LinkedIn kloontjes op Facebook, een grafrede

grafzerkZo’n anderhalf jaar geleden schreef ik de laatste aflevering van de serie Linkedin kloontjes op Facebook met daarin de volgende constatering:

Tegelijkertijd hebben de Linked kloontjes op Facebook (BranchOut, Identified, BeKnown, Silp, Talent.me, Jobandtalent Talent Exchange, OhmyJob, Pooldip en Emplido) in het afgelopen jaar laten zien dat ze geen toegevoegde waarde bieden. Of beter gezegd, Facebook gebruikers hebben door hun gedrag laten zien dat ze geen toegevoegde waarde hebben ontdekt in de LinkedIn kloontjes. De Deathpool heeft er een piepklein massagrafje bij gekregen.

Maar is er een klein massagrafje ontstaan in de Deathpool? Tijd voor een kort onderzoek

BeKnown
Ik ga de LinkedIn kloontjes op alfabetische volgorde af en dat dwingt me dus om te beginnen met BeKnown. Van Monster dus, die hiermee dacht LinkedIn alsnog te tegenstand te kunnen bieden als challenger. BeKnown bleek echter al zo snel een faliekante mislukking dat het LinkedIn kloontje binnen Monster van de dubieuze titel UnKnown werd voorzien. En terecht, want na een korte hype zakte het kloontje zo ver weg dat het ondertussen dood en begraven is. Je kan je weliswaar nog steeds op BeKnown abonneren binnen Facebook, maar als je dat dan hebt gedaan sta je voor onderstaande inlogpagina:

Monster

Inderdaad, Monster. Geen BeKnown bijtje meer te zien. Adieu BeKnown

Branchout
Branchout is natuurlijk de grootste stijger, en daarmee de grootste daler, van alle LinkedIn kloontjes geweest. Met tientallen miljoenen aan VC funding leek het voor de oppervlakkige toeschouwer slechts een kwestie van tijd tot BranchOut de troon van LinkedIn zou overnemen. Maar wat te mooi voor woorden lijkt te zijn is dat ook meestal. De onvermijdelijke crash & burn die daarop volgde was een bijzonder schouwspel, met name omdat BranchOut oprichter Rick Marini als de Iraakse minister van Voorlichting bleef beweren dat het allemaal goed zou komen. Wat natuurlijk niet het geval was.

Ondertussen is BranchOut niets meer dan een gemankeerde zoekmachine op Facebook die zelf naarstig op zoek is naar een koper:

BranchOut

Rust zacht BranchOut

Emplido
Emplido is/was het LinkedIn kloontje van Experteer.  Ik kan me nog altijd aanmelden bij Emplido, maar veel verder kom ik niet:

Emplido

Het lijkt er op dat dit olifantje Emplido heft uitgeblazen. Rust zacht Emplido

Identified
Identified werd geboren als en challenger van LinkedIn die zich tegelijkertijd vergeleek met Google en Facebook. Over een grote broek aantrekken gesproken… Een om volstrekt onduidelijke redenen kreeg Identified ook de nodige miljoenen aan VC-funding. Maar dat heeft niet mogen helpen, hoewel de oprichters er ongetwijfeld wat aan over hebben gehouden, want toen duidelijk was dat Identified niets in de LinkedIn melk te brokkelen had, was daar ineens Workday:

Identified

Workday wilde niets met een LinkedIn kloontje, Workday wil dit:

In February, Workday acquired Identified, Inc., a San Francisco-based company, whose product development team is expected to enhance search capabilities and accelerate the delivery of predictive analytics and machine learning throughout Workday’s suite of applications.

Ja, ja… Maar dat betekende ook het einde van Identified. Adieu Identified.

Jobandtalent
Waar alle LinkedIn kloontjes leentjebuur bij LinkedIn speelden, was Jobandtalent er eentje van de overtreffende trap. Want Jobandtalent speelde leentjebuur bij BranchOut. Een soort kloontje van een kloontje dus… En daarmee is meteen  de overlevingskans geschetst. Want zo ziet Jobandtalent er vandaag de dag uit:

Jobandtalent

Ocharme… Ik hoop dat Jobandtalent zo snel mogelijk uit haar lijden wordt verlost. Rust hopelijk zacht Jobandtalent

 

OhMyJob
We komen ondertussen bij de armlastige LinkedIn kloontjes, en daarvan is het lot dus nog simpeler te voorspellen. Zoals OhMyJob:

OhMyJob

Adieu OhMyJob.

Pooldip
En dan is er ook nog Pooldip:

Pooldip

Rust zacht Pooldip

Silp
Silp lijkt als enige LinkedIn kloontje tot dusverre nog in leven te zijn al is het onduidelijk of de site al dan niet in zombiemodus verkeert. Het lichaam is er nog wel maar de geest heeft het lichaam al lange tijd geleden verlaten. Geen idee in dit geval:

image

Veel sterkte Silp. En waarschijnlijk adieu.

Talent.me
Een LinkedIn kloontje die weliswaar is overleden maar net doet of er nog leven na de dood is:

Talent.me

Rust zacht Talent.me

TalentExchange
En dan de laatste kloon: TalentExchange. Mors- en morsdood:

image

Adieu TalentExchange.

Slotopmerkingen
Alle LinkedIn kloontjes op Facebook, met als mogelijke uitzondering Silp, hebben het dus niet gered. Een LinkedIn kloon binnen een sociaal netwerk bleek geen succes, hoewel de verwachtingen (van de oprichters van deze kloontjes) zo hoog gespannen waren. Niets bleek minder waar, ondanks uitzinnige toekomstverwachtingen (van wederom de oprichters van deze kloontjes).  Het is ondertussen alweer lang geleden dat de oprichters van deze kloontjes hun ongelijk moesten bekennen. Dus lijkt het onvermijdelijk dat een serie starry-eyed entrepreneurs in exact dezelfde valkuil wil stappen. Want this time it will be different…

Geef een reactie