird belt nu ook klanten langs om uitleg te geven over de beslissing. Wie geeft twee jaar lang aan plaats zoveel mogelijk om nu doodleuk te zeggen: voor dezelfde appel en een ei moet je nu betalen. En jammer dat je nu afhaakt als klant….wat doen ze massaal. Als jobbird een site was voor de klant betrek ze dan in dergelijke dienstverlening. Het maakt het concept totaal ongeloofwaardig. Banenmatch en Jobselectie doen/deden hetzelfde; jammer en ongeloofwaardig.

 • Bastiaan
  says:

  Heb het laatste voorbeeld van Andre geopend (
  https://www.jobbird.com/nl/vacature/753193/industrieel-elektromonteur-bij-heuma-services-in-s-hertogenbosch) en op die vacature detailpagina staat dat de vacature op 17-02-2014 is geplaatst en op 17-02-2014 het laatst is bijgewerkt.
  In de cache van Google (
  https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:1F_PNnPXxd4J:www.jobbird.com/nl/vacature/753193/industrieel-elektromonteur-bij-heuma-services-in-s-hertogenbosch+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl) is echter een momentopname van deze URL op 9 februari te zien. Toen stond er bij deze vacature dat hij op 03-02-2014 was geplaatst en op 03-02-2014 het laatst is bijgewerkt. Heb daarom een gevoel dat de statistieken van Jobfeed in deze wat meer lijken te kloppen dan de eigen statistieken van Jobbird.

  • Joost
   says:

   Daar is iets “vreemds” aan de hand bij Jobbird als Jobfeed de URL al 10 maanden daarvoor heeft gevonden. Als je dan weer naar de verschillende URLs in bovenstaande comment van Jobfeed kijkt, dan zie je dat de plaatsingsdata volgens Jobfeed icm ID (in de URL) toch ook niet altijd even logisch zijn. Bv die van Avenade heeft een ID van ruim onder het miljoen terwijl sommige URLs met nieuwere IDs weer een oudere plaatsingsdatum hebben. Zegt dit nou iets over Jobbird of Jobfeed? Icm met mijn bovenstaande opmerking: URLs monitoren zegt waarschijnlijk wel iets, maar niet alles over de werkelijkheid.

  • Joost
   says:

   De links van maken volgens mij het verschil zichtbaar. De eerste link bijvoorbeeld
    
   https://www.jobbird.com/nl/vacature/2721420/allround-dansdocent-e-in-veenendaal met plaatsingsdatum van 07-11-2013 volgens Jobfeed. Als je deze link nu opent staat er op de website van Jobbird dat de vacature plaatsingsdatum heeft van 06-01-2014… Verder, in de URL staat “allround-dansdocent-e-in-veenendaal” maar in de tekst “Dansinstructeur/docent Hiphop”… Kwestie van vacature hergebruiken, herplaatsen of iets anders? Wie heeft er nu gelijk met URLs óf vacatures tellen? 

 • Jan-Peter Cruiming
  says:

  Beste Andre, nav jouw post heb ik Atos eea laten uitzoeken. Er bleken idd nog een aantal vacatures van eind 2013 online te staan. Uiteraard willen we geen te oude vacatures online houden. Atos gaat deze nu verwijderen. Het gaat om 312 vacatures. Veeeel minder dan jij in je post suggereert. Kun je aangeven waar dat verschil vandaan komt?Als je deze ruim 300 oude vacatures aftrekt van de 27341 door jou genoemde vacatures, dan zitten wij op 27.000 vacatures, tov NVB op 14.262. Nog steeds zijn wij dan circa 2x zo groot.In afwachting van je reactie.BVD

 • Andre Engels (medewerker Jobfeed bij wise-guys)
  says:

  Dat Jobbird veel meer vacatures heeft dan NVB zoals Jan-Peter Cruiming stelt, klopt wel (onze data telt 27341 voor Jobbird, 14262 voor NVB), maar dit komt voornamelijk door oude vacatures, die al in 2013 gepost zijn, en nu nog steeds op de site staan. Het overzicht hierboven is gebaseerd op vacatureplaatsingen in de laatste 3 weken. en dan krijg je inderdaad ongeveer het beeld dat Marc Drees schetst – 10003 voor Jobbird, 8635 voor NVB.

 • Jan-Peter Cruiming
  says:

  Beste Marc,Ik weet niet waar jij deze cijfers vandaan hebt, maar ze kloppen niet..Het aantal vacatures bij ons is licht gedaald, nadat we ervoor gekozen hadden om niet meer alle vacatures gratis te laten plaatsen, maar alleen de stages en bijbanen. De meeste klanten blijven gewoon bij ons plaatsen, omdat onze prijs (99,- euro) een stuk lager is dan die bij NVB en Monster (299,- euro)Wij zijn en blijven een stuk groter dan NVB:NVB heeft 14.449 vacatures online staan en Jobbird.com 33.168. Dat is dus meer dan het dubbele..Hartelijke groet,Jan-Peter

  • Marc Drees
   says:

   De cijfers komen al jaren uit dezelfde bron: Jobfeed. En in de afgelopen jaren heb ik geen indicatie van Jobbird ontvangen dat die cijfers niet kloppen. Maar dat was toen Jobbird de ranglijst veelal aanvoerde. Die situatie is nu veranderd en zorgt mogelijk voor een iets ander perspectief? Het marktaandeel dat ik in de grafiek laat zien is het aantal vacatures exclusief interne doublures, en zoals in onderstaande reactie gemeld zonder stokoude vacatures. Het gaat om het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Niets meer en niets minder. En daarin laat zich ondubbelzinnig een daling zien van het vacaturevolume van Jobbird dat op termijn zich ook zal tonen in het totaal aantal vacatures op de site. Hoewel je dan die oude vacatures wel een keertje mag verwijderen natuurlijk.