Vacaturesite top 10: Jobbird stabiliseert?

Vacaturemonitor, positiefHet verhaal begint ondertussen bekend te worden, maar na de ‘discussie’ over het vacaturevolume van Jobbird op het artikel van vorige week is het nog maar weer eens duidelijk geworden dat deze voormalige freemium vacaturesite enorm is ingezakt. Overigens lijkt de site de slagaderlijke bloeding te hebben gestelpt, want ze handhaaft zich op de vijfde plaats, net voor Nationale Vacaturebank.

Het aantal vacatureplaatsingen is fors hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (+17,2%), het volume aan unieke vacatures is iets minder (14,7%). Het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is dit keer 16,5% hoger.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2013 – 2014 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2013 – 2014 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Banenmatch blijft met kop en schouders boven de andere sites uitsteken, waarbij Werk.nl weer dichter naar Joof lijkt toe te kruipen. Zoals gezegd is Jobbird (nog?) niet ingehaald door Nationale Vacaturebank, het valt te bezien of dit slechts een kwestie van tijd is of dat de voormalige freemium vacaturesite zich heeft weten te stabiliseren.

Het blijft opvallend om te zien wat voor enorm verschil in marktaandeel er bestaat tussen de nummer 1 en nummer laatste van deze top 10. Van 6,3% (Banenmatch) tot 0,9% voor Jobselectie.

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

De orde in mijn wereld is weer hersteld, het negatieve sentiment bij Werk.nl heeft weer de overhand genomen. Vorige week was er plotseling, en voor de allereerste keer sinds ik via Coosto het sentiment bekijk, een hoger positief dan negatief sentiment voor Werk.nl en dat was schokkend. Ik heb beta-blokkers moeten slikken om mijn hart weer rustig te krijgen. Ik wil daarom Werk.nl bedanken dat zij zich heeft ingezet om het negatieve sentiment weer te laten stijgen. Mede namens mijn hart.

LinkedIn, Joof en uitzendbureau.nl zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk, de term uitzenbureau is generiek en de term Joof blijkt voor allerlei andere doeleinden te worden gebruikt.

Geef een reactie