Nog een nieuwe cross-referening tool: Vibe

Logotype VibeNaast Riffle is ook Vibe een social cross-referencing tool, en het is er eentje die niet gehinderd wordt door valse bescheidenheid:

Vibe is a smarter alternative to Rapportive! Vibe is a free people search technology available in Chrome. Search and research people right inside Chrome. Vibe combines Linkedin Search, Facebook Search, Twitter Search and others in one plugin.

A smarter alternative to Rapportive… Toe maar. Nu is Rapportive ondertussen al oud en bejaard en sinds het harteloze snoeiwerk van Linkedin ook vleugellam, maar maakt dat Vibe een smarter alternative?

Vibe is een Chrome plugin en werkt net als Rapportive feitelijk alleen maar via binnen Gmail. Om Vibe te gebruiken moet ik niet alleen de plugin binnen Chome installeren maar me ook registreren. Dat levert me wel een emailtje met de volgende titel op: A hearty welcome to the Vibe family.  Wat dat precies betekent blijft echter volstrekt onduidelijk.

Vervolgens is het noodzakelijk om een email adres binnen Gmail te selecteren (en mij is het alleen maar gelukt met gmail.com email-adressen) om via een oplichtend Vibe icoontje informatie over een persoon te vinden. Er verschijnt dan aan de rechterzijde van het scherm een sidebar met de volgende informatie:

image


Vibe heeft uit de talloze mogelijkheden wel een zeer oude avatar gekozen, ik vraag mij af waar zij die vandaan hebben. Want voor de getoonde sociale netwerken (Gravatar, Google+, Twitter en Klout) zijn er andere avatars in omloop. Blijkbaar heeft Vibe een avatararchief.

Daarnaast weet Vibe maar zeer weinig sociale netwerken te vinden, met een beetje moeite hadden LinkedIn en Facebook natuurlijk ook gevonden kunnen worden. En er is nog veel en veel meer te vinden.

Binnen Gmail heeft het natuurlijk niet al teveel zin om email adressen te tonen, maar als er andere email-adressen of telefoonnummer(s) getoond hadden kunnen worden was dit natuurlijk ook prettig geweest.

Vibe doet een goede klus om de beperkte hoeveelheid informatie over een grote verticale afstand uit te smeren. Zo lijkt het tenminste nog heel wat. Maar al met al is er bijzonder weinig specifieke informatie van een persoon te vinden. Want hoewel Vibe belooft LinkedIn Search, Facebook Search , Twitter Search and others in one plugin te combineren zie ik daar bijzonder weinig van terug. Wat hieraan een smarter alternative to Rapportive is kan ik dan ook niet ontdekken.

Maar het laat onverlet dat het domein van de pure play social cross-referencing tools ondertussen bijzonder druk is geworden, met Rapportive als (ondertussen ontmantelde) wegbereider, Falcon.io als eerstvolgende en vervolgens een hele serie aan volgers. Met 360social,Connectifier (ondertussen ook getransformeerd tot people agregator), Rapporto, Riffle en Vibe is het best druk geworden. Zeker als je bedenkt dat ook de nodige people aggregators een social cross-referencing tool hebben uitgebracht om hun diensten te promoten, zoals Social Lookup van TalentBin (by Monster), Button van Entelo, Open Web Chrome Extension van Dice (Open Web), 3Sourcing en Connect6.

De vraag is hoeveel van deze tools het uiteindelijk gaan overleven, en op welke wijze ze hun geld willen gaan verdienen. Want tot op heden zijn de pure play sociall cross-referencing tools gratis. En dat is natuurlijk niet eindeloos vol te houden.

Vibe lijkt zich hiervan bewust en is aan het integreren geslagen. Het eerste resultaat hiervan is Vibe voor ZenDesk. Hoewel ik niet weet in hoeverre Vibe binnen ZenDesk op dit moment gratis is, zal het ongetwijfeld de bedoeling zijn om hiervoor uiteindelijk geld te gaan vragen. En zoals ZenDesk zijn er nog wel een paar toepassingen te verzinnen waar een sidebar met informatie over een persoon weleens verdomde handig zou kunnen zijn.

Het is dan voor Vibe wel te hopen dat ze aanzienlijk meer informatie gaan bieden, want anders lijkt me de werkelijk toegevoegde waarde (na een eerste enthousiasme) wat al te beperkt.

Binnenkort zal ik ook Rapporto en de tools van 3Sourcing en Connect6 nog de revue laten passeren.

Geef een reactie