Connect6 people aggregator niet langer gratis

Logotype Connect6Kennen we alle people aggregators nog? Om even het geheugen op te frissen, dit zijn alle (bij mij bekende) people aggregators: 3Sourcing, Connect6, Connectifier, Dice Open Web (het vroegere TheSocialCV), Entelo, Gild Source, HiringSolved, Swoop, TalentBin (by Monster) en Zeepex. In maart hebben we afscheid moeten nemen van RemarkableHire. En enkele dagen geleden heeft Connect6 besloten dat haar PeopleSearch niet langer gratis is, maar met een prijskaartje waar veel andere people aggregators hoofdschuddend van ongeloof naar zullen kijken:

The new service will cost $99 per user per month, but we are offering current customers an introductory rate of just $59 per user per month.

Vergelijk dat eens met het prijskaartje van Entelo, een slordige $12.000 per jaar (maar daar heb je dan wel 2 user slots voor…)

Maar Connect6 heeft, net als veel andere people aggregators, ook een social cross-referencing tool die als een Chrome plugin kan worden geïnstalleerd. En deze plugin is, net als bij de andere people aggregators, gratis. De plugin van Connect6 heeft de naam PeopleDiscovery gekregen. En het leek me wel interessant om deze plugin eens aan een nader onderzoekje te onderwerpen.Na installatie en registratie van de Connect6 plugin kom ik op onderstaande pagina terecht:

Welcome to Connect6

Hier wordt duidelijk dat PeopleDiscovery slechts een beperkt aantal sociale netwerken herkent, evenals enkele applicaties, zoals Salesforce en Gmail.

Na installatie nestelt zich een Connect6 icoontje zich achter de url-balk in mijn Chrome browser. waar zich ook al de nodige andere icoontjes bevinden. Ik vraag me onwillekeurig af hoeveel van dit soort icoontjes je kan overzien zonder horendol te worden, maar dit terzijde. Het icoontje veranderd tijdelijk in een draaiend gevalletje als je op een pagina komt waar zich links naar social media profielen bevinden. Blijkbaar pleegt de plugin op de achtergrond werk. Wat dat achtergrondwerk precies is blijkt als ik met mijn muis over een link van een social media profiel beweeg:

Connect6 icoon

Er verschijnt een 6 achter de link en elke andere link op de pagina (als ik daar tenminste met mijn muis overheen ga).

Als ik vervolgens met mijn muis over dat zesje beweeg, krijg ik aan de rechterkant van mijn scherm en sidebar te zien met informatie (over mijzelf):

Profiel Marc Drees

Hmmm… hier is het nodige mis. Allereerst zie ik maar liefst twee Facebook profielen, terwijl ik er echt maar eentje heb. Ik heb hetzelfde issue ook bij andere profielen geconstateerd; PeopleDiscovery lijkt last te hebben van wat ik graag het Monster van Frankenstein syndroom noem. Een gevalletje van het ten onrechte bij elkaar voegen van sociale links van meerdere personen. Maar een veel groter probleem is de snippet die PeopleDiscovery laat zien van mijn LinkedIn profiel. Want de tekst die daar staat klopt al vele maanden niet meer. Dus lijkt het er sterk op dat PeopleDiscovery een oude versie van mijn LinkedIn profiel gebruikt. Wat uitsluitend kan betekenen dat Connect6 dus data van LinkedIn heeft opgeslagen. En dat schijnt LinkedIn weer niet zo leuk te vinden…

Verder heet PeopleDiscovery gemist dat ik zowel een About.me als Angel profiel heb, twee van de weinige sociale netwerken die zij claimen te herkennen, en is blijkbaar mijn gmail account evenmin ontdekt. Als ik het resultaat optel kom ik tot 1 fout profiel, 1 oud profiel, 3 gemiste profielen en 3 gevonden profielen. Geen indrukwekkende score. Het is natuurlijk geen dekkende test, maar ik ga er vanuit dat iedereen die een social cross-referencing tool installeert als eerste het resultaat voor het eigen profiel checkt. En dat is in mijn geval zeker geen goed resultaat.

