Misère index: arbeidsmarkt in januari 2014

Na de publicatie van werkloosheidscijfers over januari 2014 kan ik weer een update doen van mijn hoogst persoonlijke misère index; althans voor het deel dat over de arbeidsmarkt gaat. En dat deel van de index laat voor het eerst sinds 2011 weer een stijging zien:

Misère index, ontwikkeling arbeidsmarkt (2008 = 0%), 12-maands voortschrijdend gemiddelde, januari 2008 – januari 2014

Misère index, ontwikkeling arbeidsmarkt (2008 = 0%), 12-maands voortschrijdend gemiddelde, januari 2008 – januari 2014

Mooi he? Hoewel… Een daling van meer dan 35% ten opzichte van 2008 kan natuurlijk nooit mooi worden genoemd. Het is alleen wel erg prettig om te zien dat de daling eindelijk, eindelijk lijkt te zijn gestopt. Met een piepklein hockeystickeffectje in de laatste maand.

Arbeidsmarkt
De ontwikkeling van de arbeidsmarkt is gebaseerd op de volgende cijferreeksen

  1. Uitzendindex (ABU, RecruitmentMatters)
  2. Het aantal vacatures (Jobfeed)
  3. De werkloosheid (CBS)
  4. Het aantal faillissementen (Faillissementen.com)

 

Voor elk van deze maandreeksen is de periode van januari 2008 tot heden genomen en een voortschrijdend maandgemiddelde (gebaseerd op het gemiddelde van 12 achtereenvolgende maanden) berekend. Het resultaat is vervolgens omgezet in een procentuele verandering over de looptijd waarbij 2008 als vertrektpunt (0%) is genomen. Hierbij is de getoonde ontwikkeling van werkloosheid en aantal faillissementen natuurlijk invers:

Arbeidsmarkt: procentuele verandering cijferreeksen, (2008 = 0%), januari 2008 – januari 2014

Arbeidsmarkt: procentuele verandering cijferreeksen, (2008 = 0%), januari 2008 – januari 2014

De ABU uitzendindex, het vacaturevolume en het aantal faillissementen hebben elk de weg naar boven voorzichtig gevonden. De werkloosheid is echter nog altijd zwaar in mineur. En die laatste negatieve trend zorgt ervoor dat het geconsolideerde cijfer dus nog altijd nauwelijks beter is dan een maand geleden.

Geef een reactie