Het langste sollicitatieformulier ooit

RecruitmentMatters icon verbaasdWat zouden ze bij PRO 10, Partners in Procurement & Tendering, hebben gedacht? Een ‘gewoon’ sollicitatieformulier is zo saai, laat die geïnteresseerde sollicitant maar meteen een assessment van competenties maken?

Bij PRO 10 zijn ze op zoek naar een ‘Ondersteunend inkoopprofessional’. Indien je geïnteresseerd bent en in de buurt van Den Haag woont kun je een vragenlijst invullen door op de hippe ‘Solliciteer direct’ button te klikken. Hier valt het woord vragenlijst al direct op. Doorgaans wordt dit een sollicitatieformulier genoemd. Ook moet je een CV (cv) mét foto (selecteren op uiterlijk?), motivatiebrief inclusief salarisindicatie én je cijferlijst uploaden.

Screenshot1blogRM

Nieuwsgierig als ik ben, klik ik snel op die hippe button.

Screenshot2blogRM

In het begin valt niets op aan de lengte van het formulier, in ieder geval niet op mijn laptop. Wel valt direct de vraag ‘Aantal kinderen’ op. Een verplichte vraag. Ze zijn duidelijk niet bekend met de NVP sollicitatiecode. Geboortedatum (dat is één woord overigens) is ook op het randje. Beschuldigd worden van leeftijdsdiscriminatie ligt in ieder geval op de loer. Verder dien je hier ook je salarisindicatie in te vullen. In de vacaturetekst moest dit nog in je motivatiebrief. Afijn.

Het wordt pas echt leuk wanneer je denkt alles te hebben ingevuld. Je hebt de verplichte velden ingevuld en je cv, motivatiebrief en cijferlijst geüpload. In plaats van naar beneden te scrollen voor een eveneens hippe button met ‘verzend sollicitatie’ dien je nog het één en ander in te vullen…

Screenshot3blogRM

 

HOLY COW! 45 vragen. 45 verplichte vragen. 45 verplichte vragen over competenties. De horror! Om te solliciteren bij PRO 10 moet je deze vragenlijst doorlopen en bij iedere competentie aangeven hoe sterk je hierop scoort. Dit uiteraard geheel naar eigen inzicht. Zou dit daadwerkelijk eerlijke antwoorden opleveren? Ik verwacht vooral héél veel sociaal wenselijke 4’tjes met een enkele ‘uitschieter’ naar de 3 of 5.

Er zitten trouwens pareltjes van competenties bij. Zoals bijvoorbeeld organisatiesensitiviteit.

Organisatiesensitiviteit – onderkennen van invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op andere onderdelen van de organisatie, onderkennen van belangen van andere onderdelen van de organisatie.

Dit is uiteraard een totaal andere competentie dan sensitiviteit, die we later tegenkomen

Sensitiviteit – zich bewust tonen van andere mensen en de omgeving alsmede de eigen invloed hierop. Gedrag dat getuigt van het onderkennen van de gevoelens en behoeften van anderen.

Het zou pas leuk zijn als iemand zich op ‘organisatiesensitiviteit’ een 5 zou geven en op ‘sensitiviteit’ een 2.

Als je uiteindelijk de vragenlijst helemaal hebt ingevuld kun je klicken (?) op ‘verzenden van de sollicitatie’.

Dus ben jij een slimme hbo’er of wo’er met affiniteit voor inkoop? Trek er dan maar een dagje voor uit om diep na te denken over jouw competenties om deze sollicitatie af te ronden!

Geef een reactie

4 Comments