Breaking news: vacatures in augustus 2014

RM_emoticon_lolHet heeft een aantal maanden geduurd, maar daar is ‘ie dan weer, de maandelijkse meting van gezondheid van ons land, afgemeten aan het vacaturevolume. En potverdrie wat gaat het crescendo met het vacaturevolume! Als je niet beter zou weten lijkt het wel alsof de economie op volle toeren draait. De vacatures klotsen tegen de plinten.

Verdomd vervelend dat de werkloosheid niet meedeelt in de vreugde. De werkloosheidstaat nog altijd fors boven de 8% (juli 2014: 8,2%, bron: CBS) maar wie weet kan het CBS voor de maand augustus binnenkort wel een getal onder de 8% melden. Nog altijd een enorm verschil met augustus 2008 toen de werkloosheid  slechs 3,7% bedroeg. Kan iemand zich dat nog voorstellen?

Vacaturevolume in augustus
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in augustus sinds 2008:

Aantal nieuwe vacatures in augustus, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures in augustus, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Vergelijk nu eens het vacaturevolume van augustus 2008 met dat van augustus 2014. Je zou toch denken dat de economie en de arbeidsmarkt min of meer vergelijkbaar zou moeten zijn? Niets is minder waar. Onze economie kreupelt op dit moment omhoog terwijl augustus 2008 de laatste maand voor de deconfiture van het internationale bankwezen was en de economie op haar top was aanbeland. Wat een verschil, maar hoe weinig verschillen de vacaturevolumes. Het zal wel met de toegenomen online publicatiedrift te maken hebben dat de volumes zo gelijkwaardig zijn onder zulke verschillende omstandigheden.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Met uitzondering van de maand maart zijn alle maanden van 2014 aanzienlijk hoger geëindigd dan de overeenkomstige maand in 2013. Waarmee ondertussen een indrukwekkend vacature-overschot is opgebouwd in vergelijking met 2013.  Het is onmiskenbaar beter toeven in arbeidsmarktland in 2014.

Om het vacaturevolume van april 2014 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Wat een hockeystick! Alle seinen staan op groen, dus waarom consumeren de consumenten dan niet veel meer? De zuunige Hollanders zitten op hun centen en weigeren daarmee simpelweg onze economie verder aan te slingeren. Koop auto’s, koop huizen, laat verbouwen en ga die eens een meubelboulevard bezoeken. Geld moet rollen. En dan komt het allemaal vanzelf weer goed.

Geef een reactie

1 Comment
  • Mitchell van Koert
    says:

    Is het geen optie dat er sprake is van een grotere mismatch op de arbeidsmarkt? Dus welliswaar meer vraag en meer aanbod op de arbeidsmarkt maar onvoldoende match waardoor vacatures niet snel vervuld worden?