Maar het kan nog veel erger, zoals onderstaand voorbeeld toont:

Profiel Bianca Eder Voor wie enige tijd in recruitment rondwaart is het per direct duidelijk dat foto en naam niet bij elkaar horen.  Maar dat is nog niet het enige. De twee LinkedIn links zijn van twee verschillende mensen, Bianca Eder en Barbara Penninx. De twee Google+ profielen zijn wederom van beide dames, en van de drie Facebook pagina’s zijn er twee niet beschikbaar en is de derde van BRecruited, het bedrijf dat beide dames ooit hebben opgericht.

PeopleDiscovery (en daarmee Connect6) maakt er een ferme teringzooi van. Het lijkt er niet op dat er enige controle zit op het voorkomen van Monster van Frankenstein profielen. Sterker nog, Connect6 lijkt er een sport van te willen maken. Al is je dienst gratis of goedkoop, als de kwaliteit zo ver beneden de maat is als PeopleDiscovery / Connect6, heb je er nog steeds niets aan.

Na deze ervaring heb ik geen verdere pogingen meer ondernomen om deze plugin te testen. Als ik al zo snel tegen dit soort problemen aanloop heb ik geen enkel vertrouwen in deze tool. Gratis of niet, deze gaat per direct uit mijn lijst van geinstalleerde plugins. Gelukkig gaat het verwijderen van plugins net zo snel als het installeren. Opgeruimd staat netjes!

Overigens toont de gratis plugin van Connect6 wel meteen een gigantisch achterliggend probleem bij deze people aggregator. Want de profielen die mij worden getoond via de plugin worden zonder enige twijfel uit de database van Connect6 getrokken. En er vind overduidelijk geen real-time controle plaats op bestaan en actualiteit.  Het betekent dat de database van Connect6 moet ritselen van onjuiste connecties en verouderde data. Daar zou ik ook geen $99 per maand voor over hebben. Want wat heb ik hieraan?

Een groot aantal people aggregators biedt gratis een social cross-referencing tool als een plugin aan om op deze manier op het netvlies te komen van recruiters / sourcers. Een slimme strategie, want op het moment dat je daadwerkelijk meer infomatie van een potentiele kandidaat zou willen hebben is de plugin niet langer toereikend en zal er betaald moeten worden. Plugins als marketing tool is dus het credo. Maar dan kan je er maar beter voor zorgen dat je marketing materiaal goed op orde is anders maak je diezelfde recruiters/ sourcers bepaald koud voor je betaalde product. En dat lijkt me weer niet zo’n slimme marketing actie…

Geef een reactie

4 Comments
 • Tom
  says:

  De info die erop staat heb ik alleen op mijn LinkedIn staan, maar die staat echter alleen open voor mijn connecties, dus dat vind ik een beetje vreemd. in ieder geval bedankt voor de info!

  • Marc Drees
   says:

   Ik ben het helemaal met je eens, het is de vraag of, en zo ja wanneer, LinkedIn hier actie tegen onderneemt. Eén van de partijen die LinkedIn informatie overnam (HiringSolved) is hiervoor via de rechter gedwongen de informatie te verwijderen. Maar het ligt niet zo simpel bij de andere people aggregatoren, dus het kan nog weleens een tijd duren… Hopelijk is Connect6 bereid het er op verzoek af te halen. Succes!

 • Tom
  says:

  Onlangs heb ik ontdekt dat ik een profiel op connect6 heb staan, terwijl ik helemaal geen profiel heb aangemaakt. Er staat wel curriculaire info erop en dit wil ik liever weg hebben. Hoe kan ik dit profiel verwijderen? 

  • Marc Drees
   says:

   Hallo Tom, Connect6 is een people agregator en kan dus informatie van jou vinden die publiek zichtbaar zijn op Internet. Als je deze informatie überhaupt niet zichtbaar wil hebben is het beste advies om deze bij de bron te verwijderen. Daarnaast kan je altijd contact opnemen met Connect6 met het verzoek om deze informatie te verwijderen. Hun Privacy policy en/of Terms of Use zullen hier ongetwijfeld melding over maken en eventueel een contactmogelijkheid bieden