Vacaturesite top 10: dag Joof

Vacaturemonitor, positiefHet grootste nieuws van deze week is [verwijderde tekst mbt Jobbird] het feit dat Joof uit de lijst van grootste vacaturesites is verwijderd. De reden hiervoor is simpel, Jobfeed heeft tot afgelopen week het aantal unieke vacatures op Joof naar alle waarschijnlijkheid schromelijk overschat. Zonder deze overschatting zou Joof al tijden onder de grens van 5% unieke vacatures zijn gebleven, de arbitraire grens die ik hanteer om een site buiten de Vacaturesite top 10 te houden. Ergo, Joof is met onmiddeljike ingang uit de top 10 verwijderd. Met als gevolg een triomfantelijke terugkeer van de site BaanindeTechniek.

Het aantal vacatureplaatsingen is wat hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (+3,7%), het volume aan unieke vacatures is bijna het dubbele daarvan (6,2%). Het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is dit keer 7,9% hoger.

 

 

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2013 – 2014 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2013 – 2014 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Een fraaie aflopende lijn van rode kolommen deze keer. Met Banenmatch als de nummer 1 en de “nieuwkomer” BaanindeTechniek als de nummer 10. Met een wel zeer klein marktaandeel voor een top 10 partij. Maar ja, als je alle bottom feeders uit deze lijst verwijderd komen er kleintjes van onderuit. Jobselectie lijkt hierdoor uitstel van executie te hebben gekregen maar is natuurlijk ook geen serieuze top 10 kandidaat. Een top 7 zou eigenlijk passender zijn.

Jobbird staat weer even op de vijfde plaats maar lijkt hard op weg om op de zevende plaats uit te komen, achter Monsterboard en LinkedIn. De daling van het vacaturevolume bij de site zet onverminderd door. Zoals altijd stemmen gebruikers met hun voeten. En dat terwijl Jobbird nieuwe klanten gratis vacatureplaatsingen biedt. Wat tegelijkertijd natuurlijk een klap in het gezicht van bestaande klanten is, die net te horen hebben gekregen dat ze voortaan moeten betalen. Dat zal ook weinig blije gezichten bij deze groep opleveren.

 

Social media buzz
De social media buzz van de grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Ook hier valt te zien dat sites als Jobselectie, DOVAjobs en BaanindeTechniek eigenlijk niets te zoeken hebben in de top 10. Voor zover het de social media betreft bestaan ze eigenlijk niet eens.De site die het meest wordt besproken is onveranderd Werk.nl. En onveranderd is dat voor een aanzienlijk deel negatief.

 

LinkedIn en uitzendbureau.nl zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk en de term uitzenbureau is generiek.

Geef een reactie

1 Comment
 • Joost
  says:

  Verzoek @Marc,
   
  Bedankt voor de update, maar mijn verzoek aan jou is om deze updates niet meer te schrijven. Klinkt onaardig, maar gebruik je spaarzame tijd liever voor het schrijven over échte nieuwtjes en interessante ontwikkelingen in plaats van het samenvatten van een rijtje cijfers?
   
  Misschien wil André van Jobfeed deze leuke wekelijkse “Top 10”-post wel van je overnemen? Zij zijn immers toch verantwoordelijk voor het tellen van de vacatures/urls en de interpretatie/correctie van de aangeleverde cijfers.