Breaking news: vacatures in februari 2014

BlijVandaag is het tijd om verslag te doen van de ontwikkeling van het vacaturevolume over de afgelopen maand. En ook de tweede maand van dit nieuwe jaar is een goede maand gebleken, alleen niet zo overweldigend goed als januari 2014.

Maar dat laat onverlet dat februari een goede maand is gewwest met een vacaturevolume dat zeer dicht tegen de 100.000 lag. In de afgelopen zeven jaar zijn alleen 2008 (voor de financiele crisis dus) en 2001 plus 2012 beter geweest. Zou het te maken hebben met die extreem zachte winter…?

Vacaturevolume in februari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in februari sinds 2008:

Aantal nieuwe vacatures in februari, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures in februari, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Daar staat het, een bijzonder hoog vacaturevolume. Het blijft natuurlijk bijzonder om tegen de achtergrond van een torenhoge werkloosheid (8,6% in januari)  een zeer groot aantal vacatures te zijn. Hebben we al te maken met een volledige tweedeling van de arbeidsmarkt of is er soms iets mis met het vacaturevolume? Want ik kan me bijna niet voorstellen dat dit een juiste voorstelling van zaken is. Of zou het komen dat het volume aan vacatures met een opleidingseis die niet hoger ligt dan een laag opleidingsniveau zo sterk onvertegenwoordigd is? Er valt nog het nodige uit te zoeken…

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Met andere woorden; het jaar 2014 is crescendo begonnen! Wat een verschil met vorig jaar en de droefenis die we daar tot ver in het najaar hebben moeten ondergaan. De zon schijnt in 2014 als het om het vacaturevolume gaat. en op dit moment schijnt de zon ook nog eens volop buiten. Het kan dus bijna niet beter!

Om het vacaturevolume van februari 2014 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

We hebben de trog achter ons gelaten en zijn weer aan het stijgen. De hockeystick is duidelijk zichtbaar en vrolijkmakend. Hoewel er natuurlijk een lange weg is te gaan voor we weer op het niveau van 2011 zijn aangekomen. Om nog maar te zwijgen over het niveau van voor de financiele crisis…. Maar de stijging is begonnen en daar gaat het om. Stap voor stap…

Geef een reactie

4 Comments
 • blaky
  says:

  Je hebt een taart de economie de productieven moeten afgeven aan de non produtieven de productieven moeten lager werken .Om de non productieven te betalen .
  De taart wordt niet groten eerder kleiner  omdat je Globaal gezien te duur bent .
  als iedereen productief is ben je rendabel …………………..
  Waaaaarom moet iemand die 38 uur werkt het leven betaald die niks doet dat moet veranderen .
  En dat gaat veranderen de taart is hetzelfde alleen meerderdere  ACTIEVE spelers  .
  Waarom moet ik 77 uur per week  werken vroeger 128 uur per week tot ………………. 
  Dus ik ben voor een dertige uurige werk week per werknemer en baas Dwaas .
  Ik wil niet werken om de NON productieven te betelan .
  Dat is a’ sociaal om mensen geen kansen tegeven de LOOSER kan een waths Happ uitvinden en verkoopt het vcoor 16 miljard .

 • blaky
  says:

  Nu met de cookies of zo iets als je bijvoorbeeld  werk zoekt  in iets wat je ingetypt hebt  krijg je mailtjes in dat iets wat je zoekt .
  jij zelf hoefd niet meer tezoeken GOOGLE zoekt voor jou .
  Google doet het nu nog gratis als je ZOEKT WERK adwords kan kopen of een procent moet je dat zeker doen .
  Het mooiste meisje dat je niet kon krijgen moet je eerst afhankelijk maken drugs enz daarna ………………Dat doet google gratis boeken  de wereld biblieotheek op het net gratis .
  Alles is gratis totdat je verslaafd bent ……………….
  Geen woord verkeerd over google vroeger bepaalde de uitzend burotjes of je kon werken voor een habbekrats en uiteindelijk een vaste baan ……………………….

 • blaky
  says:

  Quote ………….
   het vacaturevolume? Want ik kan me bijna niet voorstellen dat dit een juiste voorstelling van zaken is. Of zou het komen dat het volume aan vacatures met een opleidingseis die niet hoger ligt dan een laag opleidingsniveau zo sterk onvertegenwoordigd is? Er valt nog het nodige uit te zoeken…
   
   
   
  gelijk heb je denk ik
  Hoe meer bronnen hoe meer uit dezelfde moederbron gezogen wordt .
  Vacatures die bij een uitzender staan en niet ingevuld kan worden omdat het bedrijf zelf de vacature heeft ingevuld maar nog het achterpoortje open houd .Of zelfs zelf  niet meld ………..OOOOOoooooo sorry we hebben het zelf intern opgelost .(Gewoon zelf  iemand aangenomen …….)
  Als je werk zoekt moest je de krant lezen en kwam je automatisch eerst uit bij een uitzender NU GOOGLE je typ bedrijven in de buurt wat je intereseerd Google doet de rest .