Randstad: Q4 laat voorzichtige groei zien

Logo en logotype RandstadRandstad kwam vanochtend voorbeurs met haar resultaat over het vierde kwartaal van 2013. Het persbericht heeft als titel Q4: a gradual recovery. En dat is exact wat het is, want ten opzichte van Q4 2012 is de omzet met 1% gegroeid. En dat is ook exact wat Ben Noteboom (CEO Randstad) zegt:

Growth continued throughout the fourth quarter of 2013, confirming a gradual recovery

Het is niet veel, maar wie het kleine niet eert…

De ontwikkeling van omzet en brutomarge voor Randstad in de afgelopen jaren ziet er zo uit:

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q4 2013

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q4 2013

De omzet is fractioneel hoger in vergelijking met een jaar geleden, maar de marge is nog wel gedaald (van18,2% naar 18,1%). Daarmee is Randstad 2014 aanzienlijk slechter geeindigd dan concurrent Manpower, die weliswaar een iets minder omzetontwikkeling had maar in brutomarge een veel sterkere groei liet zien. Dat zal Noteboom niet leuk vinden, tenslotte zijn dit de laatste cijfers die hij als bestuursvoorzitter aan de wereld mag presenteren. Q1 zal door de nieuwe CEO, Jacques van den Broek, worden gepresenteerd. Noteboom staat hier in het persbericht ook uitgebreid bij stil:

In this final message as CEO of Randstad, I want to take the opportunity to express my gratitude to all our stakeholders. It has been the continuing trust and support of our clients, candidates and investors that have made it possible for Randstad to become the truly global player it is today. But most of all I want to thank the talented, hard-working and inspiring colleagues all around the world. It is because of you that my journey here at Randstad has been such an amazing ride. It has been a pleasure working with you. Randstad is in excellent shape, and I wish my successor, Jacques van den Broek, every success in leading this great company to a bright future

Vanuit deze plek de felicitaties aan Van den Broek als (binnenkort) nieuwe CEO.

Europa: voornamelijk krimp
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken is het nieuws bijzonder gevarieerd:

    • Frankrijk, omzetdaling van 2% (ten opzichte van Q4 2012),  Manpower +1%
    • Nederland, omzet blijft gelijk (-1%)
    • Belgie & Luxemburg, omzetstijging van 1% (+1% (alleen Belgie))
    • Duitsland, omzetgroei van 9% (+3%)

Met andere woorden, Randstad heeft het in vergelijkbare landen (veel) beter gedaan dan Manpower als het om de omzet gaat. Het ‘goede’ Nederlandse resultaat is uitsluitend te danken aan Randstad:

Randstad the Netherlands’ revenue per working day grew by 3% […] Revenue at Tempo-Team contracted by 5% […] Yacht’s revenue declined by 2%

Maar goed, de resultaten zijn wel een aanzienljike verbetering met die van het vorige kwartaal.

Vooruitzicht
Randstad is, net als Manpower, voorzichtig optimistisch over de nabije toekomst:

Growth returned on the back of a gradual classic recovery pattern. In most countries, growth is fueled by stronger demand in the industrial segments. This is normally followed by a recovery in the administrative segments and professionals. At this stage, we do not see an acceleration of growth, but recent market data suggest the gradual recovery is likely to continue. .

Het blijft voorlopig dus nog (even?) voorzichtigheid troef.

Dag Ben, veel plezier met wat je ook gaat ondernemen.

Geef een reactie

1 Comment