LinkedIn gaat achter Indeed aan, nou ja, een beetje…

LinkedIn icoonLinkedIn schakelt haar ambities om de competitie met Indeed aan te gaan een ferm tandje hoger. Waar het professionele netwerk in mei was begonnen om vacatures in de VS te aggregeren gaan de sluizen nu wereldwijd open. Inderdaad, LinkedIn is (ook) een vacature-aggregator. Om nog maar eens te benadrukken hoe belangrijk recruitment voor het bedrijf.

Het is natuurlijk navrant om te constateren dat de site die zelf de meest draconische maatregelen neemt ter ‘bescherming’ van de data van haar ‘members’ nu zelf een parasiet is geworden op het domein van vacatures. Maar dat is natuurlijk uitsluitend ten faveure van diezelfde ‘members’, zoals LinkedIn in mei ook wist te melden:

We’re constantly looking for new ways to help members advance their careers. Next week, we’ll begin testing new ways to add more U.S. job listings to LinkedIn. […].

Wat zijn het toch een fijne mensen bij LinkedIn. Ze doen echt alles om de ‘members’ een betere wereld te bieden. Ik hou het niet meer droog…

Waar die vacatures overigens vandaan komen? Nou hier vandaan:

These job listings, called “limited listings,” will be sourced from some U.S.-based companies’ career sites and applicant tracking systems using technology we acquired when we bought Bright in Feb. We will only add job listings to LinkedIn from companies that allow them to be aggregated.

Inderdaad, Bright… de mislukte match-engine die LinkedIn voor een whopping $ 120 miljoen (teveel) heeft gekocht.

Maar… als LinkedIn gratis mijn site zou spideren, waarom zou ik dan nog tegen betaling een vacature op LinkedIn willen plaatsen? Nou, ook daar heeft LinkedIn over nagedacht:

During the test, we’re being thoughtful about how we differentiate limited listings from LinkedIn Job Slots and Job Posts. Limited listings will only be viewable when members who are active candidates conduct job searches on LinkedIn. Active candidates only comprise about one-quarter of the overall workforce. Job Slots and Job Posts, on the other hand, are viewable on LinkedIn to both active candidates and the much larger group of passive candidates.

Jawel Limited listings krijgen een limited aantal toeschouwers, de ‘actieve’ werkzoekers. Dus als je die veel waardevoller passieve werkzoeker wil vinden, dan moet je toch nog betalen. Voor die Job Posts en Job Slots. Ik ben benieuwd wanneer bedrijven eens de verschillen tussen deze twee strategien gaan testen om te zien of de redenatie van LinkedIn enig realiteitsgehalte heeft.

Tegelijkertijd is het opvallend om te zien dat LinkedIn haar aggregatie-activiteiten opschaalt op vrijwel hetzelfde moment dat Recruit aankondigde om naar de beurs te gaan en h

Maar goed, binnen de VS heeft LinkedIn haar vacature-aanbod blijkbaar verdrievoudigd dankzij vacature-aggregatie.

In May, we began testing new ways to add some U.S. companies’ open roles to LinkedIn to give members access to even more career-advancement opportunities. Since then, we’ve gone from about 350,000 to more than one million jobs on LinkedIn.

Dat zijn dus een slordige 700.000 extra vacatures in de afgelopen drie maanden. Ter vergelijking, Indeed doet dat vacaturevolume binnen de VS in één week tijd. Als LinkedIn een aanval op de positie van Indeed overweegt is er nog wat werk aan de winkel…

Maar blijkbaar is LinkedIn bereid om dat werk te gaan verrichten:

[…] we’re excited to share that we’re expanding this initiative by starting to add open roles from more U.S. companies, as well as companies across the globe — with the goal of eventually making every open role in the world available on LinkedIn.

En ten opzichte van mei is er een groep sites bijgekomen:

So what exactly are we doing? We’re adding more open roles from companies’ career sites, applicant tracking systems, and third-party sites to LinkedIn.

wie zijn die third-party sites? Geen idee, maar het zullen toch geen vacaturesites zijn? Nee, dat kan bijna niet…

En de scope van de Limited listings is ook ineens anders geworden:

We think this will benefit recruiters like you because it will give active job seekers a complete picture of your company’s open roles when they’re searching on LinkedIn. And it will make LinkedIn an even more valuable resource for professionals by giving them access to every job in one place.

Hoe zit het nu met die passieve werkzoekers? Ik zeg: iedereen aan de Limited listings!

Geef een reactie

1 Comment
  • Eric Moningka
    says:

    Ik zie een nieuwe betaalde service aankomen voor actieve baanzoekers met een automatisch match van passende vacatures.
    Anders kies je als LinkediIn (met doorgaans kwalitatieve profielen) er niet voor om te gaan wedijveren wie de langste heeft …
    Ben benieuwd als het in NL ook beschikbaar komt of de NL-taal instelling van je profiel dan daadwerkelijk goed werkt voor passende vacatures. In het verleden liet dat nog te wensen over.