Eurostat: werkloosheid januari blijft gelijk op 12,0%

Logotype EurostatEurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over januari 2014 gepubliceerd. En daarmee is de werkloosheid van de Eurozone voor de vierde achtereenvolgende maand op hetzelfde niveau gebleven.

Maar die stabiliteit verhult grote veranderingen in de individuele landen. Waarbij het zeer opvallend is dat de meeste PIIGS-landen een dalende werkloosheid laten zien, terwijl een aantal zogenaamde kernlanden als Frankrijk en Nederland een stijgende werkloosheid tonen. De (Europese) wereld op zijn kop…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland (bron: Elstat) en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – januari 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – januari 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Met de daling van de werkloosheid in Duitsland naar 5% is er één land in de Eurozone die aan de hilarische norm van PvdA’er Paul Tang voldoet. Nou alle andere landen nog… Gezien de huidige stand in de meeste landen zullen we er maar niet de adem voor gaan inhouden.

Het meest opvallende is misschien wel de plotselinge daling van de werkloosheid in Cyprus. Wat is daar aan de hand? Verder lijkt de Franse president Hollande keihard op weg om de meest impopulaire president ooit te worden. Zijn beloftes over een dalende werkloosheid zijn volstrekt gebakken lucht gebleken. De werkloosheid in de tweede grootste economie van de Eurozone blijft maar groeien.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor november 2013) uit op 59,0%. Spanje zakt plotseling naar 54,6%, hoewel vorige maand nog 54,3% werd gerapporteerd, maar dat getal naar boven bijgesteld tot 54,6%. Maar wat is uiteindelijk 0,3% op zo’n hoge jeugdwerkloosheid?

Portugal daalt naar 34,7%, Ierland stijg naar 26,0% en in Frankrijk daalt de jeugdwerkloosheid naar 25,4%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,1%, na Duitsland (7,6%), Oostenrijk (10,5%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie

1 Comment