Eurostat: werkloosheid juli onveranderd op 11,5%

Eurostat heeft vrijdag de werkloosheidscijfers over juli 2014 gepubliceerd. En volgens dit bureau is de werkloosheid in  de Eurozone 11,5%, onveranderd ten opzichte van vorige maand.  In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juli 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juli 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Tja, dat ziet er ‘goed’ uit… De nodige lijnen wijzen tenslotte naar beneden. Tot je ziet hoe hoog de werkloosheid in sommige Eurolanden is. Want waar aan de linkerzijde van de grafiek de werkloosheid maximaal 8,4% (Duitsland…) bedroeg, ligt de werkloosheid op dit moment voor de meeste landen (ver) boven de 10%. Zonder uitzicht op een snelle daling onder dit niveau. België, Nederland en vooral Duitsland (4,9% in juli…) zijn de gunstige uitzonderingen, waarbij we eigenlijk Nederland en België niet eens zouden moeten noemen. Inderdaad, zo slecht is het feitelijk gesteld met de gezondheid van de Eurozone, als het om de werkgelegenheid gaat althans.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor mei 2014) uit op 53,1%. Spanje stijgt naar 53,8%, Portugal daalt naar 35,5%, Ierland daalt naar 25,1% en in Frankrijk blijft de jeugdwerkloosheid onveranderd staan op  22,5%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 10,4%, na Duitsland (7,8%), Oostenrijk (9,3%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie