StepStone koopt Jobsite, Evenbase definitief begraven

Logotype EvenbaseHet mag nauwelijks nog een verrassing worden genoemd na de verkoop van ATS Broadbean en vacature-aggregator Jobrapido, maar sinds gisteren is het met veel bombarie gestartte en ruim twee jaar oude Evenbase officieel ten grave gedragen. Moederbedrijf Daily Mail and General Trust (DMGT) stelt bij monde van Kevin Beatty (CEO of dmg media) het volgende:

Jobsite has grown successfully since dmg media acquired the business in 2004. Following the disposal of OilCareers, Broadbean and Jobrapido in March and April 2014, this transaction will complete dmg media’s disposal of Evenbase and exit from the digital recruitment market, enabling dmg media to increase its focus on the core Mail businesses

Inderdaad, Jobsite is verkocht. Aan niemand minder dan StepStone Group, het bedrijf dat onderdeel is van het uiterst ambitieuze Axel Springer Digital Classifieds. Een opvallende ontwikkeling omdat StepStone in april 2012 al Totaljobs Group had overgenomen. Met Jobsite erbij wordt StepStone wel heel erg dominant in de Engelse markt van vacaturesites.

Ralf Baumann (CEO van StepStone Group) is heel erg gelukkig:

The acquisition of Jobsite is a valuable addition to our portfolio of leading job boards and another step on our growth path. In a very competitive market, it is good to have largely complementary job boards in our portfolio. Our market-leading technology and know-how combined with Jobsite’s local expertise will provide additional growth potential for the entire group, and will help us create even more value for customers and candidates alike

Ik begrijp alleen helemaal niets van Baumann’s uitspraak over market-leading technology. Wat is er zo uniek aan de technology van StepStone? En als er iets unieks aan is dan heeft StepStone dat verdomde goed verborgen weten te houden. En hoezo is Jobsite’s local expertise waardevol? Was Totaljobs’ local expertise dan niet waardevol genoeg?

Ook Mike Wall (CEO van Jobsite) is uitgelaten:

I am extremely excited by this move. Working with StepStone under the umbrella of Axel Springer Digital Classifieds is the perfect strategic fit. I firmly believe this will provide opportunities to accelerate our market growth, whilst providing substantial benefits for our customers, jobseekers and employees. I am looking forward to benefiting from the scale, focus and expertise that StepStone will provide.

De markt in de UK is al jarenlang strak verdeeld, dus hoe denkt Jobsite in hemelsnaam te groeien? In een van de meest competitieve markten in Europa en dus de smalste marges. En welke substantial benefits denkt Wall zijn klanten, werkzoekers en medewerkers te gaan bieden? Overigens vergeet Wall de boodschap van Baumann te herhalen, die van de market-leading technology. Wat mij nog nieuwsgieriger maakt wat Baumann daar nou in hemelsnaam mee bedoeld.

Overigens heeft StepStone Group maar liefst EUR 110 miljoen neergeteld voor Jobsite. En dat is toch wel een astronomisch bedrag om een nog groter marktaandeel in de UK te verwerven. Daar hadden ze met gemak een paar people aggregators voor kunnen kopen. Want in die hoek heeft StepStone nog helemaal niets. Terwijl zowel Dice (TheSocialCV) als Monster (TalentBin) ondertussen een people aggregator hebben gekocht en CareerBuilder volgens geruchten Entelo zou willen kopen. Dan blijft er niet veel meer over voor StepStone. Of zou die market-leading technology soms een eigen people aggregator zijn? Ik kan het me nauwelijks voorstellen…

Geef een reactie