Een Nederlandse werklozenindustrie? Jawel!

Rutger BregmanEen fantastisch artikel van Rutger Bregman onder de titel Het failliet van de Nederlandse werklozenindustrie op de site van De Correspondent. Waarin hij onder meergenadeloos de vooral door politieke motieven geinspireerde geldverspilling blootlegt:

Wat ook meespeelt: politici willen gewoonweg iets doen, of het nu helpt of niet. Een paar maanden geleden lanceerde minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) een nieuw actieplan: ‘55PlusWerkt.’ Budget: 39 miljoen euro. Ongeveer 45.000 werkloze senioren krijgen een ‘netwerktraining’ waarbij ook hun ‘sollicitatie- en presentatievaardigheden’ worden opgepoetst. Een controlegroep is er niet, dus of het project effect sorteert zullen we nooit weten. Er is wel een donkerbruin vermoeden.

En natuurlijk een van mijn favorieten: Jeugd op zoek, de gezamenlijke actie van Randstad en Mirjam Sterk:

Neem de poging van Mirjam Sterk, ‘ambassadeur jeugdwerkloosheid’, om 10.000 jongeren in vijf weken aan een baan te helpen (via uitzendbureau Randstad). Het werden er 8.281. ‘Die banen waren er zonder haar ook gekomen,’ schampert Jouke van Dijk. ‘Maar ja, nietsdoen is geen optie hè?’ Teken aan de wand: Randstad wilde niet zeggen hoeveel jongeren het normaliter aan een baan helpt. Arbeidseconoom Ronald Dekker rekende het daarom zelf maar uit: ongeveer 20.000 per maand. Het waren dus relatief slechte weken geweest bij Randstad, maar de actie van Mirjam Sterk was goede reclame voor het uitzendbureau en het kabinet.

Lezen dit verhaal!

Geef een reactie

1 Comment
  • Reza
    says:

    Mijn tweet hierop (2x gertweet in 1 uur):”Voor fractie ervan een gedegen & gratis Code-school oprichten zou veel effectiever zijn. Iedereen programmeur!”