Eurostat: werkloosheid augustus onveranderd op 11,5%

Logotype EurostatEurostat heeft gisteren de werkloosheidscijfers over augustus 2014 gepubliceerd. En volgens dit bureau is de werkloosheid in  de Eurozone voor de derde achtereenvolgende maand op 11,5% uitgekomen. En daarmee lijkt de zoveelste indicator van de gezondheid van de Eurozone te haperen. Want waarom daalt de werkloosheid niet gestaag door?

Hoewel de werkloosheid in Griekenland in ieder geval niet verder groeit staat het land nog altijd op een onvoorstelbaar werkloosheidsniveau van 27%. En van een werkelijke daling is geen sprake. Het zou me niets verbazen dat de werkloosheidsdaling in dat land niet meer is dan een groei van de niet-werkende bevolking als gevolg van discouraged workers al dan niet versterkt door een emigratie van werkzoekende Grieken.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – augustus 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – augustus 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Het beeld is ondertussen redelijk vertrouwd geworden. Naar beneden afbuigende lijnen domineren het beeld, maar het gaat in de meeste gevallen tergend traag. Ondertussen zijn we zes jaar na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 en van de getoonde landen kan alleen Duitsland op een lagere werkloosheid bogen. In de overige landen is de werkloosheid (enorm) gestegen. Zonder dat er uitzicht is op een herstel tot pre-crisis waarden op enigszins afzienbare termijn. Prettig…

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor juni 2014) uit op 51,1%. Spanje blijft gelijk op 53,7%, Portugal stijgt naar 36,5%, Ierland daalt naar 25,2% en in Frankrijk blijft de jeugdwerkloosheid onveranderd staan op  24,0% (hoewel het een maand geleden nog 22,5% was, maar ja, kleine correcties horen erbij…). Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 10,1%, na Duitsland (7,6%), Oostenrijk (8,2%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie