Eurostat: werkloosheid maart ‘onveranderd’ op 11,8%

Logotype EurostatEurostat heeft gisteren de werkloosheidscijfers over maart 2014 gepubliceerd. En volgens dit bureau is de werkloosheid sinds december 2013 onveranderd op 11,8%, maar er is een correctie gemaakt van 11,9% naar 11,8%. Dus helemaal onveranderd is de werkloosheid niet:

The euro area (EA18) seasonally-adjusted unemployment rate was 11.8% in March 2014, stable since December 2013

En natuurlijk zijn de nodige collega’s van ons CBS nog altijd niet in staat om de werkloosheid betrouwbaar te bepalen:

Among Member States, rates have been revised by between 0.3 and 0.4 percentage points for Estonia and Greece (both for December 2013), Spain and Italy.

Hoe is dat toch mogelijk?

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland (bron: Elstat) en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – maart 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – maart 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Waar de werkloosheidscijfers in Spanje en Griekenland een dalende beweging lijken te maken (maar laten we de revisies in komende maanden even rustig afwachten) is het in de andere PIIGS-landen vooral stabilisatie van de werkloosheid op een nog altijd zeer ongezond niveau. Alleen in Ierland is nog sprake van een, overigens zeer lichte, daling. Maar Portugal en Italie laten vrijwle geen beweging zien, met een werkloosheid in beide landen van ver boven de 10%. Opvallend is verder de plotseling zeer sterke stijging van de werkloosheid in Cyprus, waar de grens van 17% ineens ruim is doorbroken. En we hebben natuurlijk de kunstmatige daling van de werkloosheid in Nederland, waarschijnlijk als het gevolg van een groeiend leger discouraged workers.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor januari 2014) uit op 56,8%. Spanje stijgt naar 53,9%, Portugal stijgt naar 35,4%, Ierland daalt naar 25,9% en in Frankrijk daalt de jeugdwerkloosheid naar 23,4%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,3%, na Duitsland (7,8%), Oostenrijk (9,5%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie